Сценарият на Арън Соркин The Trial of the Chicago 7“, който разказва за група от политически активисти, арестувани за противовоенните си дейности по време на Националния демократичен съвет в Чикаго през август 1968 г. и вече близо 10 години очаква да види бял свят, може би най-накрая ще стигне до екраните. Проектът беше в полезрението на режисьори като Стивън Спилбърг, чиято версия беше осуетена от стачката на сценаристите, Бен Стилър и последно на Пол Грийнграс, където спънка за осъществяване се оказа липсата на единодушие около бюджета.

Сега дългоочакваната политическа драма изглежда по-близо до реализацията, като на режисьорското място застава самият Арън Соркин, който вече има опит в режисурата с доста приличния „Принцесата на покера“. За ролята на Аби Хофман – един от главните участници в протестните действия срещу войната във Виетнам, се обсъжда Саша Барон Коен, който се споменаваше във връзка с „The Trial of the Chicago 7“ още по времето, когато Спилбърг беше начело на филма.

Самият съдебен процес се състои в американски окръжен съд в Илинойс и продължава 5 месеца – от 24 септември 1969 г. до 18 февруари 1970 г. Подсъдимите са първоначално 8, но още преди започване на делото в съществената му част, обвиненията срещу един от участниците отпадат. От самото начало прави впечатление, че съдия Юлиъс Хофман, който е натоварен с делото, далеч не е безпристрастен към обвиняемите. Той бързо отхвърля много от предложенията на защитата, но дава път на тези, направени от прокуратурата. По този начин по време на процеса решенията му винаги са благоприятствали страната на обвинението. По време на делото се случват и редица забавни с оглед ситуацията неща, като например разказване на вицове, похапване на желирани бонбони, въздушни целувки и носене на необичайно облекло в опит да се провокира съдията, което на практика се случва. На заключителното съдебно заседание журито оправдава Чикагската седморка по обвиненията за конспирация, но част от тях са обявени за виновни за пресичане на държавна граница с намерение да подбудят бунт. През 1972 г. се състои обжалване на съдебните решения, след което обвинените поемат по различни пътища.

Саша Барон Коен ще отбележи с присъединяването си към проекта първото си голямо филмово участие след като участва в умопомрачително глупавата комедия „Агент полуинтелигент“ и в „Алиса в огледалния свят“. Двукратно номинираният за „Оскар“ Марк Плат („La La Land“, „Drive“, „Момичето от влака“) ще се заеме с продуцирането.

Все още няма никаква информация за времеви период за осъществяването на „The Trial of the Chicago 7“ и премиерна дата, но в близко бъдеще се очаква да чуваме повече подробности около продукцията.

conspiracy-2-20181029

conspiracy-20181029

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Този пак ще го избие на евро-атлантически ценности. НЕ очаквам нищо добро от циганолюбеца.