лорел и харди
Легендарното комедийно дуо Лорел и Харди

Миналата седмица беше обявено официално от 62-рия филмов фестивал в Лондон BFI, че програмата му ще бъде закрита на 21 октомври с премиерата на очакваната с нетърпение биографична история „Stan & Ollie”, посветена на легендарното комедийно дуо Лорел и Харди. Историята се върти около турнето, което двамата прочути актьори предприемат из Великобритания през 1953 година. Оказва се, че годините вече им тежат, златното време на крале на комедията в Холивуд е отминало безвъзвратно, а бъдещето пред тях е повече от несигурно… Въпреки напрежението от напрегнатия график и с подкрепата на съпругите си Люсил (Шърли Хендерсън) и Ида (Нина Арианда) – забележителен допълнителен дует в живота!, отдадеността на двамата професионалисти към представленията, както и привързаността им един към друг им дават сили да продължават смело напред – и те завоюват сърцата на благодарната, влюбена в шоуто им публика. Която се оказва разочароващо малобройна на това британско турне… При все това очарованието и красотата на техните изпълнения се отразяват в смеха на зрителите, а комедийните виртуози успяват да открият стотици нови и стари свои почитатели…

Вече знаем, че Стив Куган („Philomena”, „Alan Partridge”) и Джон К. Райли („We Need to Talk About Kevin”, „Step Brothers”) са поели сериозната отговорност да постигнат такава метаморфоза, че да създадат достоверни образи на американските майстори на смеха от зората на киното. Режисьор на „Stan & Ollie” е Джон С. Беърд („Filth“), а историята е дело на номинирания за „Оскар” сценарист на „Philomena” – Джеф Поуп. По филма са работили BBC Films, заедно с Fable Pictures и Sonesta Films. Време е да обърнем внимание на първия официален поглед към превъплъщенията на Куган и Райли.

stan and ollie

Със сигурност можем да кажем, че не липсва достоверност на образите. Дори и от една снимка можем да направим заключение, че творческият екип е направил всичко според възможностите си, за да пресъздаде по адекватен начин времето и иконичните образи, запечатали се в съзнанието на няколко поколения почитатели на прочутите комедийни скечове. Почти сигурни сме, че опасенията как двамата актьори може би няма да се справят със задачите си, ще бъдат забравени в мига, в който започне филмът. А ето какво споделя артистичният директор на филмовия фестивал на Британския филмов институт Триша Тътъл:

„Много сме щастливи, че ще закрием Лондонският филмов фестивал с този красив реверанс към комедийния дует от зората на киното Лоръл и Харди. Това е една наистина забавна и трогателна история за истинско приятелство, което продължава цял живот. Филмът на Джон Беърд е задължителен за всички почитатели на киното – с разказа си за последните години на двама изключителни изпълнители, които са изстреляни към звездната слава от любовта на публиката. Дуетът им доказва, че истинският усет към комедията може да я направи вечна и любима на различни поколения зрители. Финалът на фестивала с филма, посветен на Лоръл и Харди, проправя път на британския „Comedy Genius” сезон тази есен и е подходящо въведение към прожекциите на филмите на Лоръл и Харди, които ще бъдат програмирани в продължение на месец в Британския филмов институт през януари 2019”.

stan-ollie-img04-20180805

John C Reilly 'Stan and Ollie' on set filming, Bristol, UK - 10 Apr 2017

Steve Coogan and John C Reilly 'Stan and Ollie' on set filming, Bristol, UK - 10 Apr 2017

Steve Coogan and John C Reilly on set of 'Stan and Ollie' 'Stan and Ollie' on set filming, Bristol, UK - 10 Apr 2017

Пълната програма на 62-рия филмов фестивал в Лондон (10-21 октомври) ще бъде обявена в самия край на месец август, а „Stan & Ollie” ще има възможност да се срещне с британската публика от 11 януари 2019. Колкото и да изглежда странно, в родната страна на легендарния дует – САЩ – все още не е сигурно дали филмът, посветен на Лоръл и Харди, ще има широко разпространение. Може би се опасяват, че след като става дума за история от черно-бялата епоха на света на киното, съвременните оглупели щатски зрители няма да я харесат и/или разберат, нито пък ще й обърнат внимание?!

плакат

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *