Или сме подминали този филм в суматохата около кулминацията в сезона на наградите, когато се случва Сънданс, или просто е толкова независим и фестивален, че трейлърът му не е бил пуснат в обръщение – не можем да си обясним по друг начин липсата на „операционна” информация за „Gook” до момента. След премиерата му в Юта, където грабва най-голямата награда – на публиката в програмата „NEXT”, авторският филм на Джъстин Чон е представян в Сан Диего,  Лос Анджелис, Бостън, Монклер, Сиатъл и последно преди 10 дни – в Мюнхен. Ако се заинатим да преброим „венчетата”, обозначаващи награди в трейлъра, най-вероятно за всяко представяне на филма са му присъждали отличие. По-важното е, че дори с малко действия и стилна черно-бяла визия, историята изглежда интригуваща и предизвикателна.

Двама братя, американци с корейски произход, се грижат за магазина за обувки, завещан им от баща им в Лос Анджелис, в квартал с преобладаващи афроамерикански семейства. Те се сприятеляват с 11-годишната Камила (Симон Бейкър), страхотна чаровница и забавен събеседник. И докато Даниел (Дейвид Со) мечтае да се превърне в музикална звезда, а Илай (Джъстин Чон) се бори с реалността, надявайки се магазинът да не фалира, расовото напрежение се натрупва до краен предел и непосредствено след обяваването на присъдата по адрес на нападателите на Родни Кинг, южен Лос Анджелис избухват в (почти) неконтролируем бунт.

Връзката с конкретни събития от близкото минало поставя действието в началото на последното десетилетие от миналия век – през пролетта на 1992 година. Филмът разказва чаровна, романтична, но и доста драматична история, като прави впечатление обраното, премерено присъствие на Чон и магнетичната енергия, която излъчва младата Симон Бейкър, дори само в ограничените кадри на трейлъра. Киноспециалистите, видели вече филма, твърдят, че актрисата „обира точките” и „надиграва” екранните си партньори във филма. Ще ни се да видим филма у нас на голям екран, за да се уверим с очите си… За момента е ясно, че „Gook” ще се появи в разпространение из щатските киносалони от 18 август 2017.

А, и за всички, които все още не са проверили какво точно означава „Gook” – това е начина, по който често са наричани корейците в Щатите; някои могат да го приемат като шега, други – като смъртна и/или сериозна расова обида. Според най-популярната история, по време на Корейската война кореец среща американец, посочва го и казва „Mi Gook”, което означава „Америка” на корейски; американецът (както обикновено, не блести с особени интелектуални качества) обаче решава, че му е споделено названието, което корейците наричат себе си – и оттогава им се „лепва” това сленг-определение, нещо като „негро” за афроамериканците… Толкова по расови теми! Филмът на Джъстин Чон изглежда предизвикателен и бихме го гледали с удоволствие, ако ни се удаде подобна възможност.

gook_

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *