Беше време, в което продукциите примерно на ВВС „властваха” в телевизионния бранш със стил и супер-качество. Ала нещата се промениха кардинално в последните няколко години и вече се произвеждат превъзходни поредици за различни видове малки екрани – стрийминг, кабелни мрежи, телевизии. Даваме няколко примера от наскоро раздадените Еми-номинации – „Фарго”, „The People vs O.J. Simpson: American Crime Story” и  „The Night Manager” (с любимите ни  Хю Лори и Том Суифт, пардон – Хидълстън…).

Наскоро беше обявено, че същият екип, който създаде екранизацията по непреходния роман на Толстой „Война и мир” – ВВС плюс Lookout Point и Weinstein Television, ще се заеме с адаптация в шест части на… „Клетниците”.

Радостни сме, че именно романът на Виктор Юго ще стои в основата на новия телевизионен прочит – колкото и да харесваме мюзикъла и киноверсията му, винаги е по-добре да се тръгне от първоизточника. Андрю Дейвис, на когото наскоро бяха поверени адаптации по Толстой, Дикенс, Остин и кой ли още не (практически почти всички PBS мини-поредици от последните десетина години), ще работи и по тази. „Това е книга-икона”, споделя Дейвис. Ето какво още разкри той:

„На много от нас е познат най-вече мюзикълът, който предлага фрагментирани контури на същинската история. Развълнуван съм, че ще имам възможността да отдам дължимото на таланта на Виктор Юго, като адаптирам неговия шедьовър за ВВС със същия екип, който реализира „Война и мир”.”

Харви Уейнстейн потвърди, че макар „Клетниците” да е негов любим мюзикъл, едноименната телевизионна поредица ще бъде нещо съвсем различно – „силна и сериозна драма, в която могат да намерят отглас промените, които се случват в света ни днес…

Кино-адаптацията на „Клетниците” от 2012 година спечели на Ан Хатауей Оскар за най-добра актриса във второстепенна роля. В момента съвсем никак не е ясно кой би могъл да се включи в актьорския екип на продукцията на ВВС. Предвидено е да се реализират шест епизода, всеки с продължителност един час – и това ще даде възможност да се обърне по-специално внимание на (надяваме се) всички пластове в повествованието на Юго. А те – повярвайте – са много! Стискаме палци да се получи красива и стойностна творба, каквито сме свикнали да получаваме от създателите на качествена телевизия с марка ВВС.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *