Обичаме Виго. Като актьор и като човек на изкуството, но най-вече като безкомпромисна твърда глава, която не се страхува от всевъзможни предизвикателства. Датчанинът, прекарал голяма част от детството си в Аржентина, нашумя с ролята си във „Властелинът на пръстените“, където вече не можем да си представим друг в ролята на Арагорн. Оттогава не сме пропуснали филм с негово участие, а и изгледахме доста от по-ранните му изпълнения. Общо взето, беше си любов от пръв поглед.

Тъй като на тазгодишните Оскари се обърна внимание на почти всеки от номинираните за главна мъжка роля актьори, освен на г-н Мортенсен, решихме, че е удачно да спретнем кратък текст, в който ще съберем на едно място някои от ролите му, на които според нас си заслужава да обърнете внимание (като в никакъв случай това не са единствените, достойни за споменаване).

Индианският бегач / The Indian Runner (1991)

Индианският бегач

Може би първата си решаваща роля Виго печели през 1991 г. в режисьорския дебют на Шон ПенIndian Runner”, където играе издухания от алкохол и цигари Франк – ветеран от войната, който се прибира у дома, за да открие, че брат му живее спокоен семеен живот като пазител на закона.

В чудесно партньорство с Дейвид Морс и Патриша Аркет, Мортенсен създава пълнокръвен образ, преследван от демони, в чието изграждане прозира дълбокото посвещение и употребата на метода, което ще бъде само началото на една кариера, изпълнена с чести прекрачвания на границата.

В подбраната сцена Франк се налива в бар, докато жена му ражда, защото според него няма смисъл от нов живот в свят, пълен с толкова безнадеждност и страдание. Брат му не е съгласен. Вижте (с бонус – един съвърешено противен Денис Хопър):

 

Пътят на Карлито / Carlito’s Way (1993)

Пътят на Карлито

Една от любимите ни епизодични роли на Виго е в отличния гангстерски филм за бягството от миналото – „Пътят на Карлито“ на Брайън Де Палма. Благодарение на силното впечатление, което прави на Шон Пен в „Индианският бегач“, Виго получава шанс да играе срещу самия Ал Пачино.

Отдадеността на актьора отново си проличава в акцента и начина на държане. Виго прекарва време в кубински квартал, където изучава маниерите и интонациите на емигрантите, за да се подготви за ролята на Лалин.

Предлагаме ви да си припомните култовата сцена, в която Лалин е хванат с микрофон от Карлито:

 

Властелинът на пръстените / The Lord of the Rings (2001)

Властелинът на пръстените

След изключително успешни няколко години в началото на 90‘-те години, кариерата на Виго тръгва надолу и от филмите, в които взима участие преди новото хилядолетие, можем само да споменем епизодични появи в „Пророчеството”, „Дневна светлина“, „Редник Джейн“ и римейка на „Психо“. Към някои от тях имаме сантиментални чувства, но в никакъв случай не бихме ви ги препоръчали.

Всичко обаче се променя, когато благодарение на сина си, Мортенсен склонява да вземе участие във фентъзи филм, адаптация по книга, която дори не е чел. Актьорът, който е трябвало да изиграе една от главните роли напуска проекта и някой мигновено трябва да заеме мястото му. Според режисьора Питър Джаксън Виго е точният човек. Докато пътува със самолета към Нова Зеландия, където ще бъде заснет филма, той разлиства книгата на Дж.Р.Р.Толкин, в която открива много прилики със скандинавската митология, която е изучавал като малък. Всичко това допринася да вземе ролята присърце.

Едва ли има момче, родено през 90‘-те, което по някакъв начин да е останало безразлично към героя Арагорн, който спасява Средната земя с помощта на приятелите си, става крал и се жени за елфическата принцеса Арвен. Преди да се случи всичко това в „Завръщането на краля“ обаче имаме бавна градация, която започва още в „Задругата на пръстена“. Именно в пътя на героя се долавя майсторството на Виго. Арагорн в началото е Бързоход – скитник, който служи на доброто от сенките, благородник, загърбил знатния си род от страх да не допусне грешките на предците си. Докато историята се развива, Мортенсен променя начина, по който героят му се движи и говори. Той става по-уверен, самият му акцент се изчиства.

Предлагаме ви да си припомните една от най-добрите сцени с него, изобщо една от най-добрите сцени в трилогията:

 

Тъмно Минало / A History of Violence (2005)

Тъмно Минало

Вероятно една от най-добрите роли в кариерата на Виго е тази на Том Стол в „Тъмно минало“. Изключителният трилър на Дейвид Кронънбърг е първият филм, който двамата ще направят заедно, след което ще последват още два („Източни обещания“, „Опасен метод“).

Историята разказва за уравновесен добряк, който работи в местно кафене. Двама обирджии обаче правят фатална грешка и провокират отдавна неупотребените умения. Том Стол става герой, а новините привличат хора от миналото му. Скоро семейството му осъзнава, че човекът, който живее с тях, има мрачна страна, която не познават.

Две години след края на „Властелинът на пръстените“ Виго отказва стотици проекти, които се озовават на бюрото му. Без значение, че е един от най-търсените актьори, той избира само филми, които би искал да гледа дори без свое участие. Първоначално Мортенсен не бил ентусиазиран от сценария на „Тъмно минало“. Историята му изглеждала като стандартен трилър, без значение, че името на Кронънбърг стояло като гаранция за качество. Всичко се променя след вечеря с режисьора, където актьорът получава гаранцията, че това в никакъв случай няма да бъде стандартен трилър. Ще бъде изследване на насилието.

Голямото предизвикателство, а и в последствие големият актьорски успех, са двете персони, които обитават героя Том Стол. В предаването им Мортенсен е безупречен в най-малки детайли. Когато е зад бара в кафето, не бихме помислили, че този човек е способен на насилствени дела, същото важи и за сцените у дома с жена му и детето. Когато обаче героят на Ед Харис го провокира, стойката и интонацията се променят, погледът става студен и спокоен. С течение на времето двете лица започват да се сливат, преходите между тях стават все по-бързи и Виго демонстрира, че е един от най-динамичните актьори, работещи в момента. Чудесната игра на Мария Бело също допринася за отличния резултат, част от който е една от най-добрите секс сцени.

За филма може да се говори много, но тук не е мястото да правим разбор на задълбочения анализ, който Кронънбърг прави. Препоръчваме ви да го гледате отново, защото въпреки добрите отзиви, „Тъмно минало“си остава често пренебрегван филм.

За финал – въпросната сцена, в която героят на Виго показва скритата си същност:

https://www.youtube.com/watch?v=LtYg1xz1A00

 

Източни обещания / Eastern Promises (2007)

Източни обещания

Ролята, която завинаги ще остане в съзнанието ни като най-амбициозна и физически изискваща за Виго, със сигурност е тази на Николай в „Източни обещания“. Филмът е втори съвместен проект между Мортенсен и Дейвид Кронънбърг, а ние си даваме сметка, че светът има нужда от повече такива възможно най-скоро.

Филмът разказва за Ана (Наоми Уотс) – медицинска сестра от Лондон, която се замесва в случай на изнасилено и убито малолетно момиче. Виновниците най-вероятно са от руската мафия, но разследването й ще я отведе до неподозирано дълбоки нива в подземния свят. Единственият, който й оказва някакво съдействие е Николай – човек за всичко и дясна ръка на сина на главатаря.

Тук отново изпълнението на Виго е подплатено от солидна доза подготовка. Актьорът се среща със затворници и бивши членове на руската мафия, от които учи акцент, движения и избира множеството тауировки, които героят му ще носи. Кронънбърг, който също вярва, че дяволът е в детайлите, е повече от доволен. Виго получава номинация за Оскар за това си изпълнение.

Оставяме ви с най-добрата бойна сцена, включваща гол човек, която сме гледали през живота си:

 

Пътят / The Road (2009)

the road

Пътят” е най-въздействащият постапокалиптичен роман, който сме чели през последните години. Изглеждаше ни невъзможно книгата на Кормак Маккарти да бъде адаптирана на голям екран, но Джон Хилкот свърши адекватна работа с филма си от 2009 г.

Историята проследява баща и син, които пътуват в един бъдещ свят, на прага на унищожението. Дърветата бавно умират, а канибализмът е често срещана практика сред оцелелите хора. Как запазваш доброто и има ли смисъл от морален кодекс в толкова отчайващи обстоятелства са въпроси, които често изникват в романа и филма.

Ролята на Виго тук е не по-малко физически изискваща от тази в „Източни обещания”, но тук не става въпрос за трупане на мускули и бой в сауна, а за предаването на едно съществуване, белязано от глад и постоянна борба за оцеляване. Още по-силен става контрастът, на фона на ретроспективните сцени, в които виждаме героя на Мортенсен преди светът да отиде по дяволите.

 

Jauja (2014)

Jauja

Jauja” е от малките филми, в които Виго обича да се снима, с цел да подпомогне финансирането им, а и самия разказ, който по друг начин не би стигнал до хората. Продукцията е съвместна между Аржентина и Дания – две от страните, в които Мортенсен е отраснал, а магическият реализъм в подхода на режисьора Лисандро Алонсо предлагат нови територии за актьора.

Действието се разива през 19 век в Патагония. Баща губи дъщеря си, която бяга с младо момче. По-голямата част от филма е неговото търсене, като пътят му минава по безлюдни и странни пейзажи, които сякаш са част от нечие въображение.

Изключително различна е ролята на Виго тук. Героят му е мъж от едно време. Застава в достолепни пози, носи буен мустак и винаги знае какво е най-доброто за дъщеря му. В крайна сметка става за смях и в много от сцените изглежда като пълен глупак. Мортенсен се справя отлично в пресъздаването на всички тези нюанси, без да губи съчувствието ни. Силно препоръчваме филма, тъй като вече повече от година стои ярък в съзнанието ни.

Не открихме сцена, така че ви предлагаме трейлъра.

 

Капитан Фантастик / Captain Fantastic (2016)

Капитан Фантастик

Стигаме и до причината за този текст – последния филм на Виго, за който актьорът получи втора номинация за Оскари – чудесният „Капитан Фантастик“. Макар да не смятаме, че това е една от най-добрите роли на Мортенсен, нямаше как да не се зарадваме на оказаната му от Академията чест. Надяваме се скоро да се сдобие със статуетка, но дори и да не се случи, за нас той ще си остане един от най-посветените и смели съвременни актьори.

Капитан Фантастик“ разказва за шантавия начин на живот на баща и неговите деца, които живеят в гората, далеч от всякакъв цивилизован начин на съществуване. Бащата (Мортенсен) обучава синовете си в оцеляване сред дивата природа и в отхвърляне на капитализма (посредством четене на Ноам Чомски). Излишно е да казваме, че тази философия ще бъде подложена на тест.

Това, което най-много ни харесва в това изпълнение са естествено предадените взаимоотношение между родител и деца. Виго отново е потопен в ролята си, като дори част от вещите на екрана са негови (китарата например). Интересното в героя отново е смесицата между симпатични и неприятни черти. Бащата обича децата си, но поради екстремния начин на живот, в който ги обучава, съсипва част от бъдещето им.

За съжаление не успяхме да съберем всичко достойни изпълнения на Виго, така че просто ще споменем някои от тях. Най-вече това в „Далеч от хората” – филм, базиран по разказ от Албер Камю, който проследява учител, отвеждащ затворник до селище, където най-вероятно ще бъде екзекутиран. Мортенсен изпълнява с прецизност сложните отношения и невъзможния морален парадокс, който се разкрива към края на историята. Много харесваме и Виго като Фройд в компромисния „Опасен метод” на Кронънбърг. Макар и да е доста по-едър, актьорът изчита всичко от бащата на психоанализата и прекарва часове в кабинета, където снимат – просто, за да свикне с обстановката.  Други отлични роли са тези в „Алатристе”, „Апалуза”, „Добрият” и „Двете лица на януари”. Всъщност Виго няма слаба роля след трилогията на Питър Джаксън. Каквото и да решите да гледате, няма да сбъркате.

Редно е да отбележим, че освен като актьор, Виго се подвизава и като художник, поет и фотограф (повече тук). Освен това има малко издателство, което спонсорира млади и неизвестни автори.

С това завършваме нашия непълен списък, с който целим единствено да насочим вниманието ви към един от важните актьори на нашето поколение, който често страни от светлината на прожекторите. Не знаем на какво се дължи силния му характер, но Виго Мортенсен е един от малкото ни герои от филмовия бизнес, който не само, че не ни е разочаровал, но с годините уважението ни към него се увеличава все повече.

Оставяме ви с кратко видео, което представя невероятната му кариера, простираща се в почти всички жанрове:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

21 Comments

 1. Допълвам Мартин с Far from men и The Road. Много му отиват тези роли – стаен, мълчалив, непоколебим като скала. А когато проявява уязвимост, е просто разкош 🙂 В режисьорските версии на LOTR има повече сцени с Еовин и там Арагорн е много чувствителен към очевидните й чувства. Обичам тази част от филма, толкова е човешко всичко 🙂 Много талантлив е Виго! Отлична идея, Марти 🙂

  1. Цвети, и двете първоначално трябваше да са в текста, но едвам смогнах за тези. 🙁 Ще ги добавим 🙂

  2. Не те упреквам ни най-малко :))) Направи втора част с тях и „Идалго“. Виждам, че има интерес 😀

  3. хаха, Елфа и Жоро да напишат past of glory за него, като се правят на големи фенове.

 2. Виго е жесток, не съм сигурен за точната подредба в моя топ, но „The Road“ определено ще е на върха.

 3. Имаме леки затруднения с редакцията на текста, скоро ще оправим някои грешки и ще добавим „Пътят“, който абсолютно заслужава да е сред изброените филми. Бъдете снизходителни към мързела и невниманието ни : ))

 4. Впечатли ме най-много в „Пророчеството“, не знам защо. 🙂

 5. За мен лично най-добрата му роля си остава във Властелина.

 6. А за мен най-добрата му роля е „Пътят“.Няма друг артист с такова очарование.Няма друг,който да си представя в тази роля.Велик!

 7. А за мен най-добрата му роля е „Пътят“.Няма друг артист с такова очарование.Няма друг,който да си представя в тази роля.Велик! Поздравявам Мартин Касабов за труда му да ни представи един от най-добрите артисти на днешно време! Адмирации!

 8. Страхотен е Чичо Виго, младолик и какъв хладнокръвен поглед има, и с какви жени е работил, то не е Даян Лейн, Шарлиз Терон, Наоми Уотс и т.н. и т.н.

 9. Виго е добър актьор. Но определено представянето му в Задругата на пръстена е слабо. На места се усеща слаба актьорска игра от негова страна. Даже на моменти ми се струва че играе малко фалшиво. Жалко, ако Питър Джаксън беше насърчавал малко повече Виго, Властелинът щеше да е перфектен филм!

  1. Е пълна глупост, извинявай… Дедикейшъна на Виго в поредицата е пословична – стънтовете, конете, които е купил да се бондва с тях и тн. Любовта на сина му към книгата. Къде според теб личи „слаба актьорска игра“?

 10. Виго е изключително голям както във Властелина, така и в повечето си други роли. Иначе, за мен топ ролята му е в Eastern Promises – страхотно изпълнение във всяко едно отношение.

 11. Сър Стиван
  Според мен гласа на Виго трепери, както каза Касабов не е увладял акцента, неуверен е изглежда уплашен. Нямам нищо против Виго, но Арагорн можеше да бъде и по добре изигран.