Случва се осъществяването на мюзикъл да бъде желание на много режисьори, които рядко успяват да доведат до успешен край идеята си, понеже жанрът е изключително специфичен и изисква наличие на много добър екип и готовност за повече посветено време. Трудно е да се повярва, че именно Стивън Спилбърг не е разполагал с време или подходящ екип, за да реализира подобен проект за последните петдесет години откакто се занимава с кино (особено след като му е мечта), но е реалност факта, че той планира римейк на бродуейския хит и емблематичната му екранизация „Уестсайдска история“ („West Side Story“). Обяснение за решението, което бе обявено през януари, сме по-склонни да търсим в прераждането на жанра през последните години покрай заглавия като „London Road“, „8 жени“, „Dream Girls“, „Чикаго“, „Мулен Руж“, „Клетниците“ и, разбира се, фаворита от 2016-та с шест награди „Оскар“ „La La Land“.

Уестсайдска история“ е поставен за първи път през 1957 г. и разказва за съперничеството между две враждуващи тийнейджърски банди в Ню Йорк. Конфликтът е преди всичко на расова основа, а интригата се запалва, когато Тони – най-добрият приятел на лидера на белите американци, – се влюбва в Мария – сестра на водача на пуертоамериканците. Както се казва „Шекспир е в основата на всичко“, включително и тук. Подобно на „Ромео и Жулиета“ и тук напрежението нараства и катастрофата настъпва, обаче на фона на Ню Йорк през 50-те.

След „Вестник на властта“ и „Играч първи, приготви се“ Спилбърг се заема с кастинга  на „Уестсайдска история“, който продължава вече повече от половин година, което обяснява и нашето позабавено отразяване на новината. Необходимостта от актьори, способни да пеят, танцуват и естествено влязат достоверно в образите на главните герои изисква сериозен кастинг, проведен в големи американски градове, та дори и в Пуерто Рико. За момента е известен единствено актьорът, избран да изиграе Тони. Това е Ансел Елгорт, които в „Зад волана“ успя да покаже част от музикалните си заложби. Играта му там дори му донесе номинация за „Златен глобус“. Тази година участва в „Клубът на милиардерите“ с Кевин Спейси, а междувременно работи по „The Goldfinch“, където си партнира с Никол Кидман.

ансел елгорт
Ансел Елгорт

Интересно предположение от преди няколко месеца беше идеята, че певицата Камила Кабело би могла да влезе в ролята на Мария. За момента кубинката изглежда достатъчно успешна в музикалната си кариера и същевременно напълно подходяща и подготвена за ролята, така че, ако за Ансел не сме много въодушевени, понеже някак по-важни роли се оказват тези на Бернардо и Риф, то Кабело би могла да е успешно решение, но реално римейковете ни идват малко повече в последно време и почва да ни е безразлично.

камила кабело
Камила Кабело

Настрана слуховете, още нещо е сигурно в новата екранизация на „Уестсайдска история“ и това е участието на хореографът Джъстин Пек. Той от 2014 г.  насам е резидент хореограф на Нюйоркския градски балет, а по-рано тази година спечели награда „Тони“ за работата си в новопоставения на Бродуей мюзикъл „Carousel“.  Предвид идеята „Уестсайдска история“ да се играе отново на сцена в близките две години, участието на Пек в продукцията може да се окаже голям скок в кариерата му, въпреки че хореографът Кайл Ханагами, например, може би щеше да внесе по съвременен елемент в проекта на Спилбърг, но явно ще се търси класическото. Редом с Пек в реализацията на мюзикъла се включва и целия елит на Нюйоркския градски балет.

джъстин пек
Джъстин Пек

Филмът „Уестсайдска история“ от 1961 г. е дело на Джером Робинс в колаборация с Робърд Уайз и печели общо 10 „Оскара“ и осем други награди. Саундтракът е дело на Ленард Бърнстейн. Негови произведения се включват и до днес във филмови и театрални продукции, а „Maria“, „Tonight“, „America“, „Somewhere“ и „I Feel Pretty“ са запомнящите се мелодии – символи на „Уестсайдска история“. Очаква се всички те да бъдат включени и в новата екранизация.

Сценарият е дело на носителят на Пулицър и номиниран за две награди „Оскар“ Тони Кушнер. Той е най-известен с работата си по „Линкълн“ и „Мюнхен“ на Спилбърг, „Angels in America“ и „Прегради“. Дотук Стивън Спилбърг се справя успешно с подбора на екип, а що се отнася за посветеното на проекта време явно и за това се е погрижил, понеже започването на снимките на „Уестсайдска история“ са предвидени да започнат през лятото на идната година.

Студиото, което застава зад проекта е 20th Century Fox, а продуценти ще са Кристи Макоско, Кевин Маккълън и лично Стивън Спилбърг.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Дано се получи добре… макар че, честно казано, за такъв проект по би ме зарадвал Скорсезе начело.