Докато чака момента да започне работа по игралната адаптация на „James and the Giant Peach” по Роалд Дал за Disney (защото стоп-моушън филма на Хенри Селик е от преди 20 години…), Сам Мендес си търси и други опции. Режисьорът е в началото на преговори със Sony, които съвсем наскоро спечелиха правата за екранизация по рисувания роман на авторката Емил ФерисMy Favorite Thing Is Monsters”.

Нейната книга излиза преди месеци, а основните противници на Sony са били Amasia Entertainment. Историята на самата Емил Ферис е изключително интересна – израснала в семейство на художници, тя рисува от малка, като цял живот е творила на свободна практика като илюстратор и дизайнер на играчки за различни компании. През 2001 година Ферис се заразява от вируса на западнонилска треска и болестта я срива. За да се възстанови и да продължи да издържа дъщеря си, която отглежда сама, Емил Ферис се хваща на работа в училище и междувременно рисува „My Favorite Thing Is Monsters”. Това е първата книга, която 55-годишната художничка издава, втората й част се очаква да излезе през ноември. Ето за какво собствено става въпрос:

Действието в книгата се развива в бурната политическа среда в края на 60-те години в Чикаго. Тя (книгата) представлява фантасмагоричен рисуван дневник на 10-годишната Карън Рейс, изпълнен с ужасии, каквито могат да бъдат видени в треторазредни филми и евтини списания за чудовища. Самата Карън се опитва да разгадае убийството на нейната загадъчна съседка от горния етаж, оцелялата от Холокоста Анка Силвърбърг, докато пред очите й се разкриват множество други свързани по между си истории. Разследването на Карън ни връща обратно във времето – в живота на Анка в нацистка Германия, и читателите неусетно откриват как личните и обществено-политическите детайли се преплитат и сливат с минало и бъдеще…

Към проекта на Sony и (евентуално) Сам Мендес все още няма „прикрепен” сценарист. Има вероятност самият режисьор да работи по развитието на проекта, а при подписване на договор той сигурно ще се включи и в продуцентския екип. В бъдещите творчески планове на Мендес фигурира още режисиране на бестселъра „Beautiful Ruins” за Fox 2000, както и продуциране на филма „Lost in Austen” (посветен на Джейн Остин) за Sony. Ще видим кой от ангажиментите му ще се материализира преди другите!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *