Пол Дейно

За всички, които все още не са се срещали с героите на Лев Толстой – бъдете много внимателни! „Война и мир” е едно изключително изследване на руската душа във време на преломни промени – размирното Наполеоново начало на 19 век. Увлекателни описания на живота, света и човешките взаимоотношения, интригуващ сюжет и пълнокръвни персонажи – това са най-важните отличителни черти на романа. О – и обемът му, разбира се! Така че The Weinstein Company и BBC Cymru Wales Drama вероятно са си дали сметка с какво се захващат, когато са решили да екранизират безсмъртната творба на легендарния руски писател…

Първото впечатление от трейлъра е, че авторите на телевизионната поредица са успели да пресъздадат усещането за времето и чрез декорите, и чрез изпипаните костюми. Чак след това идва анализът – дали всъщност Лили Джеймс е подходящ избор за ролята на Наташа Ростова и дали Джеймс Нортън ще се впише в представите ни за Андрей Болконски. Защото Пол Дейно направо „забива” ролята на Пиер Безухов – поне с такова впечатление оставаме от кадрите в трейлъра. Не се наемаме да коментираме останалите персонажи, които се мяркат буквално за секунди, но имайте предвид, че са разпределени между Джилиън Андерсън, Джим Броудбенд , Ребека Фронт, Тапенс Мидълтън и Стивън Риа.

Разбира се, че е неизбежно, дори и в телевизионна поредица, да се покрие цялостно материала на Толстой, ала все отнякъде трябва да се започне. Сценарист е Андрю Дейвис („Mr Selfridgе”, оригиналния британски сериал „House of Cards” от 1990), а режисира Том Харпър („Peaky Blinders”, „The Woman in Black 2: Angel of Death”). След този първи поглед новата поредица „Война и мир” изглежда грандиозно-епична и истински жива. Само стискаме палци да не „оголят” историята до простичкото „любовна история” с различни участници, измами, предателства и нови увлечения.

Пол Дейно

Лили Джеймс

Все още не е обявено кога точно ще се излъчат шестте епизода на поредицата – очаква се да е през зимата по BBC One във Великобритания, а в Щатите ще бъдат показани чрез каналите A&E, Lifetime и History.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Ще се гледа, макар че от трейлъра лъха на стерилност. Обожавам Хопкинс като Безухов.

  2. Битката при Бородино при версията на Бондарчук, както и филма му
    „Ватерло“ са с уникално заснети военни действия, ама май в тази версия
    ще наблегнат повечко на мира ….

  3. Любимият ми роман, никога обаче не съм гледал дори една от екранизациите по него. Незнам дали бих се захванал и с този сериал, иначе лъха на качествена телевизия.