Колкото и нерационални, необмислени решения да взима (особено напоследък) лудият Тайка Уайтити, част от Операционния екип сме почитатели на творческите му забежки и на специфичното му чувство за хумор. Вярно е, че понякога прекалява с нарцистичния уклон към самодоволство, но пък се получават забавни, а и често автоиронични гегове. В предишния трейлър на новия му филм Next Goal Wins той съвсем тенденциозно беше „римувал“ своите „загуби“ на награди със загубеняшката характеристика на най-лошия отбор по футбол в света – на островитяните от Американска Самоа.

Пет месеца по-късно дойде ред и на още един трейлър, в който – за разнообразие – сценаристът-режисьор се появява в няколко кадъра, за да напомни на публиката чия е рошавата физиономия зад шантавото име и да довери на почитателите, че в началото на работата по Next Goal Wins не е разбирал нищо от футбол, а след като го е завършил, познанията му са още по-нищожни. Сигурни сме, че не точно популярната игра е във фокуса на историята, а човешките отношения, амбиции, мечти и искрените усилия в името на „триумфа над всички беди и нещастия“ или както самият Тайка го определя – това е „най-добрият филм за аутсайдери!

Напомняме, че Next Goal Wins е вдъхновен от едноименен документален очерк от 2014 година на режисьорите Майк Брет и Стив Джеймисън за печално известния най-лош футболен отбор в света на полинезийската държавица Американска Самоа. Любимият ни, винаги отдаден изцяло на филмовите образи Майкъл Фасбендер е в ролята на самоотвержения, висококласен треньор Томас Ронген, който се опитва да да сложи в ред поверената му „банда“, която надали може да се нарече „футболна“…

В актьорския екип са още Елизабет Мос, Уил Арнет, а също и дебютантът Каймана, който е в ролята на Джая Саелуа – първият транссексуален футболист, не-бинарна личност, състезавал се в квалификации за световно първенство. Каймана е представител на транссексуалните хора, или както ги наричат в Самоа – „fa’afafine“ и според Уайтити е „изключително важно, в името на толерантността, тази роля да се изпълнява именно от не-бинарен актьор“.

Next Goal Wins (Гол за победа) е режисиран от Тайка Уайтити (What We Do in the ShadowsДжоджо ЗаекаТор: Рагнарок) по сценарий, написан от него и Иън Морис (What We Do in the Shadows). В главните роли са Майкъл Фасбендър, Елизабет Мос, Уил Арнет, Оскар Кайтли, Рис Дарби, Рейчъл Хаус, Дейвид Фейн, Лехи Фалепапаланджи, Сему Филипо, Беула Коале, Ули Латукефу, Каймана и др. Продуценти са Джонатан Кавендиш, Гарет Бах, режисьорите на документалния филм Брет и Джеймисън, както и Уайтити.

Световната премиера на филма беше в програмата на фестивала в Торонто, а Searchlight Pictures ще пуснат филма в кината на 17 ноември 2023.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *