30-Movie Challenge

Ако скоро време не сте попадали на „еди-колко-си дневни предизвикателства” и игри за филми и книги, значи не сте се мотали из нета достатъчно. Досега не съм имал щастието да се включа в някои от тях, но когато се появи предложение от нашите приятели от Framespotting, нямаше как да откажа. Досега в начинанието се включиха Нели, Иво и Никс, като идеята както винаги е да се присъединят и други блогъри.

Става дума за 30 филма, които да отговарят на определени интересни и забавни критерии, които не е задължително да са свързани с качество. Кои са те, вижте по-долу!

1. Филм от детството ти – Има десетки филми, с които съм пораснал – „Star Wars”, „Индиана Джоунс” – но филмът (или по-точно сериалът), за който си спомням с най-голямо умиление е „Седморката на Блейк”.

2. Най-любим филм – Най-омразният въпрос! Все едно да обичаш някое от децата си повече. Все пак в продължение на десетки години отговарях с „Koyaanisqatsi”, затова мисля да кажа него.

3. Филм, който те е разплакал – Много са. „Извънземното”, „Кинг Конг” (1976), „Мечката”, но тук ще кажа последния филм, на който не само ревах, а направо се разпрах – „Марли и аз”! Всеки, който е гледал куче, ще ме разбере.

4. Най-смешният филм, който си гледал„Особености на националния риболов”. На него успях да се захласна и в действителност се търкалях по земята в „Люмиер”. Честна дума!

5. Най-страшният филм, който си гледал„Туин Пийкс”. Всеки път, като се появяваше Боб, се насирах. От по-новите, сигурно ще разочаровам някой, но „Paranormal Activity” – стреснах се точно два пъти, а това не се случва често.

„Ghost in the Shell”

6. Любим рисуван филм„Ghost in the Shell”. Без коментар.

7. Филм, който никой не очаква, че харесваш„Мръсни танци”. Ха-ха! Странен филм за сай-фай и хорър фен, не мислите ли?

8. Филм с любим актьор„Ще се лее кръв”, Даниел Дей Луис е Бог!

9. Филм с любима актриса„Мизъри”, разбира се с Кати Бейтс.

10.Филм с актьор, който не понасяш – Не понасям Чанинг Тейтъм. Единственият филм с негово главно участие, който мога да преглътна (с много усилия и уговорки) е „Орел”.

11. Филм с актриса, която не понасяш„Антихрист”. Не понасям Шарлот Гейнсбур всъщност е доста меко казано, направо не мога да я трая в червата! А филмът е уникален.

„Star Wars”

12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика – Тук по-скоро въпросът е от кой не мога. Но мисля, че най-много ще докарам от „Star Wars” и „Криминале”.

13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм„The Hurt Locker”. Не, че филмът няма качества, просто смятам, че Академията го награди само за да не спечели „Аватар”. А тези награди трябва да се печелят с положителен вот, а не с анти. Важното e на Вуте да му е гадно. Пълна простотия.

14. Най-скучният филм, който си гледал„Секретна отбрана” със Сандрин Бонер. Три часа пътешествие с парижкия градски транспорт. А иначе филмът имаше приятна идея.

15. Филм, който никога не искаш да гледаш – Няма такъв филм. Това са комплексарщини. Дори „Нинджа питон срещу извънземeн крокодил мутант 7” заслужава да му се даде шанс.

16. Филм, който така и не успя да догледаш – Не се сещам дали все пак не го изгледах, но като че ли „Доктор Живаго” ми се опря преди няколко години.

17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е„Танцьорка в мрака”. Знам, че е любим на много колеги, но този филм предизвиква в мен само гняв. Ненавиждам хора като героинята на Бьорк.

18. Филм, който смяташ, че е надценен „Up in the Air” на Джейсън Райтман. Беше ми супер обикновен и гледан до немай къде.

19. Филм, който смяташ, че е подценен – Най-подцененият филм в последните години за мен е „Американски гангстер” на Ридли Скот. Много майсторски филм.

„Изгубени в превода”

20. Филм, който описва характера ти – Труден въпрос. Филмът, за който казвам „това съм аз”, като чувствителност и емоционалност е „Изгубени в превода”. Дали той описва характера ми точно, не съм сигурен. На този въпрос трябва да отговарят други хора.

21. Филм, който си гледал безброй пъти – Тук няма да напиша нищо. Толкова са много, че няма да е честно. И не, не лъжа, десетки филми съм гледал по толкова пъти, че отдавна съм им изгубил бройката. Говорим за над 25 пъти поне.

22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – От нищо не ме е срам. Да го духат бедните духом. Ако харесвах „Здрач”, щях да си кажа.

23. Филм с любим саундтрак„Трейнспотинг” и „Криминале”. Малко клиширано, но какво да се прави. Ако въпросът беше за „original score” нямаше да отговоря. 🙂

24. Любим филм, правен по книга„Мълчанието на агнетата” e една от най-достойните екранизации ever!

25. Любима романтична история във филм“Изгубени в превода”. Това, което се случва между Скарлет и Мъри, е нещо специално.

26. Най-ужасният филм, препоръчан от приятел – Обикновено аз препоръчвам, но и обратното се случва. Не е най-ужасното нещо, но „Харолд и Кумар”. Веднъж ме предупредиха да не гледам „Глутница кучета”, защото е мега тъп. Хора всякакви.

27. Филм с най-добър туист – Тук ще си позволя малко философстване и ще сложа няколко филма. Най-добър финален обрат – „Обичайните заподозрени” и „Шесто чувство”, защото слагат в перспектива всичко, което си видял до момента, както трябва да прави всеки такъв финал, а не просто да се изпльоска нещо изненадващо. „Седем”, но не финалът, а фактът, че убиецът, който обикновено търсим в този род трилъри, се появява едва ли не в средата на филма. И моя личен фаворит „Пришълецът” „It’s a robot! Ash is a goddamn robot!”

“Inland Empire”

28. Филм, който не разбираш“Inland Empire”, поне не и изцяло. Който казва, че схваща всичко, лъже. Разбира се, имам си теории, но за да ги проверя и да си изградя нови, трябва да го гледам отново. А всеки, който се е сблъсквал с филма знае, че не става просто ей така да си го пуснете в неделя на обяд. Иначе много добър филм.

29. Най-красив филм„Кедри в снега”. Много ми харесва този филм – във всеки един смисъл на думата.

30. Любим стар филм„A Hard Day’s Night”. Обожавам го. Битълсите са пълни дебили!

Това е от мен. От тук нататък сте вие. Не е задължително да сте блогър, за да се включите в инициативата, можете да го направите и в коментарите. Пробвайте, ще видите, че е забавно.

Нели
Иво
Никс
Светли
Влади Неколов
Карим

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

81 Comments

 1. Началният афиш е много як!

  Браво на Лев!

  🙂

  Хубаво де, Райън – отговорите ти също са яки 😉 И се радвам, че Скарлет е два пъти (макар и с един и същи филм) във влажните ти съ… отговори, lol

  🙂

 2. Ех, Дринов, много ми се искаше да те освирквам и да те целя с виртуални домати за някой филм, но уви – нямам забележки към харесваното 🙁

  И все пак къде мога да гледам „Нинджа питон срещу извънземeн крокодил мутант 7” :P?

 3. Много интересна колекция Дринов. За някои от филмите изобщо не подозирах.

  Edit: Ха-ха. Кой пише с моето име?

 4. Ебати колко често се отъждествявах с отговорите ти. 🙂 Евала, Дринов – повече такива киномани да има: честни, точни и с любов към нещата. Много готин пост… Само една забележка: излъгал си за въпрос 4. Беше преди повече от десет години, но още помня как ревахме от смях на Тупак Шакур и прочее в индийския абсурд "Първа съпруга". 😀

 5. @Къди

  Ми какво се моташ?

  @lammoth

  Защо с лошо бе колега? 🙂 🙂 Филма все още се снима! 🙂

  @Анонимен

  Следващия път, внимавай повече! 🙂 🙂 🙂

  @UZUMAKI

  Eййййй! Човек, бях го забравил това с "Първа съпруга". 🙂 🙂 Как се смяхаме само. После търчахме за следващия филм "Романс Х" и не спирахме и по пътя. Велик момент! 😀

 6. Да, тичахме от "Люмиер" към "Зала 1", превивайки се от смях и почти закъсняхме за филма. 🙂 Обаче "Романс" се оказа софто-порно и след свирката в първите 5 минути станахме доста сериозни. Вглъбени. Кръвоснабдени… Ех, спомени. 🙂

 7. Аз вече се занимавам с едно от фейсбукарските и мисля да пропусна това, но… интересни отговори, мда 🙂

 8. Мале, Дринов, и аз на Марли си поплаках яко. Всъщност това е единственият филм, който някога ме е разплаквал.

 9. Аз си нямам блог, затова се включвам в този лексикон тук 🙂

  1. Филм от детството ти – Седморката на Блейк

  2. Най-любим филм – Страх и Омраза в Лас Вегас, един единствен филм ми е променил живота съвсем буквално.

  3. Филм, който те е разплакал – N/A

  4. Най-смешният филм, който си гледал – Майор Пейн, сега ако го излгедам едва ли ще се усмихна, но тогава…

  5. Най-страшният филм, който си гледал – Туин Пийкс

  6. Любим рисуван филм – Аладин

  7. Филм, който никой не очаква, че харесваш – Аватар

  8. Филм с любим актьор – „Ще се лее кръв”, Даниел Дей Луис е Бог!

  9. Филм с любима актриса – Не се сещам.

  10.Филм с актьор, който не понасяш – Никалъс Кейдж, всичко

  11. Филм с актриса, която не понасяш – Кирстен Дърст, всичко

  12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика – Криминале, Лебовски, Страх и Омраза В Лас Вегас и др.

  13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм – The Hurt Locker

  14. Най-скучният филм, който си гледал – 25-ият час 

  15. Филм, който никога не искаш да гледаш – Страстите Христови

  16. Филм, който така и не успя да догледаш – много са, все драми

  17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – Не се сещам.

  18. Филм, който смяташ, че е надценен – Scarface, уникално слаб филм, ама кефи. 🙂 Star Wars тоже

  19. Филм, който смяташ, че е подценен – Burn After Reading

  20. Филм, който описва характера ти – Страх и Омраза в Лас Вегас

  21. Филм, който си гледал безброй пъти – Толкова са много, че няма да е честно.

  22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – От нищо не ме е срам.

  23. Филм с любим саундтрак –  Страх и Омраза в Лас Вегас

  24. Любим филм, правен по книга –  Страх и Омраза в Лас Вегас

  25. Любима романтична история във филм – Серем на романтичните истории във филмите!

  26. Най-ужасният филм, препоръчан от приятел –The Darjeeling Limited

  27. Филм с най-добър туист – Barton Fink

  28. Филм, който не разбираш – Eraserhead

  29. Най-красив филм – The Science of Sleep

  30. Любим стар филм – Citizane Kane

 10. Поправка, че забравих най-тъпият филм

  18. Филм, който смяташ, че е надценен – Inception, Inception, Inception, Inception

 11. Мислех да го пусна в моя си блог, но филмите които ще напиша в този своеобразен лексикон са от различни сфери и не се вписват в жанра, представян там, така че ще измъдря представителите си от тази трибуна 🙂

  1. Филм от детството ти – Манастира ШаоЛин, Непобедимите от Удан, Хон Гил Дон – дърти до немай къде, но те бяха запомнени, после дойдоха Уилоу, Star Wars & Indiana Jones

  2. Най-любим филм – прекалено много са – няма как да дам еднозначен отговор, но мисля че Пияният Майстор от '78 се класира близо до това определение

  3. Филм, който те е разплакал – Рядко позволявам на съзлите да си текат по лицето ми, но на Ocean Heaven не успях да ги задържа…

  4. Най-смешният филм, който си гледал – ами те са няколко – Life of Brian & Monty Python and the Holy Grail, са само няколко от тях – тук бих добавил и Just another pandora's box 🙂

  5. Най-страшният филм, който си гледал – Преди беше втората част на Злите Мъртви, но после не намерих филм който да ме е стресирал по някакъв по-особен начин, но си признавам, че на Бял Шум въздействието беше много голямо 😉

  6. Любим рисуван филм – Akira, NInja Scroll, Patlabor, My neighbour Totoro 🙂

  7. Филм, който никой не очаква, че харесваш – Dabangg – индийска простотия, но беше добре направена простотия 🙂

  8. Филм с любим актьор – много са любимите актьори, но бих казал, че God of Gamblers с Чоу Юн Фат е един от тях

  9. Филм с любима актриса – Royal Warrirors aka In the line of duty с Мишел Йо

  10.Филм с актьор, който не понасяш – И трите епизода на Star Wars с Хейдън – това недоразумение не трябваше да се слчува…

  11. Филм с актриса, която не понасяш – всичко с Доли Партън и Барбара Стрейзанд

  12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика – Star Wars, Indiana Jones trilogy, Rush Hour, The Matrrix, Dirty Dozen.

  13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм – може би Ани Хол през '77 година, когато на небосклона се появи Star Wars и през '95, когато Pulp Fiction & Shawshank Redemption бяха за мен доста по-добри от инфантилната история за Форест Гъмп…

  14. Най-скучният филм, който си гледал – Доста са и тук, от последните представители I am number four, Корабокрушенецът, и куп други…

  15. Филм, който никога не искаш да гледаш – Не мога да дам само един отговор, но бих казал, че романтичните драми са ми трудно преглъщаеми

  16. Филм, който така и не успя да догледаш – доглеждам ги понякога с големи мъки, но го правя с ясното съзнание, че после ще мога хубаво да си ги нахейтя 🙂

  17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – Ами Титаник – много се смях на това грандиозно представление 🙂

  18. Филм, който смяташ, че е надценен – Не намирам нищо толкова уникално в трилогията Кръстникът, така и не успях да схвана гениалността му… А, да и Аватар…

  19. Филм, който смяташ, че е подценен – Не се сещам

  20. Филм, който описва характера ти – ами може би Пея под дъжда – жизнерадостно музикално изживяване за мен 🙂

  21. Филм, който си гледал безброй пъти – Project A – след 65-я път спрях да ги броя 🙂

  22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – признавам си, че поставените в графата "детски филми" от повечето мои приятели, т. нар martial arts movies ме кефат неимоверно много – хич не ме срам даже 🙂

  23. Филм с любим саундтрак – Mortal Kombat 1&2, Judgement Night

  24. Любим филм, правен по книга – Lord of the Rings trilogy

  25. Любима романтична история във филм – No comment

  26. Най-ужасният филм, препоръчан от приятел – Не е толкова ужасен, колкото тъп – Сезонът на вещиците се оказа точно такова…

  27. Филм с най-добър туист – Ще повторя някои заглавия на Дринов – Шесто Чувство, Обичайните заподозрени, но ще добавя и Неуязвимият 🙂

  28. Филм, който не разбираш – не точно, че не разбрах, но трябва да го гледам още няколко пъти, за да схвана идеята – Inception

  29. Най-красив филм – Hero – играта на цветовете и камерата беше много високо 😉

  30. Любим стар филм – The Good, The Bad and the Ugly – вече не правят такива филми за жалост 🙂

  Ами това са моите 30 стотинки 🙂

  Поздрави

 12. 1. Филм от детството ти – Смъртоносно оръжие 4 е може би първият гледан на кино, оставил ми супер спомен

  2. Най-любим филм – объркан съм много, но ще кажа Криминале

  3. Филм който те е разплакал – Животът е прекрасен на Бенини

  4. Най-смешният филм който си гледал – The Odd Couple, а Уолтър Матау му се смея часове след филма.

  5.Най страшният филм който си гледал – The Ring, домашният ми телефон звъня два пъти докато го гледах и го изключих

  6. Любим рисуван филм – Felix The Cat заради мощната доза въображение влята в детския ми мозък

  7.Филм, който никой не очаква, че харесваш – харесвам толкова различни филми, че едва ли има такъв

  8.Филм с любим актьор – Серпико с Ал Пачино!

  9.Филм с любима актриса – Изкупление с Кийра Найтли

  10.Филм с актьор който не понасяш – Дявол на доброто с Бен Афлек

  11.Филм с актриса която не понасяш – Ангелите на Чарли с Дрю Баримор

  12. Филм от който можеш да цитираш всяка реплика – правих субтитри на Голямото напушване преди години и си спомням всяка сцена от него.

  13.Най несправедливо спечелилият Оскар филм – Влюбеният Шекспир

  14.Най скучният филм който си гледал – Шанхайски футбол

  15.Филм който никога не искаш да гледаш – на всеки филм може да се даде шанс дори и за да му се посмее човек

  16. Филм който така и не успя да догледаш – Космическата Одисея 2001 все до 20тата минута го гледам вече 3 пъти стана.

  17.Филм който се предполага че е тъжен но не е – не се сещам

  18. Филм който смяташ че е надценен – Гладиатор е качествена продукция но го смятам за глупав.

  19. Филм който смяташ че е подценен – Sucker Punch

  20. Филм който описва характера ти – Американски прелести заради възгледите ми към живота.

  21. Филм който си гледал безброй пъти – Сам в къщи

  22.Филм който те е срам да кажеш че харесваш – срама нямам

  23.Филм с любим саундтрак – Кабаре

  24.Любим филм правен по книга – Форест Гъмп

  25.Любима романтична история във филм – Наистина Любов

  26. Най ужасният филм препоръчан от приятел – Не му помня името ама беше много зле

  27.Филм с най добър туист – Шесто чувство2

  28.Филм който не разбираш – Blade Runner

  29 Най красив филм – Amelie

  30.Любим стар филм – On The Waterfront

 13. Да му се…не види. Досега съзнателно отбягвах всякакви блог игри, още по-малко лексиконовите 30-ки от ФБ стените. Но тук порядъчно се зарибих. И тъй като все някой друг трябва да е виновен за собствените ми слабости…назначавам Дринов за тази тежка задача. Долен провокатор.

  Post Scriptum: расов списък. Смекчи донякъде гневът ми. Ще има само катран. 😉

 14. Адски много благодаря, на всички, които пуснаха своята класация. В момента, в които има две свободни минути ще ви пусна конкретни коментари! 🙂

  @Makedonski…

  Очакваме списъка ти, пък после си обвинявай, който си искаш!! 🙂 🙂 🙂

 15. 1. Филм от детството ти –Уилоу

  2. Най-любим филм – Джаки Браун

  3. Филм който те е разплакал – Snow Cake

  4. Най-смешният филм който си гледал – Мозъчни Донори 🙂

  5.Най страшният филм който си гледал – Екзорсистът

  6. Любим рисуван филм – Афро Самурай 🙂

  7.Филм, който никой не очаква, че харесваш –Сектор 9

  8.Филм с любим актьор – Спайдър (Ралф Файнс)

  9.Филм с любима актриса – Вероника Герен (Кейт Бланшет)

  10.Филм с актьор който не понасяш – Последният самурай с Том Круз

  11.Филм с актриса която не понасяш – Мексиканеца с Джулия Робъртс

  12. Филм от който можеш да цитираш всяка реплика –Конан Варварина,хахахахах,майтапя се.Запомнил съм няколко реплики от Analyze This

  13.Най несправедливо спечелилият Оскар филм – Чикаго 🙂

  14.Най скучният филм който си гледал – Безсъници в Сиатъл

  15.Филм който никога не искаш да гледаш – Телефонна клопка

  16. Филм който така и не успя да догледаш – Булката беглец – станах след полoвин час и така не го изгледах 🙂

  17.Филм който се предполага че е тъжен но не е – Нашествието на варварите

  18. Филм който смяташ че е надценен – Реката на тайните

  19. Филм който смяташ че е подценен – Воден свят

  20. Филм който описва характера ти – Cashback

  21. Филм който си гледал безброй пъти –Доберман

  22.Филм който те е срам да кажеш че харесваш – срама нямам

  23.Филм с любим саундтрак ,Reservoir Dogs

  24.Любим филм правен по книга – Властелинът на пръстените

  25.Любима романтична история във филм – Vicky Cristina Barcelona

  26. Най ужасният филм препоръчан от приятел – Клетката

  27.Филм с най добър туист –Обичайните заподозрени

  28.Филм който не разбираш –Идиотите

  29 Най красив филм – Летящи кинжали

  30.Любим стар филм – Муха на бара

 16. Извинявай – подраних с честитките – обърках се, че предстои неделята! Знам, че е на 29-ти! 😉

 17. @Guardian of Cenarius

  Как не те беше срам да кажеш това за "Star wars" и "Scarface"? 🙂 🙂 🙂 🙂

  Евала за "Страх и омраза в Лас Вегас"! "Бартн Финк"?? Найс!!! 🙂

  @Кирил

  Нещо май усещам непризазъм към Земекис? 🙂

  Много мислих да сложа "Ани Хол" и само факта, че всъщност е много хубав филм мне спря. А "Форест Гъмп" е смазващ. Доста по добър от "Шоушенк" – ей това е надценен филм! Bring it on bitches!!!! 🙂

  "Life of Brian" е толкова смешен, че е забранен в Швеция!!! 🙂 🙂 Любим филм. Много мразя да ме питат, "Кой Брайън бе? Този по-телевизията ли?", след което аз д акажа "Не, този на Монти Пайтън" и те да ме сюрпризират с "Кой е тоя Монти Пайтън?. Боже какви хора има по таз Земя! 🙂 🙂

  @Тео

  Срам за „2001: Космическа Одисея”. Уникален филм! Да го догледаш! 🙂

  „Шесто чувство 2” не съм го гледал 🙂 🙂 🙂 🙂

  @DeMiro

  "Вероника Герин" и аз го харесвам. 🙂 Да живее Джоуел Шумахер! 🙂

  Наскоро гледах „Мозъчни донори” щях да си пръсна мозъка от тъпотия, а едно време ме разцепваше! 🙁

  @Къди

  Евала, Къди! 🙂

  @Иво

  🙂 🙂 🙂

  Ти пък от какво се срамуваш? 🙂

  @HerMamut

  Ще помисля и ще ти кажа. 🙂

 18. Опа хайде и аз с големите:

  1. Филм от детството ти – The Kid (на Чаплин – даже помня, че много ревах на него (да бях малък, но…)

  2. Най-любим филм – Forrest Gump

  3. Филм който те е разплакал – те не са малко, но освен онзи гореспоменатия, се сещам и за (сега внимавайте) Armageddon

  4. Най-смешният филм който си гледал – и тук са много, затова ето 3 – A Fish Called Wanda, Weekend at Bernie's и разбира се My Cousin Vinny (The Birdcage – но то вече няма място)

  5.Най страшният филм който си гледал – The Others (на Аменабар) незнам как без да има кръв и насилие можеш да се стряскаш толкова.

  6. Любим рисуван филм – тъй като съм аниматор те са много, но нека кажем Aladdin и Beauty and the Beast

  7.Филм, който никой не очаква, че харесваш – The Man From Earth, Easy A

  8.Филм с любим актьор – Big(Том Ханкс), Brave Heart (Мел Гибсън)

  9.Филм с любима актриса – G.I.Jane (Деми Мур е (беше) супер! – както казвах като малък)

  10.Филм с актьор който не понасяш – The Wrestler (микито Рурк – филма обаче е супер и той също, но това не ми променя мнението за него)

  11.Филм с актриса която не понасяш – The Mask – Cameron Diaz

  12. Филм от който можеш да цитираш всяка реплика – Desperado (и куп други, но за този се сетих пръво)

  13.Най несправедливо спечелилият Оскар филм – The Bridge on the River Kwai – да добър е ,но този филм се съревновава със филми като: 12 Angry Man и The Witness for the Prosecution. За мен това си е „обир”

  14.Най скучният филм който си гледал – While She Was Out – има и други но за този се сещам веднага.

  15.Филм който никога не искаш да гледаш – Rabbits – можете да ме Линч-Увате колкото си искате!

  16. Филм който така и не успя да догледаш – Inland Empire (не по моя вина, но не не смятам да го доглежждам)

  17.Филм който се предполага че е тъжен но не е – Shine

  18. Филм който смяташ че е надценен – Inland Empire

  19. Филм който смяташ че е подценен – Apocalypto

  20. Филм който описва характера ти – Hero, на Фриърс

  21. Филм който си гледал безброй пъти – Desperado (айде и още един Aladdin)

  22.Филм който те е срам да кажеш че харесваш – като говорим за срам се сещам само за един такъв филм – Емануела (1, 2, 3, 4, 5, 6… 😉 )

  23.Филм с любим саундтрак – Forrest Gumpp

  24.Любим филм правен по книга – The Phantom of the Opera

  25.Любима романтична история във филм – It Happened One Night и As Good as it Gets

  26. Най ужасният филм препоръчан от приятел – Mulholland Dr.

  27.Филм с най добър туист – The Game

  28.Филм който не разбираш – последните няколко филма на Линч (съжалявам, но ако решите да ме „образовате” да се видим на по бира и да го обсъдим 😉 (това към Дринов)

  29 Най красив филм – Finding Neverland

  30.Любим стар филм – Sunset Blvd.

 19. * edit

  това за "филм от детстовото" – не значи че съм на 100 години – просто като бях малък често даваха "великите комици" по телевизията!

 20. "Белязаният" дори има номинация за най-слаба режисура – не съвсем без основание, мисля си… Филмът си е второкласен. Но това не му пречи днес да е КУЛТОВ! 🙂

 21. @Кишо

  Май Линч, не ти е от Любимите режисьори? 🙂 🙂

  И я кажи, много ли плака на "Армагедон"? 🙂 🙂 Аз за малко да се разплача на "Пърл Харбър", честно! 🙂 🙂 🙂

  @Иван

  Не знам каква награда има, но сега "Белязания" е един от шедьоврите на киното. Един от не малко случаи, в които филм е изпреварил времето си. Огромен филм! Огромен Де Палма! 🙂 🙂

 22. @Дринов

  Чак много, но си се брои ;-). Линч просто не го разбирам в късният му период – иначе "Човека Слон" ми харесва. За "Пърл Хабър" и аз за малко да закача, но се устисках, че не бях сам в киното 😉 Много съм ревал обаче на "Воната" с Кевин Костнър.

  Това ми напомня за един филм "The Glimmer Man" – където Кийнън Уейънс (един от братята Уейънс) лъжеше, че нещо му влезнало в окото (но не помня за кой филм лъжеше)

 23. Линч е Бог бе. 🙂 Мен много ме диви! 🙂 Но разни хора разни идеали. 🙂

  Кой е този филм "Воната"? Не съм го чувал, да не е някаква грешцица?

  А това с "нещо в окото" го има във всеки втори филм. 🙂

 24. Да не разводнявам темата, ама…"Армагедон"? "Пърл Харбър"?!

  Истинските мъже плачат на "Гладиатор"! 🙂

  Без майтап, всеки път като го гледам се дера, всеки божи път…

 25. И понеже Дринов ми е обещал подарък за рождения си ден, ето по темата:

  1. Филм от детството ти – Джурасик Парк

  2. Най-любим филм – Човек на луната

  3. Филм, който те е разплакал – Гладиатор

  4. Най-смешният филм, който си гледал – Шум зад кулисите

  5. Най-страшният филм, който си гледал – Darkness

  6. Любим рисуван филм – Търсенето на Немо

  7. Филм, който никой не очаква, че харесваш – първия "Хари Потър". Каква ирония… 🙂

  8. Филм с любим актьор – Remains of the day със сър Антъни Хопкинс

  9. Филм с любима актриса – В Брюж – с Фльооооооор!!!! 😛

  10.Филм с актьор, който не понасяш – Дианабад мрази Винс Вон!

  11. Филм с актриса, която не понасяш – Войната на Чарли Уилсън – Джулия Робъртс

  12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика – Ханибал

  13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм – Титаник

  14. Най-скучният филм, който си гледал – Election

  15. Филм, който никога не искаш да гледаш – Сексът и градът

  16. Филм, който така и не успя да догледаш – Последният император

  17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – Грозното пате

  18. Филм, който смяташ, че е надценен – Отнесени от вихъра

  19. Филм, който смяташ, че е подценен – Гран Торино

  20. Филм, който описва характера ти – Ханибал

  21. Филм, който си гледал безброй пъти – Човек на луната

  22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – Срам ме е, че харесвах Lost

  23. Филм с любим саундтрак – Гладиатор

  24. Любим филм, правен по книга – Изкуплението Шоушенк

  25. Любима романтична история във филм – "Дракула" на Копола

  26. Най-ужасният филм, препоръчан от приятел – Константин

  27. Филм с най-добър туист – Шесто чувство

  28. Филм, който не разбираш – Говори с нея

  29. Най-красив филм – Красив ум

  30. Любим стар филм – Всичко с Джон Уейн

 26. Ревунча през петнайсет минути, честно (особено заради музиката), но дрането почва когато отваря портата към Елисейските полета…Онова синьото, безбрежното…

 27. Браво бе Мамутче, чудна класация! Най-огромните ми почитания за "Шум зад колисите". Уникална пиеса, уникален филм! Гледал съм ги десетки пъти и все ки път се смея със глас! Am I in Spain? No I'm not in Spain, dear, I'm in agony, that's where I am!

  Само за "Титаник" не съм съгласен, при все че ОБОЖАВАМ "Поверително от Ел Ей", но айде, от мен да мине! 🙂

 28. @Дринов

  да грешчица е 🙂 – става дума за "The War" от 1994 (на Авнет). Се 'звинявам!

 29. Хайде и едно non-blogger-ско.

  1. Филм от детството ти – "Похитители на изчезналия кивот", "Извънземното", "Секс, лъжи и видео"

  2. Най-любим филм – "Reservoir Dogs", "Циганско време", "Амели"

  3. Филм, който те е разплакал – подсмърчам наред. Сещам се сега за "Търсенето на Немо" и "4 месеца, 3 седмици и 2 дни" (има страшна прилика между двата, знам :))

  4. Най-смешният филм, който си гледал/а – "Черна котка, бял котарак"

  5. Най-страшният филм, който си гледал/а – "Птиците", "Екзорсистът"

  6. Любим рисуван филм – "The Chubbchubbs", късометражка на Пиксар

  7. Филм, който никой не очаква, че харесваш – "Титаник"

  8. Филм с любим актьор – "От другата страна" с Леонардо ди Каприо

  9. Филм с любима актриса – "Убий Бил" с Ума Търман

  10. Филм с актьор, който не понасяш – "Шоуто на Труман" – прекрасен, въпреки Джим Кери

  11. Филм с актриса, която не понасяш – Хали Бери не понасям, макар да играе в любимата ми екранизация по комикс "Х-мен".

  12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика – "Десперадо" е един много добър опит

  13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм – "Войната е опиат", "Беднякът милионер"

  14. Най-скучният филм, който си гледал – "Кагемуша"

  15. Филм, който никога не искаш да гледаш – всичките малоумни комедии с Адам Сандлър и Роб Шнайдър

  16. Филм, който така и не успя да догледаш – "Инланд емпайър" и – внимание! – "Кръстникът"

  17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – "Английският пациент"

  18. Филм, който смяташ, че е надценен – "Черният рицар", "Няма място за старите кучета"

  19. Филм, който смяташ, че е подценен – "Ще се лее кръв", "Път към отмъщение", "Американски гангстер"

  20. Филм, който описва характера ти – "Амели", "High Fidelity" (преведен с малоумното "Момичета от класа")

  21. Филм, който си гледал безброй пъти – нищо не съм гледала повече от 4-5 пъти, може би "Глутница кучета" води.

  22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – тц, нямам срам

  23. Филм с любим саундтрак – "Криминале", ""Буена виста сошъл клъб", навремето – и "Матрицата"

  24. Любим филм, правен по книга – "Властелинът на пръстените". Повечето ми любими книги не ги докарват на кино, за съжаление.

  25. Любима романтична история във филм – "Уоли" и няколко на Уди Алън

  26. Най-ужасният филм, препоръчан от приятел – "Лош вкус" на Питър Джаксън

  27. Филм с най-добър туист – "Шесто чувство" и "Обичайните заподозрени"

  28. Филм, който не разбираш – "Дървото на живота" :)))))

  29. Най-красив филм – "Герой"

  30. Любим стар филм – "Зорба гъркът"

 30. Найн, найн, найн, найн, найн! Само за Бед Тейст да не чувам нещо лошо, че ще ми докарате инфаркто. Те най-великите филми са горе-долу три. 🙂 Eraserhead, Bad Taste и El Mariachi. То с пари и масовка всеки може да прави филми, които да седят и да се помнят и гледат с години. Докато тия трите, при това с ефекти, същества, кръв и пропс, правени кой за 1000$, кой за повече, кой за 5 години, кой за по-малко, кой от сам човек, кой от трима и тн., са просто абсолютен връх в киното. Пи Джей пече фейсове и изродии във фурната на майка си? Безценно! Изобщо толкова много труд и мисъл как от нищо, да направиш нещо е хвърлена в тях, че просто са недостижими. Те и трите (хайде Eraserhead е леко изключение) излгеждат зле и са тъпи и са всичко, но освен да се уважават друго не може. И то всички тия неща са правени много преди да дойде дигиталната революция и да мога да звънна аз на Любчо и той да дойде за 3 часа и да ми направи ебати FumeFX екплозията, която не отстъпва по нищо от на Майкъл Бей лайнариите. То с човек като Любчо и цял Трансформърс може да направим, ама живеем по 60-ина години и няма да му стигнат само да рендне нещата. 🙂

  Е, отплеснах се, разпалих се, но не съм си пил хапчетата. 🙂

 31. Hand of A'dal, точно за това е диалогът 🙂 Може би ще ти е интересно да знаеш, че Гумена глава и Ел Мариачи ги харесвам, и то много.

 32. @Анита

  Ето това вече е приказка! 🙂 Ауууу, браво! 🙂 🙂 🙂

  От всички, класации които изчетох към твойта имам най-малко забележки. 🙂 🙂 🙂 Даже никакви. 🙂

  Наистина не очаквах да харесваш "Титаник". 🙂 Поздравления! Много се смях за "Bad Taste", a после още повече като видях коментара на Hand of A'dal (ака Guardian of Cenarius) 🙂 🙂

  БТВ “The Chubbchubbs”, не е на Пиксар, но е много яко филмче. На "Сони Пикчърс Имиджуъркс" е!

  Хареса ми това за "Дървото на живота" – не го разбирам звучи екстра. По-добре от надценен (Къди, гледам теб)!

  И я кажи за "Кръстника"! Тъп ли ти е или има някакви други обстоятелства?

  @Hand of A'dal

  Много си прав, братче! БТВ, ще ти отговоря на мейла в най-скоро време, но се страхувам, че едва ли ще съм ти от много голяма полза. Ще ти кажа това което знам.

 33. Трудно се избира по един филм за категория, а даже едва ли съм се сетил и за най-точните заглавия, но ето и моята скромна класация…

  1. Филм от детството ти – Близки срещи от трети вид

  2. Най-любим филм – STAR WARS, Гладиатор, Черният рицар, Умирай трудно

  3. Филм, който те е разплакал – Кой ще обича децата ми?

  4. Най-смешният филм, който си гледал – Тутси

  5. Най-страшният филм, който си гледал – Предзнаменованието

  6. Любим рисуван филм – Уолъс и Громит – проклятието на заека (не е точно рисуван, но е анимационен)

  7. Филм, който никой не очаква, че харесваш – Титаник

  8. Филм с любим актьор – Роки

  9. Филм с любима актриса – Пърл Харбър

  10.Филм с актьор, който не понасяш – Хрониките на Ридик

  11. Филм с актриса, която не понасяш – Хук (Джулия Робъртс)

  12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика – STAR WARS

  13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм – Американски прелести

  14. Най-скучният филм, който си гледал – Миналата година в Мариенбад

  15. Филм, който никога не искаш да гледаш – Сексът и градът

  16. Филм, който така и не успя да догледаш – Американски прелести

  17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – Английският пациент

  18. Филм, който смяташ, че е надценен – Зодиак, Гран Торино

  19. Филм, който смяташ, че е подценен – Последният екшън герой

  20. Филм, който описва характера ти – Омагьосан ден

  21. Филм, който си гледал безброй пъти – Коса, Взвод

  22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – …

  23. Филм с любим саундтрак – Матрицата

  24. Любим филм, правен по книга – Франкенщайн, Дракула

  25. Любима романтична история във филм – Наистина любов, Знак на съдбата, Ако само

  26. Най-ужасният филм, препоръчан от приятел – Мъглата

  27. Филм с най-добър туист – Играта

  28. Филм, който не разбираш – Боен клуб

  29. Най-красив филм – Да срещнеш Джо Блек

  30. Любим стар филм – Патешка супа

 34. @Тихомир (Tito)

  Що така с "Американски прелисти"? За мен това е страхотен филм.

  И за "Зодиак" ще ме прощаваш, но това е парекселанс подценен филм, няма нищо общо с надценяването!

  Освен това, за кяо "Мъгла" става въпрос? На Карпентър, безобразния римейк или новия на Дарабонт?

  А това за "Да срещнеш Джо Блек" предполагам, че е шега, нали? 🙂 🙂 🙂

 35. Не е майтап, вярно е. Иска ти се да бях разменил Блек с Прелестите, но истината е, че първият е един от любимите ми филми. Всеки път, след като го гледам, си купувам фъстъчено масло… 😉

  "Мъглата" на Дарабонт беше толкова разочароващ…

  Ясно е, че тотално се разминаваме по някои заглавия, но не можах да се стърпя за "Зодиак". Финчър ми се очертава като Шиамалан с филми в двете крайности и по тази причина още не съм гледал "Социална мрежа" (но рано или късно и това ще се случи). Колкото до "Боен клуб", това, че е филм който не разбирам, не значи, че не съм го гледал няколко пъти и пак бих го гледал.

 36. Малко се изненадах, защото знам какви филми харесваш, а "Джо Блек" е супер-женски и… нека си го кажем, сантиментално елементарен. 🙂 🙂

  А за "Зодиак" имаш право да не го харесваш, филма не е за всеки, просто в никакъв случай не е надценен. 🙂

 37. Така е, но има и изключения. В "Джо Блек" освен историята има много неща, които ми харесват – едно от тях е актьорската игра. Например намирам Брад Пит за коренно различен от всичко останало което е правил. Въпреки че, на пръв поглед той нищо не прави, а просто присъства в повечето сцени, точно това намирам за добра игра – който иска да се съгласи с мен.

  П.П. Защо не добавим една нова рубрика: 😉

  31. Любим "чуждоезичен" филм: G.O.R.A.

 38. К'во толкова, бе – и аз харесвам Брад Пит в Джо Блек.

  Всъщност, като цяло, не му се кефя особено (колкото и странно да звучи това от устата на жена) и го смятам за безумно надценен в последните години актьор, но тази точно роля му пасва чудесно. Изобщо периодът между Легенди за страстта и Снач му е баш кариерното развитие на Брад, оттам нататък си е скръб.

  @Тихомир – какво пречи "чуждоезичните" да присъстват в основната класация? Никой не е рекъл, че това е анкета стриктно за американско кино 🙂

  За мен резултатите мноооого ясно показват колко периферно място има неамериканското кино дори във вкусовете на отявлени киномани… не ми се мисли за другите.

 39. Това е добра идея. Да направим същата класация с условието филмите да не са на английски! 🙂 Ще видя дали мога да докарам нещо. 🙂

 40. @Анита

  Нищо не пречи, разбира се – няма такова условие. Просто такава е реалността. Но за да не тъпчем на едно място за 2-3 филма, вмъкнах тази 31-ва точка и "чуждоезичен" е нарочно в кавички – защото въпросният филм е доста чуждоезичен. 😉

  @Дринов

  Що ли ми трябваше… Няма да участвам, че ще има да ги мъдря заглавията и да се връщам много години назад в предишния век… 🙁

 41. 1. Филм от детството ти – Стар Трек

  2. Най-любим филм – Дистърбия

  3. Филм, който те е разплакал – Титаник

  4. Най-смешният филм, който си гледал – Смотаняци

  5. Най-страшният филм, който си гледал – Убийствен Пъзел

  6. Любим рисуван филм – Семейство Флийнстоун

  7. Филм, който никой не очаква, че харесваш – Механикът

  8. Филм с любим актьор – Трансформърс – със Шая Лебьоф

  9. Филм с любима актриса – Трансформърс – Мегън Фокс 🙂

  10.Филм с актьор, който не понасяш – хмм, не се сещам

  11. Филм с актриса, която не понасяш – Роузи Хънтингтън-Уайтли, Трансформърс 3

  12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика – ТРОН: Заветът

  13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм – Социалната мрежа

  14. Най-скучният филм, който си гледал – Карибски Пирати 4

  15. Филм, който никога не искаш да гледаш – Шаолин

  16. Филм, който така и не успя да догледаш – Опасно безсъние

  17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – Трансформърс 3

  18. Филм, който смяташ, че е надценен – Трансформърс: Отмъщението

  19. Филм, който смяташ, че е подценен – ТРОН

  20. Филм, който описва характера ти – много са 😀

  21. Филм, който си гледал безброй пъти – Дистърбия

  22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – Майло на Марс

  23. Филм с любим саундтрак – Генезис

  24. Любим филм, правен по книга – Аз съм номер четири

  25. Любима романтична история във филм – пфф, не гледам романтични филми

  26. Най-ужасният филм, препоръчан от приятел – Sucker Punch

  27. Филм с най-добър туист – не се сещам

  28. Филм, който не разбираш – Първичен код

  29. Най-красив филм – Генезис

  30. Любим стар филм – Криминале, голям филм 🙂

 42. Кой точно Оскар на "Социалната мрежа" визираш? За сценарий ли?

  И "Трансформърс: Отмъщението" е надценен? НАДЦЕНЕН??? От кой това, от децата във 2-ра "Б" група ли?

  "Любим филм, правен по книга – Аз съм номер четири". Ще ме убиеш просто! 🙂 🙂 🙂

 43. Хубава работа, да го видя това в 4:30 сутринта… Аре и аз да се разпиша!

  1. Филм от детството ти – Отраснах с ужасите на „Пришълецът“,“Хищникът“,“Джурасик парк“, а по-късно дойде „Титаник“
  2. Най-любим филм – „Задругата на пръстена“
  3. Филм, който те е разплакал – „Аз съм Сам“ е най-ревливият филм на света!
  4. Най-смешният филм, който си гледал – „Вземи парите и бягай“ – Уди Алън at his best!
  5. Най-страшният филм, който си гледал – „Сиянието“, „Мълхоланд драйв“(по-скоро една сцена от него)
  6. Любим рисуван филм – „Играта на играчките 3“ (изобщо не очаквах колко много ще ме трогне)
  7. Филм, който никой не очаква, че харесваш – „Тетрадката“ (Срам, не срам)
  8. Филм с любим актьор – „Мълчанието на агнетата“ (Хопкинс е моят човек!)
  9. Филм с любима актриса – „Студена планина“ (Кидман там е най-красива! Влюбен съм в нея!) От по-старичките харесвам Бергман (най-вече в „Небезизвестните)
  10. Филм с актьор, който не понасяш – Мъж от стомана (Хенри Кавил) и всички др. подобни мазнюги
  11. Филм с актриса, която не понасяш – Не се сещам…
  12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика – „Властелинът“
  13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм – „Арго“ (биваше го, ама чак пък толкоз…)
  14. Най-скучният филм, който си гледал – Повечето скучни на второ гледане се оказват много по-приятни. Такъв беше случаят с „Добрият пастир“
  15. Филм, който никога не искаш да гледаш – Grown Ups 2
  16. Филм, който така и не успя да догледаш – Великата илюзия (верно, че не бях спал, ама филмът тотално ме довърши)
  17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – Фарго (не че е супер смешен де, ама си има моментите)
  18. Филм, който смяташ, че е надценен – Непреклонните
  19. Филм, който смяташ, че е подценен – Съветникът
  20. Филм, който описва характера ти – „Дървото на живота“
  21. Филм, който си гледал безброй пъти – „Титаник“ и „Маската на Зоро“
  22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – „Тетрадката“
  23. Филм с любим саундтрак – „Властелинът“, „Тънка червена линия“
  24. Любим филм, правен по книга – „Властелинът“
  25. Любима романтична история във филм – „Студена планина“, „Repo men“
  26. Най-ужасният филм, препоръчан от приятел – G.I. Joe: Retaliation
  27. Филм с най-добър туист – „The Others“, „Шесто чувство“, „Oldboy“
  28. Филм, който не разбираш – На първо гледане – Мълхоланд драйв
  29. Най-красив филм – „Дървото на живота“
  30. Любим стар филм – „Крадци на велосипеди“, „Генералът“, „Рашомон“, „Кабинетът на д-р Калигари“

 44. Ти си „мазнюга“! Хенри Кавил е супер хубав и няма да говориш така за него, щото с MadMax ще те дереме. 🙂 🙂

  Мразя „Аз съм Сам“! Това е един от най-елементарните филми, които съм гледал! А Шон Пен има в пъти по-добри роли. Трябва да спрат да се толерират роли, в които някой играе малоумен.

  Също така и аз препоръчвам „G.I. Joe: Retaliation“, чудно филмче е. 🙂 Гледал съм го три пъти – точно каквото трябва да бъде е. 🙂

  И последно, гледам си отговорите и определено сега бих отговорил по различен начин на повече от въпросите. 🙂

 45. Точно ти ми препоръча G.I. Joe! Виж как нямаше нужда да те нарочвам! :p

  Аз още сега бих променил половината си отговори… 😀

 46. 1. Филм от детството ти – „Бенджи, Закс и Звездният принц“, „Терминатор 2“, Трите малки нинджи, Нинджа – терминатор 😀
  2. Най-любим филм – Смело сърце, Мементо, Похитителите на ичезналия кивот
  3. Филм, който те е разплакал – „В какво се превръщат мечтите“
  4. Най-смешният филм, който си гледал – Почти герои, Боговете сигурно са полудели
  5. Най-страшният филм, който си гледал – Туин Пийкс
  6. Любим рисуван филм – Цар Лъв
  7. Филм, който никой не очаква, че харесваш – Мостовете на Медисън
  8. Филм с любим актьор – Ангелско сърце. Рурк – нъфф сед.
  9. Филм с любима актриса – Имало едно време на запад – Клаудия Кардинале.
  10. Филм с актьор, който не понасяш – Тропическа буря – не мога да понасям Дауни, но тук е добър.
  11. Филм с актриса, която не понасяш – Into The Wild – страхотен филм с – за щастие – незначителна роля на недоразумението Кристен Стюарт
  12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика – Смело сърце, Титаник, Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход, Почти Герои
  13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм – доста… Out of Africa (Взвод?), Crash (Munich), на фона на Изкуплението Шоушенк и Криминале – дори Форест Гъмп е дупка. Ми Рои, а не Шофьор на такси. Като цяло обаче за мен първенец е Влюбеният Шекспир вместо „Спасяването на редник Райън“. Просто тоя случай е ебавка…
  14. Най-скучният филм, който си гледал – Мъжът без минало. От мерак 2002 г. да гледам европейско кино – отидох на кино. Втори път няма да го гледам, па колкото ще да съм се заблудил.
  15. Филм, който никога не искаш да гледаш – Оня, дето Адам Сандлър е и сестра си. просто няма как…
  16. Филм, който така и не успя да догледаш – всичко се стремя да догледам. Сещам се, че на първия Спайдърмен си тръгнах от киното… Но след години и него изгледах. 🙂
  17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – не мога да се сетя… В повечето случаи, в които един филм следва да е тъжен – е тъжен. Не знам – просто има прекалено клиширани.
  18. Филм, който смяташ, че е надценен – Американски прелести и Невероятната съдба на Амели Пулен.
  19. Филм, който смяташ, че е подценен – Шоуто на Труман, JCVD
  20. Филм, който описва характера ти – Blue Valentine. Не знам характера ли, кво, но има нещо много мое в този филм.
  21. Филм, който си гледал безброй пъти – Смело сърце, Индианите, Дон Жуан ДеМарко, Сам вкъщи
  22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – няма филм, от който ме е срам, че харесвам – баш боли ме дали всичко го харесват…
  23. Филм с любим саундтрак – „Едуард Ножиците“, „Трейнспотинг“
  24. Любим филм, правен по книга – „Изкуплението Шоушенк“
  25. Любима романтична история във филм – Тя е толкова прекрасна
  26. Най-ужасният филм, препоръчан от приятел – пресно пресно Frozen
  27. Филм с най-добър туист – Мементо, Шесто чувство, Обичайните заподозрени
  28. Филм, който не разбираш – На първо гледане – поне 3 на Линч
  29. Най-красив филм – „В какво се превръщат мечтите“, „Шоколад“
  30. Любим стар филм – Великият диктатор, 12 разгневени мъже, Апартаментът

 47. 1. Филм от детството ти – на първо място „Mad Max” …. и после „Американска Нинджа” с Майкъл Дудиков и продълженията с Дейвид Брадли. Голяма работа, ей 😀
  2. Най-любим филм – категорично “Blade Runner” … не мога да не спомена и „Непростимо” на Истууд
  3. Филм, който те е разплакал – “Смело Сърце”
  4. Най-смешният филм, който си гледал – “От глупав, по-глупав”
  5. Най-страшният филм, който си гледал – “Пришълеца” … гледането на този филм в крехка детска възраст може да е доста травмиращо
  6. Любим рисуван филм – “Планетата на съкровищата″ … обичам рисуваната анимация, а въвеждането на фантастичен елемент ми е напълно достатъчно да завоюва сърцето ми 😀
  7. Филм, който никой не очаква, че харесваш – новия “Зов за завръщане” (ми, кефи ме бе … кво толкова :D)
  8. Филм с любим актьор – “Господар и командир” … Ръсел Кроу е много голям, а и филмът е прекрасен 
  9. Филм с любима актриса – “Робин Худ” на Ридли (Кейт Бланшет е може би най-талантливата актриса в днешно време, а в Робин Худ ми е особено … привлекателна )
  10. Филм с актьор, който не понасяш – „Роден на 4-ти Юли” … не мога да понасям Том Круз, но филмът, както и изпълнението му са блестящи
  11. Филм с актриса, която не понасяш – „Съветникът” (винаги ми се е повдигало от Камерън Диас, но в Съветникът няма грешка)
  12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика – “Blade Runner” … естествено 😀
  13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм – “Арго”, “Войната е опиат” … всъщност много са … особено ако се погледне достатъчно назад във времето
  14. Най-скучният филм, който си гледал – „Хърли Бърли” … гледах този филм в компанията на приятели, приятно почерпен и развеселен в началото, а в края щях да си прережа вените
  15. Филм, който никога не искаш да гледаш – „Туристът” … просто няма начин
  16. Филм, който така и не успя да догледаш – доста са и общото между тях е, че са български 😀
  17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – 127 часа (очаквах много тегава работа, предвид истинската история, но бях приятно изненадан … всъщност как изобщо съм се съмнявал в Дани Бойл :D)
  18. Филм, който смяташ, че е надценен – „Drive”
  19. Филм, който смяташ, че е подценен – „Воден Свят”, Американски Гангстер
  20. Филм, който описва характера ти – “Perfect world” (не вярвам да описва характера ми, но много ми допада героят на Кевин Костнър във филма)
  21. Филм, който си гледал безброй пъти – “Blade Runner” и естествено филмите за Индиана Джоунс и Междузвездни Войни 
  22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – “Принцът на Персия” 😀 убийте ме сега 😀
  23. Филм с любим саундтрак – “Tron:Legacy”, “Мисията” и отново Blade Runner (музиката на Вангелис е вълшебна)
  24. Любим филм, правен по книга – малко нетипично, но сериалът по “То” ми беше особено любим
  25. Любима романтична история във филм – “Moulin Rouge”
  26. Най-ужасният филм, препоръчан от приятел – „Черната маска” … някаква ужасна простотия с Джет Ли, която не пропускам да припомням на човека, който ми я препоръча
  27. Филм с най-добър туист – “Седем”
  28. Филм, който не разбираш – „Дървото на живота” и „Only God Forgives” … опитах се , но не успях
  29. Най-красив филм – “Животът на Пи”
  30. Любим стар филм –“Бъч Касиди и Сънданс Кид”, “Имало едно време на Запад” и изобщо цялата спагеи поредица на Серджо Леоне

 48. @Sir Stevancho
  „Мъжът без минало“ и на мен ми е скучен. 🙂 Аки Каурисмаки има само един наистина хубав филм. „Момичето от кибритената фабрика“. Лично мнение, разбира се. 🙂
  И „Американски прелести“ е много добър, а „Форест Гъмп“ е огромен! 🙂

  @MadMax
  Ауууу, как можа да го кажеш това за „Хърли Бърли”?! Жесток е този филм! Това е един от най-любимите ми филми по пиеси, евър! И в същото време ще ми харесваш „Принцът на Персия“ и новия „Зов за завръщане“. 🙂
  “Бъч Касиди и Сънданс Кид” е епохален! 🙂

 49. @Дринов,

  „Американски прелести“ е як филм, в интерес на истината – дори добър. Но за мен е излишно надценен – чисто и просто е точно толкова добър, колкото е.

  А „Форест Гъмп“ е велик филм, но за мен онази година е за Шоушенк или Криминале – що се отнася до best picture поне. Роли, моли вече – друга работа. Ясно е, че малоумен е по-оскаров от затворник, без да подценявам Ханкс, разбира се.

 50. Дрин, „Хърли Бърли“ го гледахме, както написах по-горе, един куп развеселени тийнове в апартамента на един приятел и отпечатъкът, който остави този филм у всички нас беше като удар с мокър парцал. Вариант нямаше да изберем по-неподходящ филм за случая 😀 Не съм правил повторен опит да го гледам, защото все още не мога да се отърся от шока … вече повече от 15 години 😀
  За новия „Зов за завръщане“ …. ти ми кажи, как може да не харесваш, или поне да симпатизираш, на фантастика в която с впито облекло се размотават Кейт Бекинсейл и Джесика Бийл ? Ясно е, че филма няма кой знае какви достоинства, а сравнението му с оригинала е нелепо, но … Кейт Бекинсейл и Джесика Бийл … схващаш ми мисълта, нали ? 😀
  А за „Принца на Персия“ нямам обяснение … не случайно ми е в графата „Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш“ 😀

 51. Бе то това му е якото на тоя чалъндж – идеята да се създаде по-всеобхватна картина за вкуса на един човек, а не всичко да е ограничено до любим актьор, актриса, комедия и тн… Мен като ме кефи „Съкровището“, „Топ Гън“ и „10 неща, които мразя у теб“ не значи, че трябва да се застрелям, както и факта, че ме кефи „My Left Food“ и „Портокал с часовников механизъм“ – не значи, че трябва да ми се вдигне паметник 🙂

 52. Така е, забавно е да видиш разнообразието във вкусовете. 🙂

  Между другото,хората доста често забравят, че „Оскар“ не е световна награда за кино , а американска и е нормално тя да отразяват някви техни си моментни настроения. В този ред на мисли, по „американски“ от „Форест Гъмп“ здрав му кажи, така че не случайно той е победител онази година. Лично аз бих избрал „Криминале“, но не и „Изкуплението Шоушенк“. Може да те разочаровам, но аз не го намирам за нищо специално. А първото му място в IMDB е тотално необяснимо за мен.

  @MadMax
  Схващам накъде биеш. 🙂 🙂

 53. @Дринов,

  Не съм на твоето мнение за Изкуплението. Разбирам гледната ти точка, честно казано – разбирам донякъде защо го смяташ за „нищо особено“, идеята не е неповторима и тн. За мен обаче филмът е прекрасен – един от тия, които с удоволствие си изглеждам наново всяка година. Историята е чудесно представена, играта е точно каквато трябва да бъде и всички клишета са доказателство за това, че някои неща – неслучайно са клишета. За първото място в imdb – сам виждаш, че не е дори сред моите топ 10, това не означава, че не разбирам или приемам мястото му – напротив – кеф ми е, че е там. Да не го почваме тоя топ, щото бая филми са ми необясними там – макар винаги да чувствам гъдел като си видя любимо филмче в него… необяснимо място в тая класация няма – п-скоро е като тоя чалъндж – какво цялостно усещане носи топ 250 – дали преобладават филми като Шоушенк, Редник Райън, Индиана, Криминале, Междузездните войни, 12 разгневени мъже и Нолановите Батмани, Казабланка и тн., а не някакви тесли. Не е за първо място? Съгласен. Необяснимо? Много силно казано, поне според мен.

 54. Според мен пък точно някакъв такъв филм трябва да е на първо място, за да си припомнят хората, че първото място нищо не означава. :p

 55. Еми именно. Второто място на „Кръстникът“ означава ли, че е вторият най-добър филм евър? Което ме подсеща да си включа „Леон“ сред топ 10. Некси ще преглътна, че „Матрицата“ е по-нагоре. Също много кефски за мен филм, btw 🙂

 56. Абе, и на мен филмът ми харесва (даже имам фанелка 🙂 ), просто не го намирам за наистина стойностно произведение, което трябва да се помни и изучава. 🙂
  А „Леон“ е чуден! „Матрицта“ става. 🙂

 57. От 2-3 години редовно посещавам сайта, но не съм от редовно пишещите. Попаднах на това покрай скорошни коментари, та реших и аз да се разпиша.
  1. Филм от детството ти – „Междузвездни войни“ са несъмнено филмите за които мога да кажа, че са повлияли до най-голяма степен в развитието ми като личност
  2. Най-любим филм – подценения шедьовър на Арънофски „The Fountain“
  3. Филм, който те е разплакал – последно плаках на „Облакът Атлас“. Не бях запознат с книгата и речта на Сонми-451 ми подейства доста въздействащо
  4. Най-смешният филм, който си гледал – „Монти Пайтън“, без значение кой
  5. Най-страшният филм, който си гледал – „Сиянието“
  6. Любим рисуван филм – The Iron Giant“ и „Наусика от Долината на Вятъра“
  7. Филм, който никой не очаква, че харесваш – останах доста приятно впечатлен от новия „ТРОН“
  8. Филм с любим актьор – Де Ниро в „Шофьор на Такси“ – безупречен
  9. Филм с любима актриса – Скарлет в „Lost in Translation“; след този филм несъмнено идеала ми за жена
  10. Филм с актьор, който не понасяш – нещо с Пачино. На мнение съм, че освен гангстер, въпросният е лишен от умение да изиграе каквото и да било друго.
  11. Филм с актриса, която не понасяш – не харесвам Джулиан Муур, но като се замислих съм я гледал само във филми, които обожавам
  12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика – „Междузвездни Войни“, „Задругата на Пръстена“, „Матрицата“ и „Криминале“
  13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм – „The Hurt Locker“, „Argo“ и други, за които не ми се проверява в imdb
  14. Най-скучният филм, който си гледал – „Burn After Reading“ ми дойде изключително сух и плосък за да се засмея където и да било
  15. Филм, който никога не искаш да гледаш – „Здрач“ и подобните летни тийн филмчета, no contest here
  16. Филм, който така и не успя да догледаш – изключително претенциозния „Меланхолия“ – опитах се, но не успях
  17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – „Ikiru“, въпреки темата която засяга
  18. Филм, който смяташ, че е надценен – „Spirited Away“ със сигурност не е най-добрия филм на Миязаки, „Кръстникът“ не е magnum opus-а в киното, а тази година имаше много по-добри предложения от „The Wolf of Wall Street“, колкото и да е възхваляван тук(не отричам, че е добър филм)
  19. Филм, който смяташ, че е подценен – „Barton Fink“, който мисля за връх в Коеновото творчество до момента(трябва да спомена, че все още не съм гледал „Inside Llewyn Davis“, но не вярвам мнението ми да се промени)
  19.*Филм, който смятам че ще бъде оценен подобаващо до 10 години – „Only God Forgives“
  20. Филм, който описва характера ти – „Magnolia“
  21. Филм, който си гледал безброй пъти – „Междузвездни Войни“ и „Матрицата“
  22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – не е срам, но „13тия войн“ винаги е бил един от любимите ми филми
  23. Филм с любим саундтрак – саундтрака към „In the Mood for Love“ за мен е почти толкова емблематичен колкото и самия филм
  24. Любим филм, правен по книга – „Blade Runner“, ако се брой
  25. Любима романтична история във филм – Кейт Бланшет и Брад Пит в „Бенджамин Бътън“
  26. Най-ужасният филм, препоръчан от приятел – „The Hangover II“, поне не платих за кино билета
  27. Филм с най-добър туист – „Престиж“ и „Шесто чувство“
  28. Филм, който не разбираш – „Eraserhead“, Линч като цяло
  29. Най-красив филм – филмите на Терънс Малик
  30. Любим стар филм – „Ikiru“, „Vivre Sa Vie“ и „Vertigo“

 58. @Ивайло
  Ако не беше това за „Burn After Reading“ щях да те помоля да се омъжиш за мен. 🙂 🙂
  И по втората част от 18 въпрос имаме разминаване в мнението, но всичко друго е… супер! 🙂

 59. 1. Филм от детството ти – ако се има предвид филми гледани на кино мога да изброя двете части на „Конан“ с Бат Арни, „Рамбо“ , „Индиана Джоуснс“ – трилогията, „Манастирът Шаолин“; на VHS с безумния дублаж – „Кървав спорт“ и всякакви карате чудесий с Жан Клод, филмите на Стивън Сегал „Командо“, „Хищникът“…
  2. Най-любим филм – Ще сложа филмът, който съм гледал над 30 пъти – „Жега“ на Майкъл Ман. Излишно е да говорим за кинематографичните му качества и актьорските изпълнения, но и до ден днешен филмът е един тълковен речник на думи като чест, достойнство, приятелство, отговорност, дисциплина, мъжкарство…
  3. Филм, който те е разплакал – “A Perfect World” с Кевин Костнър. Филмът е идеалистичен, наивен може би, но на мен ми хареса.
  4. Най-смешният филм, който си гледал – „Take the Money and Run“ на Уди Алън. Изродщина.
  5. Най-страшният филм, който си гледал – „Сиянието“ и сериал „Туин Пийкс“
  6. Любим рисуван филм – хм……………“Мечето ръкспин“?
  7. Филм, който никой не очаква, че харесваш – „Легенди за страстта“.
  8. Филм с любим актьор –Любимият ми актьор е Де Ниро и не мога да кажа само един филм. Ще пробвам с три – „Казино“ , „Добри момчета“ и „Жега“
  9. Филм с любима актриса – Мерил Стрийп в „Ловецът на елени“
  10. Филм с актьор, който не понасяш – „Вила Роза“ с Калин Врачански. Иначе първенец в класацията по бездарие е Ивайло Захариев „Под прикритие“. Наистина нема такова дърво!
  11. Филм с актриса, която не понасяш – „Вила Роза“ с Елена Петрова
  12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика – „Жега“, „Добри момчета“, „Кръстникът“, „Разяреният бик“, „Шофьор на такси“
  13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм – много са. На прима виста се сещам за „Влюбеният Шекспир“.
  14. Най-скучният филм, който си гледал – „Магнолия“
  15. Филм, който никога не искаш да гледаш – „Планината Броукбек“.
  16. Филм, който така и не успя да догледаш – изключително претенциозния „Меланхолия“ – опитах се, но не успях
  17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – е, тука съм пас
  18. Филм, който смяташ, че е надценен – “Великата красота“ на Сорентино. Скучна, претенциозна имитация на Фелини…
  19. Филм, който смяташ, че е подценен – Много са. В последно време – „Съветникът“ на Ридли Скот. Ненормален филм.
  19.*Филм, който смятам че ще бъде оценен подобаващо до 10 години –
  20. Филм, който описва характера ти – „Жега“
  21. Филм, който си гледал безброй пъти – Огромна част от филмографията на Де Ниро и Пачино
  22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – няма такъв.
  23. Филм с любим саундтрак – страшно много са. Почти всчики филми на Тарантино са с изродски саундтрак, много от филмите на Скорсезе също. Ако говорим за ориджинал скор любимият ми е „Имало едно време в Америка“ на Серджо Леоне
  24. Любим филм, правен по книга – „Изкуплението Шоушенк“ по новелата на Стивън Кинг
  25. Любима романтична история във филм – Три в едно от Джулия Ормънд в „легенди за страстта“, „Франки и Джони“ с Мишел Пфайфър и Ал Пачино, „Влюбване“ с Де Ниро и Мерил Стрийп.
  26. Най-ужасният филм, препоръчан от приятел – „Съдилището „ – поредния трагичен бг филм…
  27. Филм с най-добър туист – „Мълхоланд драйв“, „Престиж“ и „Шесто чувство“
  28. Филм, който не разбираш – „Дякон Левски“
  29. Най-красив филм – „The Revenant“ е произведение на изкуството, филмите на Терънс Мълик също, уъстърните на Серджо Леоне….
  30. Любим стар филм – Колко стар?  „Vertigo“ на Хитчок, „Сталкер“ на Тарковски, цялата филмография на Кубрик

 60. Уоу! Това го бях забравил. 🙂 Сега бих дал доста по-различни отговори. 🙂

  @станислав
  Как ще кажеш така за „Магнолия“ бе? 🙂 🙂 И „Планината Броукбек“ е страхотен филм – наскоро го гледах (трябваше да пиша един текст) и не само, че не е мръднал с времето, но е станал още по-добър. 🙂

 61. Дето беше писал някой – аз вече бих посочил други отговори. 🙂 Сега виждам, че май не съм схванал номер 10 и 11. 🙂 И хората ще решат, че се кефя на „Вила Роза“ 🙂 🙂

 62. 1. Филм от детството ти – Това е период, в който приключението е било винаги на преден план за тва и филмите съответстват по реда си, като – „Индиана Джоунс”, „Уилоу“, „Романс за камъка“, „Перлата на Нил“ , „Дънди Крокодила“, включвам и такива, с бойни изкуства, ранните на Джеки Чан. „Кървав спорт“, един от любимите ми, който съм въртял много пъти.

  2. Най-любим филм – Колкото и да е клиширано, обожавам „Кръстникът“, без нито един излишък в трилогията. Велик филм с трима абсолютни великани, дали толкова много на киното.

  3. Филм, който те е разплакал – Като цяло, лесно ме хваща рИването, от романтики до някви тежки драми, но „Танцьорка в мрака“, тоя филм тотално ме смаза.

  4. Най-смешният филм, който си гледал – „Смотаняци“, „Сам вкъщи“ и „Сърдити старчета“, тука добавям „Капитан Рон“ и „Заложници“ (The Ref), може и неизвестни за повечето, но мои любими.

  5. Най-страшният филм, който си гледал – „The Shining“

  6. Любим рисуван филм – „WALL·E” и “ Ronal the Barbarian“

  7. Филм, който никой не очаква, че харесваш –“The Bodyguard“, „Speed Racer” ,“ A Love Song for Bobby Long“ и „JCVD“ с Ван Дам.

  8. Филм с любим актьор – „Апокалипсис сега“ с Брандо, Дювал, Форд и Шийн…, „The Last King Of Scotland“ с Форест Уитакър.

  9. Филм с любима актриса – „Leon“ , „Жега“ и „V като Вендета“

  10.Филм с актьор, който не понасяш – „Матрицата“ и „Адвокат на дявола“

  11. Филм с актриса, която не понасяш –“ Робин Худ: Принцът на разбойниците“ (любим мой филм, просто тая ме съсипва) и Мери Елизабет Мастрантонио

  12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика – няма такъв

  13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм – най-пресния пример, тази година!

  14. Най-скучният филм, който си гледал – Примери много, но за последно „Джой” , въпреки очакванията ми, се оказа мноо скучен.

  15. Филм, който никога не искаш да гледаш – всичко марвелско го пропускам.

  16. Филм, който така и не успя да догледаш – „Requiem for a Dream“, колко пъти просто, ма не става.

  17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е – „Животът е прекрасен“

  18. Филм, който смяташ, че е надценен – По-последни данни „Star Wars: The Force Awakens“

  19. Филм, който смяташ, че е подценен – „Изкуствен интелект“

  20. Филм, който описва характера ти – Едва ли мога да кажа, но винаги съм бил Рафаело от костенурките нинджа, праите си изводите хаха

  21. Филм, който си гледал безброй пъти – преди години съм успявал да гледам филмите по-много пъти сега просто, ми е невъзможно, като се замисля „Животът на Пи“ и „Кечистът“ в последно време съм гледал повече от три пъти, но за последно „The Revenant“ и „Мad Max“ по два.

  22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш – „Parenthood“, не ме е срам, просто го казвам, щото едва ли някой го е гледал. Доста сезони са, става въпрос за взаимоотношения между близки хора, както може и да се смееш, така и да плачеш.

  23. Филм с любим саундтрак – „Роки“

  24. Любим филм, правен по книга – „Властелина….“

  25. Любима романтична история във филм – „Ghost“ с Патрик Суейзи и Деми Мур

  26. Най-ужасният филм, препоръчан от приятел – „Игрите на глада“

  27. Филм с най-добър туист – „Боен клуб“ и „Обичайните заподозрени“

  28. Филм, който не разбираш –“ Mulholland Drive“

  29. Най-красив филм – „Герой”, една феерия, която трудно се описва с думи.

  30. Любим стар филм – Тука ще кажа само за Чаплин, другото ми се размива някак.