Доста дълга и криволичеща е съдбата на новите интерпретации на „Pinocchio” – то не бяха стоп-моушън версията на Гийермо дел Торо, една италианска версия на Матео Гароне, и още една версия, която Робърт Дауни-син подготвя от доста време за Warner Bros., трябваше да бъде режисирана от Тим Бъртън и после пренаписана и (евентуално) режисирана от Пол Томас Андерсън. Сега става ясно, че Disney ще ухажват Сам Мендес да режисира дълго лелеяната им игрална версия на анимираната класика от 1940 година. За момента е ясно, че Питър Хеджис („Pieces of April”, „Dan in Real Life”) отговаря за работата по сценария, който до известна степен следва оригиналната история на Пинокио.

Сам Мендес

Миналата година споменахме за интереса на Мендес към адаптацията на „James and the Giant Peach” по едноименната книга на Роалд Дал – сигурни сме, че за Disney няма да е проблем да поверят два от бъдещите си проекти на един и същ режисьор, стига да се развиват хронологически подходящо за дългосрочните им планове. При положителен развой на преговорите ще бъде любопитно как Мендес ще успее да подреди в графика и проекта за екранизация на „My Favorite Thing Is Monsters” за Sony, между другите си режисьорско-продуцентски ангажименти („Beautiful Ruins за Fox 2000 и „Lost in Austen за Sony).

Заради вродения ни скептицизъм към цикличността на филмопроизводството в Disney и придобития имунитет да не сме всеядни, а да отсяваме стойностните творби (как „Книга за джунглата” се оказа прекрасен филм, а „Красавицата и звяра” счупи тъпомера? Въпросът е риторичен!), посрещаме с известно недоверие вече всички новини, свързани с „нови, игрални версии” на класически анимации. Обичаме работата на Сам Мендес (in general) и много се надяваме да няма разочаровани, ако се включи в играта…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *