HDSP Лов на дребни хищници - ревю

„Филмът е посветен на всички деца, които са израснали по времето на прехода”.

Това е посвещението на най-новия български филм „HDSP Лов на дребни хищници” дело на Цветодар Марков, който прави режисьорския си и продуцентски дебют. Според неговите лични думи, „HDSP” е „Филм за истинско приятелство. Филм за младите – неслучайно целият екип, с който работех, е на възраст под 35 години. Искам с него да успея да развълнувам хората и да докосна сърцата на тези, които винаги ще вярват в приятелството”.

Аз съм дете, израснало по време на прехода, в момента съм под 35 години и вярвам в приятелството, но за съжаление филмът не успя да ме развълнува по никакъв начин. В нито един момент не изпитах и грам емоция, пък била тя и с отрицателен знак. Общо взето „HDSP” попада в най-омразната ми категория „посредствени”, където са само филми, които са ми абсолютно безразлични.

Наистина съжалявам за това, защото подходих към филма с наистина добри намерения и както казват на запад „open minded”, при все трагичния трейлър, който се въртеше по киносалоните.

HDSP Лов на дребни хищници

Едно от големите ми разочарования е това, че в по-голямата си част „HDSP” представлява филм за мутри и за познатата ни до болка престъпна действителност, която както обикновено е представена елементарно и без капка въображение. Мислех си, че след „Светът е голям”, „Източни пиеси”, че и „Дзифт” и „Мисия Лондон” сме приключили с този тип произведения. Трябва да кажа обаче, че все пак има явен напредък от „чалга филмите” от началото на този прословут преход. Туко виж следващия филм, който третира тази тема, да успее да ни изненада приятно.

Сценарият е най-слабото звено във филма и мисля, че това е очевидно, дори и за най-големите защитници на филма. Никак не ми се ще да го коментирам, тъй като не виждам нищо смислено или пък конструктивно в помията, която ще трябва да излея по негов адрес. Без да искам да звуча като някой пенсионер и социално ориентиран критикар на съвременното общество, искам само да попитам наистина ли това е светът, в който живеем? Само престъпници и убийци, без никакъв лъч светлина? Къде е положителната страна на приятелството? Къде е романтичната част от жанровото определение на филма? Къде е любовта, която ще спаси света? Каква е ролята на изкуството? Толкова ли интелектът и невинността на младежите не могат да бъдат представени по друг начин, освен чрез отвличането на животни, за да отидат на море?

HDSP Лов на дребни хищници

Но както и да е, нека да сменим темата. Технически филмът изглежда прекрасно – нещо, на което трябва да обръщаме все по-малко внимание, защото е нормално да се очаква. Все пак нека отбележим, че това е „първата изцяло цифрова българска кинопродукция, която излиза на екран, заснета с дигитална кинокамера Silicon Imaging – същата, с която е сниман „Беднякът-милионер” и изглежда наистина прилично. Общо взето в тази сфера имам забележки само към звука и по-специално в един два момента от диалога, къде определено се чуваха проблеми.

Приятно съм изненадан от Мариан Вълев, играещ главния герой Синатра – човекът има известно излъчване и предполагам, че ако има късмет, може скоро да ни зарадва с нещо наистина добро. Стефан Мавродиев е железен, но ролята му е такава помия, че просто нямам думи. Същото важи и за Христо Шопов. И в тази посока да кажа, че ако липсваше сбирката на четиримата „големи”, където тези, които дърпат конците си подхвърлят лафове, филмът щеше да е доста по-добър. Младежите ги оставам без коментар. Сигурен съм, че те ще отнесат доста критики от хората, които не са в бранша, и които искат „НАТФИЗ” да затвори врати. Да, може и да са дървени и да звучат фалшиво, но аз това го отдавам на тромавия диалог, а не на самите тях. След още няколко години, убеден съм, нещата ще се променят. Просто трябва търпение и работа.

HDSP Лов на дребни хищници

Също така, доста ми допаднаха музикалните композиции (предполагам дело на Валерия Попова и Силвия Гълъбова), които силно ми напомниха на произведение на Густаво Сантаолайа, поздравления. За „Остава” нямам какво да кажа, още на второто (от незнайно колко) пускания на „новия им хит” (те и другите им песни звучат по един и същи начин, но това е друга тема) ми се прииска те да нямаха нищо общо с този филм.

Ще завърша по начин, по който наскоро завърших едно друго ревю. Силно се надявам само аз да съм разочарован и на всички останали филмът да им допада. Ако още трейлърът ви е отказал, отидете да го видите – младите творци у нас имат нужда от подкрепата ни, без значение дали крайният резултат ни задоволява напълно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

233 Comments

 1. Мите, замалко да реша, че си останал разочарован от "Светът е голям" и сие в компанията, която си изброил. Наложи се да обсъдя абзаца с колежката… Иначе, поздравления за рецензията и ще пиша пак като гледам филма, както настояваш 🙂

 2. Да, малко е неясно изречението 🙂

  Трябва да призная обаче, че "Света" наистина не ми е любим :)))))

 3. "Светът", както много пъти съм казвал, е надценено недоносче. "Източни пиеси" е филмът, а т'ва горното ще си го спестя.

 4. Митко, "Светът" беше първи от изброениете, затуй започнах с него…

  Брей, Узумаки, ти да не би да гледаш филми и без зомбита 😀

 5. За мен филмът е "Дзифт"!

  А това за зомбиатта беше добро! :)))))))))

  Узумаки, тоя път те гепиха! :)))))

 6. кхм-хм – хахахахаха (наистина беше готино!)

  При все мнението ви, Дрин-сан, съм поласкана, че в изброяването сте включили "Светът" – при това с положителен знак (както имах честта да коментирам с колежката 😉 )

  Свят голям, хора всякакви, мнения – също – искрено се надявам да успея да гледам филма на Християн Ночев и Цветодар Марков без предубеждения 🙂

 7. Спорадично се подлъгвам да изгледам и някой не зомби-шит. 🙂 И, да – "Дзифт" също е ОК; останалото: конфекция.

 8. "Дзифт" е много добре заснета претенция, момчета. Явор Гърдев може мнооого повече – в театъра го е доказал….

 9. Аз пък, съм разочарован от "Мисия Лондон"! 😉 (Но евала за успеха който постигна – било с реклама, било с точно в десятката за това каква й се гледа на публиката. Вече съм писал, че ми харесва "Светът…", а останалите, споненати по-горе, не съм ги гледал (въпреки че имам дисковете в къщи) и не горя от желание да го направя. Е, ноже и до тях да стигна някой ден…

 10. Като изключим /донякъде/ "Източни Пиеси", всички остнали съвременни БГ филми са пълни боклуци, вкл. и претенциозното лайнце "Дзифт". Нека не се излагаме повече. 🙁

 11. Аз пък съм доволна от Мисия Лондон. Това е една успешна мисия – всяка уважаваща себе си кинематография трябва да има и професионално заснети комедийки със среден клас качество. Нещо като БГ мейнстрийм… А Юлиян Вергов си беше екстра, повтарям, екстра във филма! Между другото халеса ми повече сценария, отколкото романа, по който е правен.

 12. @cinemascrotum

  Претенциозното лайнце е "Източни пиеси" с псевдо социално-ангажираните си и любовни посланийца и тн. "Дзифт" е перфектен продукт. Достоен е за уважение, само защото в него има отлично движение на камерата (вътрешнокадров монтаж) нещо, за което филмите от новото време не са и сънували.

 13. “Дзифт” е преди всичко адекватен жанров филм и баш това го прави толкова пич… въпреки натруфения диалог. “Източни пиеси” пък и минималистичен и ме спечели именно защото не ми се стори претенциозен (само политическият subplot скапа нещата). Истинските лайна са комерсиалните бози “Светът…” и “Мисия Лондон”.

 14. Аз се чудех къде е проблемът, а то… друг филм съм бил гледал! Пък на всичкото отгоре и с температура. 🙂

 15. Ахахаха, подозирам, че т'ва беше PR-атака от бабата (или друг random семеен член) на Цветодар Марков.

 16. Снощи гледах HDSP предпремиерно в Пловдив. Филмът ми хареса. Много. Няма да обяснявам защо или да правя някакви претенциозни разбори. Просто гледайте филма и преценете за себе си. А авторът на рецензията май наистина е гледал друг филм 😉

 17. Добра статия, вчера го гледах! Според мен една БНТ новелка за около максимум 50 минути е разтеглена в час и половина. Объркан стилистично и жанрово. Последно кой точно е главния герой, коя точно е главната сюжетна линия. Къде е любовта, романтиката и истинският свят на тийнеджърите. Нали филма е за приятелството и младите хора. Мама му стара искам най-накрая да гледам филм за мен!!!!!!!! Филм за хората между 25 и 35 години, нормален, човешки, реален. Ночев – като сценарист на филма и Христодар като режисьор до толкова са далече от мутрите и от съвременните тийнейджъри, че почти всяка една от сцените, в която се показваше техния свят, звучеше клиширано, принудено и адски изкуствено. Като изключим възрастната дама, излъчването на Шопов и Вълев, чара на Силвия Петкова и до някъде образа на необщителния Лимката – останалото е гювеч от безцелни, празни, евтини сцени, никакво развитие на образите, бавно скучно и монотонно. По дяволите 21 век сме а този филм няма никакъв ритъм, никаква динамика. Започнати и недовършени истории. С нищо не ме накара да съчувствам и да страдам заедно с героите, с нищо не ме накара да се припозная. Яд ме е, ужасно много ме е яд, че на този филм му е даден шанс и субсидия. Започвам да се замислям, дали Рашидов и кабинета на Бойко не са прави, като орязват парите за кино. ами извинявайте, няма никакъв критерии и норми за качеството на субсидираните произведения. Ако излизат такива слаби и ПРАЗНИ продукти, за какво да ги плащаме от джоба си. П.П. Малко инфо: Ночев – сценариста на HDSP, заедно с Христодар като режисьор и продуценти СИА – Митовски, Гочев, Цанков (същите които направиха Мисия Лондон) печелят финансиране от НФЦ за дебют. Година по-рано СИА с Митовски взимат субсидия за "Мисия Лондон". Ночев става член на комисията в следващата сесия на НФЦ. Тогава печели друг проект на СИА, до колкото си спомням за разработване на сценарии. В последната сесия, пролетта на 2010 – Ночев…ИЗНЕНАДА е класиран на първо място за дебют като РЕЖИСьОР за филм по сценарии на Ники Илиев. И така до безкрай. П.П.2 Дзифт – нулева история, добра камера и визия. "Светът е голям…" приятна история, добре заснето, претрупано и комерсиално. "Източни пиеси" – страхотен натурсчик, добри кадри и внушение, слаб сценарии, претенциозност, псевдо социални послания. "Мисия Лондон" – добра основа като история, никакво развитие на обрзите, разпокъсаност на сюжета, хаотично и безцелно, скечовост и никаква дълбочина – невероятно добра кампания и визия. Ох… само мнения на обикновен зрител! Поздрави.

 18. 🙂 Със сигурност не, по-скоро сме почти връстници. Визирах моралният ти ръст – страстта, с която веднага оплюваш мнение, несъвпадащо със собственото ти виждане. Освен това филмът наистина е добър, особено имайки предвид, че със сигурност е нискобюджетен – то си личи от пръв поглед. И въпреки това е интересен и носи някои вечни послания, които са актуални дори и тук и сега. Или ти предпочиташ многомилионните холивудски (и не само) бози, с които ни заливат от няколко години? Със сигурност не това е представата ми за кино, въпреки че понякога с удоволствие гледам зрелищни филми. Но все пак визията не е всичко, нали?

 19. @На-ум

  Съдейки по осведомеността ти за кинаджийските дела в БГ едва ли си само обикновен зрител, но скромността е нещо, което мога само да адмирирам. Поздравления! И съжалявам, че филмът не ти е харесал….

 20. Вълнувам се какво се случва и нямам претенция да съм критерий за когото и да било. А тази осведоменост е благодарение на информация достъпна до всеки във сайта на НФЦ! 🙂 Ако те интересува нещо, питай… :)))

 21. @Razor

  С никаква страст не съм се нахвърлил върху мнение различно от моето. Сложим съм усмивка зад английския цитат. И аз съм изказал МНЕНИЕ. Не претендирам за някаква универсална истина. Радвам се че си харесал филма. Наистина. На мен обаче, той нищо не ми носи. А това дали е сниман за 2 и 50 или за 200 милиона, няма инакво значение.

  @На-ум

  Точно каквото почувствах и аз. Евала! Ама ето, има хора като Razor, който сега и теб ще обвини, че си гледал друг филм, и че си морален дребосък.

 22. @ На-ум

  Интересува ме да гледам качествени български филми, че в последните години словосъчетанието "нов български филм" предизвиква само иронични усмивки 🙂

  @ Дринов

  Мир, братко! Радвам се, че разменихме мнения, а за вонята – нали собствената воня винаги е по приятна от чуждата… 🙂

 23. @UZUMAKI

  Не си уцелил тона, пич. Забелязъл съм, че хора от твоя калибър по най-неочаквани поводи и на най-неочаквани места търсят нещата, които им липсват 🙂

 24. @Razor

  Сега вече няма как да не се съглася с теб. 🙂

  Само последно да кажа нещо. :)))) Последните години българското кино върви напред. При все че не харесвам някои от заглавията, в тях се усеща живот, желание за нещо ново и интересно. Сигурен съм че "ново българско кино" не буди само такива усмивки, или поне в скоро време няма да го прави.

  @UZUMAKI

  … 🙂

 25. @UZUMAKI

  Не си падам по тази стилистика. Ти явно си по-навътре, така че избери си една фраза, способна да ти вгорчи деня, и приеми, че съм ти я казал. Айде със здраве!

 26. не знам за тия локуми плащат ли ти, странна "професия" е тази вместо да направиш нещо градивно… ти плюеш по този или по онзи. за бг филм си е ок и е класа над "рекламното отроче" мисия лондон

 27. Ооо, любимо – "за бг филм си е ок" .

  Лайно ама нашенско. Яж лайна тогава. Седиш, кльопаш, усмихваш се и ти е вкусно, нали?

 28. @ Saxton Hale

  Ей голям тъпак си… HDSP не е от българските лайна за които говориш . Гледал ли си въобще филма?

 29. Добре де, не може ли просто хората да си кажат мнението – на мен ми харесва, на мен не – без да ги взимаме нещата навътре и да се обиждаме? Едва ли това е единственият случай, в който мнението на няколко човека за определен филм се разминават.

 30. Виждам, че се разрази страхотна дискусия, затова искам да ви кажа моето лично мнение.

  HDSP – много добро заснемане. Все пак оператора е сред доста добрите оператори на Б-я. Актьорската игра е върховна на Стефан Мавродиев и Гергана Кофарджиева /Госпожата/. Оттам насетне никой не се справи. Христо Шопов може да е голямо име, заедно с Мариан Вълев, но грам не ми харесват. Първия има излъчване, но дотам.

  Историята куца жестоко. Най-големия проблем на този филм беше, че заблуди зрителите. Трейлъра се състоеше 80% от тийнейджърската сюжетна линия, докато реално във филма, тя е едва 30%. Много е наблегнато на мутренската линия. Тази заблуда е много голяма грешка на създателите. И знаете ли защо е така?! Просто защото филма е безцелен. Той няма послание, нито те забавлява. Затова се използват стандартните клишета "За приятелство, за любов, да развълнува не знам си кого…". Несериозно е.

  Ночев и Марков не стават за този род филми. Аз съм тийн и знам много по-добре начина на мислене на един тийн. Но няма повече да коментирам представянето им. Да не говорим, че преплитането на двете сюжетни линии е много нескопосано и не на място. Изобщо човек не може да разбере какъв е смисъла на филма. Двутактовите филми са на базата на това, че едната сюжетна линия, трябва да осмисли другата. В конкретния случай, няма такова нещо. Има само сцени със стрелби, говорене по телефон, псевдо тийн разговори и това е. Но нищо свързано в нещо по-висшо и красиво… и смислено. Да те разтърси.

  Източни пиеси – понеже го споменахте… Ето това е претенциозен филм, който не струва. Нищо не ти дава след като си го гледал. Ованес Торосян в главната си роля там има много силно излъчване и това даде на филма някаква капка цвят, но филма е абсолютно безличен, точно като HDSP. И това псевдо предаване на социо култура на дадена генерация, в случая на младите е абсолютно погрешно и много далеч от истината. Извинявайте. Поклон пред Калев за филма му, но не струва всичките тези награди и не знам си какво още. Безцелен, безличен както някой се изрази добре, но с претенцията, че е дълбок. А всъщност дори не е повърхностен. Той изобщо не нагазва в човешката психика. И Източни пиеси какво общо има с филма като заглавие?! Поредния филм с несвързано със сюжета или смисъла заглавие.

  И още нещо… Мисия Лондон знаете ли защо изби рибата. Не е толкова заради рекламата, пичове, а защото беше нещо различно. Последните 20 години в България наблюдаваме опити да се правят филми с претенцията за много стойност в тях, а те се оказват депресарски истории, които залагат на ретроспективните fashback-ове. Нон-стоп те лашкат в "спомени" и реалност и накрая зрителя се обърква кое е настоящето във филма. Объркани, депресарски и безлични истории излизат в Б-я от 1989… Има два вида филми. Едните да ти дадат послание, а другите да те забавляват. В България се опитват хората да правят от първия тип филми, но излиза пълна помия като HDSP, Източни Пиеси, Прогноза и Мила от марс *. Мисия Лондон обаче беше точното попадение във втората категория. Затова успя. Разсмя публиката.

  * Мила от Марс – уникална актьорска игра и интересна история. Но и той залага на флашбеците нон-стоп и на депресията. Затова го начислявам в същата категория.

 31. @Г-н никой

  Съгласен съм с теб. И мен мутренската линя ме изненада и съответно, подразни.

  За "Мила от марс" възрастните актьори са добри, но Казакова… кактои казва една изветна режисьорка, това момиче колело не може да кара без да играе – т.е да се цъкли!

 32. Не бе пич. Това не е Холивудски хит, които се излъчва в кината в САЩ, където разор групите го снимат на ТС или КАМ и го качват… Това се излъчва само в България и тук само от ДВД можем пиратско да го пуснем в нета. Затова и Мисия Лондон все още го няма в нета. Ти пък да не се минеш с 5лв, но и наистина HDSP не ги заслужава.

 33. Мно-о-ого комплексари сте, много се заяждате един с друг и изпадате в дребни лични свади, пишете претенциозни мнения, без да разбирате какво сте гледали. Кой от вас е тийнейджър бе, уеб-чекиджии? Кой от вас е тръгнал на училище 97-ма? Много ясно, че вие всички ще забравите някакви такива факти. Кой от вас беше на учителската стачка? КОЛКО от вас влизат в дискотека с мисълта, че така или иначе на края на вечерта "ш'е треа да се рабереме отвънка, копеле, ш'ото не ми хареса как ме гле'аше вътре." Освен това г-н Дринов е написал снобарското си мнение с правописни грешки?

 34. Vox Populi, не съм гледал филма, но е нелепо в съвременен младежки филм да става думи за мутри. Май създателите на филма са направили филм за своята младост. Какво общо има 97ма? Сега е края на 2010та. Оправи си календара.

 35. @Vox Populi

  По принцип винаги приемам чуждото мнение и запазвам добрия тон, но на теб с удоволствие ще ти дам едно свободно!

 36. Ужасяващо и претенциозно ревю за един интересен филм. Този Дринов ми прилича на хората, които са канени по този или онзи начин на прожекции за журналисти и после пишат интересните си мисли. За да има напредък, трябва да има филми и определено има подем в българското кино. Съдбата на филма ще е много по добра от съдбата на Дринов. И като заключение – Дринов, вземи направи нещо – поне една 5 минутка, а после критикувай дългометражни авторски филми на европейско ниво. Всеки може да критикува готов продукт – както правя с твоето интернет – за жалост боклук !

 37. @Sinatra

  Напълно съм съгласен, че за да има напредък, трябва да има филми и определено има подем в българското кино.

  Ще пробвам да направя една 5 минутка.

  Освен това, благодаря за клетвите!

 38. Значи, аз като съм направил една 25-минутка и е на път една 35-минутка мога да критикувам на воля, колкото си искам, така ли? Със сигурност няма да го гледам този филм.

  Дринов, ако правиш 5-минутка се обади!… 😉

 39. Към първия

  Добре ака Тито !

  Никой не те кара да гледаш филма, но сто процента ще дадеш кинтите като гледам как си се натопрочил.

  За петминутките на втория – продпологам не си снимал ака Тито ?! 🙂

 40. Към последния

  Скръбен, нещо не ти рабрах изреченията, ако можеш да се поясниш, че така ни в клин ни в ръкав се включваш!… Какви кинти ще давам и на кого?

  Дринов, да не си снимал някое домашно порно, че го криеш? 8)

 41. Чак сега видях, че така както съм го написал, верно излиза, че съм снимал порно :))))

  Не! 🙂 Имах предвид няколко упражнения, дето съм правил като студент. 🙂

  От порното не би ме било срам. 😉 Ха-ха-ха!

 42. много сте смешни повечето като се правите на разбирачи и ми използвате термини и такива ниш не разбирате от кино вие какво изкате от българското кино.Все недоволни мама му стара !!!!!1

 43. Точно така, кажи им го! Може да си неграмотен галфон, но поне гневът ти е чаровен.

 44. Айде, стига де! Не се ли изреди вече целият екип на филма да дудне и да плаче?! Аман от роднини, които бързат да защитят наранената чест!

  Какво е виновен Дринов, че филмът не е класика?! Ревюто не е чак толкова остро – даже е написал, че се надява да ви хареса и че трябва да подкрепяме младите творци.

  А някой мисли ли за моя наранен джоб? Аз ще ги подкрепям творците, ама искам нещо в замяна на 8-те си лева! Следващият път малко повечко, моля – стига толкова "Бива, като за български".

  @UZUMAKI

  "Точно така, кажи им го! Може да си неграмотен галфон, но поне гневът ти е чаровен."

  Не мога да спра да се смея на този отговор! :)))))))))) Направо ми взе думите от устата! Точно се чудех този иво на какъв език пише! То не е страст и жар, то не е чудо! Направо го чувам как се пени и пелтечи! А така, кажи им!!!

  :))))))))))))))))

 45. Към защитниците… Както казах по-рано в един предълъг пост, проблема на HDSP е лошия сценарий. Има добра актьорска игра сравнително, върховна при Гергана Кофарджиева /Госпожата/ и Стефан Мавродиев /Кондов/. Но сценария е слаб. Говори ти за тийнейджърския живот, а във филма първо не са добре представени, да не говорим, че страхотно заблуждава зрителите, защото очаква тийн филм, а той е псевдо мутренски и второ двете сюжетни линии са много кофти препретени. Трябваше да имат допирни точки на няколко места, а не само на две и накрая да се чудиш аджеба за какво е втората сюжетна линия, за да видиш накрая драматичния край?! Това е проблема на HDSP, но е толкова сериозен пропуск, че прави филма на практика тъп.

 46. Уважаеми г-н Авторе, като си толкова разочарован я да вземеш да направиш ти един БГ филм да те видим колко си оригинален.

 47. @лина

  Предполагам, че ти се е случвало да не ти допадне някой филм, който си гледала (не казвам да ти е супер тъп и да те дразни, а просто да не ти допада изцяло) и след това да споделиш мнение с приятели и познати, които обаче са го харесали. Сигурен съм, че си имала такъв случай. Та искам да те попитам, трябва ли да ходиш да снимаш филми за да докажеш каквото и да е, само защото мненията ви не съвпадат?

  С удоволствие бих чул, какво на теб ти е допаднало в "HDSP". Досега чух само обиди по мой адрес (добре са ми дошли), но не чух нито един довод в полза на филма.

 48. Ей, страшна работа! Когато става въпрос за БГ филм всички се настървяват.

  @лина

  Ако Дринов направи БГ филм ще се промени ли това което представлява HDSP?

  @Дринов

  Как издържаш на всички простотии!? Евала!

 49. @Redjina

  Честно да ти кажа, направо се радвам 🙂 Гот е да провокираш емоции, пък били те и отрицателни.

  Всичко това означава, че хората се интересуват от тези въпроси. Само дето, не се получава дискусия. В нашите ревюта на други филми имаше подобни неща, но там всеки подкрепяше мнението си с примери, докато тук обидчиви тийнейджъри (и роднини) само плюят. Но както казах лошо няма. Аз самият почнах да се занимавам с тази дейност, защото много се дразнех (ама много) на една кино журналистка – сега тя е сред добрите ми приятели. :))

 50. Съжалявам че не съм достатъчно умен за вашия форум.Но искам да кажа че всички сте предубедени към българското кино.Просто не му давате шанс

  @UZUMAKI

  Наистина съжалявам, че не съм еродит као вас и ви завиждам че не съм толкова добър критик 🙂

  p.s вземете направете нещо друго освен да бълвате жлъч само по форуми…Приятен ден желая на всички

 51. @иво

  Добре бе човек, кажи ми какво според теб означава това:

  "Силно се надявам само аз да съм разочарован и на всички останали филмът да им допада. Ако още трейлърът ви е отказал, отидете да го видите – младите творци у нас имат нужда от подкрепата ни, без значение дали крайният резултат ни задоволява напълно."

  Само това ми кажи.

 52. А колкото до узумаки ти сигурно си някакъв си 40 годишен чичка с космат задник който живее при майка си и сигурно няма сефте няма още .Убеден съм че по цял ден лъскаш на онлайн порно и гледаш наруто ……. Извинявай ако е прозвучало грубо 😀 😀

 53. Абе ИВО,

  Какъв точно ти е проблема?! Аз съм на 18 години с филм зад гърба си и мога пак да ти го кажа в очите. Не съм предубеден към БГ киното, а съм реалист. HDSP е с претенцията, че е много смислен и дълбок филм за "истинско приятелство"… Къде видя във филма истинско приятелство?! В има няма и 20те минути общо време тийнейджърската сюжетна линия?! И останалите час и малко мутри?!

 54. Господин никой щом имате филм зад гърба си значи имате претенции че разбирате от филми и можете да ги критикувате

 55. Изчетох всичко, заболя ме стомахът от смях. 😀 Uzumaki печели приза ми за най-готини реплики, за другите само бронзови статуетки, ама т'ва е. 😀 А филмът, макар че не съм го гледал, ми се ще да кажа, че е зле. Сега ме нападнете и мен, ама ако "доброто" българско кино застъпва подобни сюжети, то… както и да е.

  Колеги, нали не ме бъркате с горния иво? 😀

  така ли ?????????????????????

  😀

 56. Maleeeeeiiii! Misleh dokato ne si kupq now laptop da si mul4a, oti malko typo da mi 4etete glupostite na latinica, no wie me utrepahte bre! Iwo, no offence, no i ti do golqma stepen se dyrji6 mnogo po-neyrqlo ot gospodin nikoi i nikak ne ti otiwa da go kritikuwa6 po tolkowa nastyrwen na4in. Wseki si ima prawo na mnenie i towa izob6to ne zawisi ot wyrast, pol, finansowo polojenie ili broi na zyrnata na gyrdite. Nikoi, towa, 4e si naprawil film, izob6to NI6TO ne zna4i, makar 4e kato 4owek e na 18 godini sys sigurnost e na drugo mnenie. I az imam filmi zad gyrba si, makar i po pory4ka na razni institucii, no ne paradiram s tozi fakt po takyw nelep na4in. Na 18 nito ima6 jizneniq opit, nito tehni4eskoto obrazowanie, za da se opredelq6 kato 4owek s film zad gyrba. Izumen sym ot izobilieto na li4ni napadki i obidi kakto kym awtora na statiqta, taka i kym drugi posetiteli na foruma/bloga/whatever go s4itame 4e e. Nima wsi4ki tuk sa zasednali na 16 godi6na wyzrast?! Kolko e lesno da obijda6 i pi6e6 pretenciozni postowe, skrit udobno zad bezli4en link, kolko e dostypno i udobno, nali? Jalka gledka, 4estno.

  Jalka gledka e i s kakwi o4akwaniq podhojdat powe4eto bylgari kym rodni filmi – ili direktno gi mrazqt, ili gi hwalqt nalqwo i nadqsno poradi kriworazbran neo-patriotizym. Tolkowa li e trudno da podhojda6 napylno bezpristrasno, da gi ocenqwa6 na baza ka4estwa, a ne proizhod? Az li4no primerno mnogo haresah misiq london (da se pohwalq, bqh na premierata, daje pogoworih malko s alan ford i go pomolih da ne me hwyrlq na prasetata. Na nego towa mu se stori stra6no zabawno), haresah i Dzift i Hindemit, do nqkakwa stepen Izto4ni piesi, 6iwa4ki, Mila ot Mars, Swetyt e golqm i o6te drygi. Ednowremenno s towa nqkoi ot za men nai-typite filmi ever sa rodno proizwodstwo (Moeto malko ni6to, BOJE MILI!!!) Wypreki towa wlizaiki w kinosalona za da gledam tezi filmi winagi sym se abstrahiral maksimalno ot fakta, 4e sa bylgarski. Tolkowa li e trudno egati?

  Tozi specialno nqma da go gledam. Ne za6toto ne iskam, a za6toto nadali 6te go pusnat po kinata kydeto az jiweq w momenta. Ne znam dali e dobyr, typ li ili prosto posredstwen. No dori moeto mnenie da se razli4awa6e ot towa na Drinow nikoga nqma6e da si pozwolq da go napadam po tozi na4in, a 6tqh da proweda spokoina diskusiq s priqtelski ton kato kulturen 4owek. Dobre e nakoi hora da si pripomnqt kakwo zna4i towa i da se nau4at da wyzpriemat i uwajawat 4ujdoto mnenie.

  PP Sorry kakto za latinicata, taka i za wsqkakwi gramati4ni, prawopisni i pro4ie gre6ki i ako sym smenql tuk tame mestata na y i z, no pi6a ona nemska klawiatura na izpiswa6t s nqkolko sekundi lag bukwite bibliote4en kompiutyr. Nadqwam se da me razberete.

 57. Извинявам се за лошите думи на всички вече минавам на добър тон :))))))

 58. @Иво (Фреймспотинг) 🙂

  Не те бъркаме 🙂 Предполагам, че ти БГ филми гледаш само като се повръщаш насам или пък на DVD. Късметлия! :))))

  @Yavor Chomone

  Благодаря за смисления коментар. Не се притеснявай за шльокавицата 🙂 Чете се по-добре от някои други 😉

  @иво

  Това е приказка! 🙂 Аз лично не съм го гледал "Стъпки в пясъка", но с удоволствие бих му хвърлил едно око, тъй като адски харесвам Ивайло Христов. Хубав ли е?

 59. Yavor Chomonev,

  Явно не си изчел всички коментари. Това го казах по повод коментарите на някои хора в стил "направи по-добър и тогава говори", а не с цел да парадирам. Ако забелязваш в първите ми коментари никъде не съм го споменавал. Колкото до жизнения опит. Така е и не е така. Годините не са единствения фактор определящи жизненя опит, мирогледа и възгледите на даден човек.

  HDSP го казах няколко пъти. Не съм предубеден. Напротив. Аз гледах филма месец и половина преди да излезе в кината и бях много любопитен и тръгнах даже в много добро настроение да го гледам, просто защото гледам нов филм на български. Но просто реалността поднесе изненада. Филма има много недомислици по сценария. Това го прави на практика посредствен. Филма заблуди масовите зрители. С трейлъра си парадираше за тийн филм, а той се оказа филм със съвсем друга насока и най-важното филм, който нито те забавлява, нито те държи в напрежение, нито носи послание.

  Така че много реално и непредубедено си казвам мнението, не смятай, че щом съм на 18, то мнението ми е едва ли не изсмукано от пръстите.

  И факт е, че автора всъщност констатира същия проблем на филма. Аз го подкрепям, защото с очите си съм го видял. А казах, че имам филм зад гърба си, защото това се използва като предтекст за правото едва ли не да си изкажеш негативно мнение. Нали филма се прави за "нефилммейкърите", а обикновените хора… Да си имаме уважението…

  И между другото интернет бъка от кирилизатори и някакси 10 години след началото на 21ви век е смешно да се оправдаваш за латиницата си. Адски дразнещо е да се чете. Извинявай за грубия ми тон.

  А и колкото до това, че е било лесно да се криеш зад безличните линкове… Да, така е. Имам мнение, което засега не искам да достига до създателите на филма, които гарантирам ти следят този пост, затова не уточнявам кой съм. Ако това е проблем за теб, то това те прави предубеден. Важно е мнението в случая, а не кой го казва.

  С уважение, Г-н Никой

 60. @Г-н никой

  Що се касае до филма, ти – надявам се не се сърдиш, че не се обръщам на вие – говориш точно това, което аз чувствам. Това някак си ме кара да се чувствам по-добре.

  Иначе не ми се вярва създателите на филма да са прочели точно този пост, но ако е така, щеше да бъде готино да драснат един отговор, които да е различен от "тоя Дринов е ебаси неграмотника, нищо не разбира от кино" 🙂

  @иво

  Бой! Бой! Бой! Бой! Бой! Бой! :)))))

 61. @ Nikoi Kakwoto imah konkretno na teb da go kazwam, go kazah, po-ob6tata 4ast ot komentara mi se otnasq6e imenno kym onezi weseli de4ica s komentari ot sorta na: "с 09/16/2010 at 09:20

  ти си болен бе човек явно друг филм си гледал"

  i drugi podobni. Az obiknoweno sy6to se "kriq" zad link, no ne se dyrja kato pi6tq6a bogata6ka teenager-ka, na koqto sa i otkazali rozowo poni (pone po moq precenka).

  Ne sym kazal, 4e e nujen golqm jiznen opit, za da razbere6 film, no e nujen golqm jiznen opit, za da NAPRAWI6 dobyr film, oswen ako ne se s4ita6 za Orson Welles, koito snima Citizen Kane na 25, ama, no offence, se symnqwam, 4e koito i da e ot nas e nowiqt Orson Welles. Pogledni LSF, NSFT, Vancouver, Berlin, NY, California – nawsqkyde iskat da si nad opredelena wyzrast za da wlezne6 i si imat mnogo uwajitelna pri4ina za towa.

  "Ако това е проблем за теб, то това те прави предубеден. Важно е мнението в случая, а не кой го казва." Predubeden kym kakwo? Mnenieto ti li? 4e az ne sym kazal i dumi4ka za nego, ta az filmyt ne sym gledal za boga! Prosto dawah glas na radostta si, obhwanala m pri wida na izkazwaniq ot tipa na "On Drinow e typ na filiq, ke go zalepim i ke go izlejem" i podobni.

  A za kirlizatorite – ela mi nameri kirilizator, koito 6te swyr6i rabota na PC, koeto ZABIWA DOKATO PI6A TOZI POST. Stra6na rabota be, nemska. Daje w google zabiwa i suma ti wreme otkazwa6e da zaredi tazi stranica, kakwo ostawa za kirilizator. 😀

  Ae sys zdrawe i dano sledwa6tiqt pyt ni udari kulturata po-silno po glawite.

  @ Drinow Malee, sega widqh towa za Izto4ni piesi, deto bilo leke. Kak nikoi dosega ne te e razpnal na kryst ne znam, 6tom kato wsi4ki sko4iha samo ot towa film4e. Sega, 4e i az mislq do golqma stepen sy6toto, mislq go, ama ne go publikuwam w internet (ewala za koeto, men me myrzi) 😀 Ti gledai Moeto malko ni6to, na fona na toq film Piesite 6te ti izglejdat s pretenciite na Bubba Ho-tep, 4estno.

 62. @Yavor Chomonev

  Абе, аз това го казах, защото се поиздразних малко. Верно е, че не ми е любимия филм, но това беше прекалено силно. 🙂

  Ще го гледам "Моето малко нищо" 🙂 Винаги се намира по-голяма претенция 🙂

  "Bubba Ho-tep" -ха-ха-ха!

 63. @Yavor Chomonev,

  Проблема ти не е в кирилицата, а в инсталацията на Windows, щом постоянно ти забива. Освен ако не работиш на 3.11, де. Аз също съм с немски версии в работата и не мога да кажа, че всичко е разцъфтяло, заради старите компютри, но ми е интересно на каква машина си и с какъв Windows. Хайде със здраве. Извинявай, ама мен много ме натоварва да чета латиницата – сигурно е от възрастта…

  Все пак, ако може нещо да помогнем – все пак не си от тези дето само минавайки се изсират тук и повече не се връщат, и после ние да им го миришем, а напротив пишеш дълги и аргументирани постове.

 64. Абе Явор Чомонев не за първи път пише тук и щом само сега е на шльокавица значи наистина има проблем човека. К'во толкова? Ще го преживеем, пък и както вече казах, пак се разбира повече от някои постове, които са написани на кирилица – в това число слагам и някои мои 🙂

 65. г-никой Бихте ли ми казал как се казвал филма ви да го видя,от любопитство :))

 66. Ma ne be, niamam PC, pi6a ot biblioteka, a tuk za reinstall na Windows ne sa 4uwali, garancia dawam. Shte si kupia laptop sledwashata sedmica, ta da sym na liniq otnowo, no do togawa… 😀

 67. @Yavor Chomonev, с наистина голямо извинение към теб, това са ламерски извинения на някой 13 годишен хлапак, маниак да качва CS клипчета във Vbox7… Има кирилизатори, колкото искаш в нета, които само с един клик ти обръщат текста от латиница на кирилица. Някакси за дискусията, която водим всички тук е тъпо да ти се мъчим на шльокавицата…

  @иво, teenday 3.

 68. Pi4, namiram se w BIBLIOTEKA; kydeto 3 ot 4 slu4aq NE zarejda tozi sait, a zabiwa. Ti izob6to razbira6 li kakwo goworq ili egoto ti zamyglqwa zrenieto twyrde mnogo? Aman ot wseznae6ti puberi, 4estno.

 69. @Yavor Chomonev,

  Местоположението на компютъра, ПИЧ няма нищо общо с неговите възможности, ако не ти е ясно да ти кажа. Програмирам сайтове от три години и с това си изкарвам хляба и знам достатъчно добре в тази област как различните компютри интерпретират итнернет като сфера и всеки един отделен сайт. И ти казвам, че кирилизатора е приложение, за което просто трябва едно драсване в гугъл да направиш и копи/пейст. Не вярвам, че си на толкова слаб компютър, че и копи/пейст му е непосилен. Но както и да е. Спора е излишен и мисля, че е малко неуместно от твоя страна да се обръщаш към мен с "пубер", защото нито ме познаваш, нито знаеш как изглеждам, нито дори знаеш името ми. Знаеш единствено годините ми. А ако унифицираш всички под 19 като пубери, толкова по-зле за теб. 😉

 70. Момчета, споко бе! Няма нужда да се разправяме за глупости!

  @Г-н никой

  Дръпнах си твоя? филм от официалния сайт и тези дни смятам да го гледам 🙂

 71. @Дринов,

  Радвам се, че ще го гледаш. Предполагам, че доста критика ще падне, но знаеш ли… Ще се радвам да напишеш една критическа статия, подобна на тази. Не че обичам критиката, а и за 5 месеца съм чул доста градивни неща, но пък имаш обективно мнение. А аз уважавам това качество.

 72. @Г-н никой

  Нашият бокс офис е напълно официален. Цифрите поместени там, не подлежат на съмнение. 🙂

 73. Доста странно, защото първоначалните прогнози за филма около месец преди да излезе бяха 50 000 зрители.

 74. Това беше заради "Мисия Лондон", който имаше 65,137 зрители. Явно създателите (или не знам кой) са решили, че могат да разчитат, че чудото ще се повтори. Като знаем обаче, не всеки ден е Великден. 🙂

 75. Аа, ти си уточнил за срок първите няколко дни. Аз помислих, че изобщо е с тези цифри… А до момента има ли някакво значително покачване в цифрите на HDSP ?

 76. Ето тук можеш да видиш последният бокс офис. На втори уикенд HDSP е паднал с 11%, което не е много, да не кажа даже, доста добре. Въпроса е дали ще му оставят повечко екрани на трета седмица или ще го обрекат.

 77. До Г-н Дринов,

  Случайно попаднах на на писанията Ви. Много мило, че се нагърбвате да пишете рецензии за филми! Но, моля Ви, не се захващайте с товар, непосилен за крехките Ви плещи! За да пишете смислено за кино са необходими доста повече от напористост и беден речников запас. Правописните Ви грешки просто не искам да коментирам, а стилистичните Ви напъни са просто смешни. Бих Ви посъветвал повече да четете (белким схванете какво не Ви достига!) и по-малко да пишете – аман от графомани!

  До Г-н никой,

  Много ми е любопитно къде сте гледали HDSP месец и половина преди премиерата. Моля отговорете ми!

  Колкото до опитите Ви да анализирате филма – те са жалки и импотентни. Толкоз!

  За Ваша информация: Ночев отдавна (от 1994-та) не е дебютант и не би могъл да бъда класиран на първо място в такава категория. Хубаво е, че се ровите в сайта на НФЦ – само дето е добре да четете по-внимателно! И да не пишете глупости!

 78. До Г-н Упорит –

  Аз пък бих искал да Ви помоля да не се опитвате да 'рецензирате' 'дъ уърлд уайд уеб' –

  той затова е 'уайд' – всеки избира къде да влиза и какво да чете. Аз с удоволствие ще прочета нещо написано от Вас за този и/или други филми – и български и всякакви.

  И без това за кино съм престанал да чета на български още преди да се помине Тодор Андрейков, лека му пръст – а това бе доста отдавна –

  Къде мога да Ви прочета ??? Изгарям от нетърпение и интелектуално и синефилно любопитство –

  Прочее – къде има хубав и интересен неформален български сайт за кино, където хората си споделят без да дойде някой като Вас – който да въздъхне презрително без да схваща дори, че не добавя стойност към нищо – защото не схваща изначално концпецията за индивидуалната отговорност на всеки индивид към общото –

  Аз също открих днес този сайт – и през ум не би ми минало да напиша това, което пишете Вие – и ще му дам целия си кредит на доверие – не само защото така се прави в цивилизованите общества – а защото такова е мисленето ми –

 79. @Упорит,

  Много се радвам, че вие пък от ваша страна сте се нагърбили да четете моите писания, но бих искал нещо да си изясним. Филмите, както и в случая HDSP се правят за масовите зрители. Хората, които не разбират от кино, но обичат просто да ходят на кино с кутия пуканки и да се отпускат пред екрана с поредното заглавие. В конкретния случай HDSP е предназначен официално за тийнейджърите и младите хора в България. Е, аз в случая си казвам моето лично мнение като тийнейджър, защото филма е предназначен за таргета, към който аз принадлежа, а не за "гъзарските" филмови критици, които да, знаят много, но и във всеки случаи не страдат от липса на его и самочувствие, че разбирате всяка брънка на киното. Аз като таргет на този филм си казвам моето лично мнение и ти не можеш, нито имаш моралното/етичното/човешко дори право да ми даваш подобни квалификации, както и да рецензираш по този начин, моето лично мнение. За моите 18 години съм прочел доста книги, гледал съм достатъчно филми, следя изказванията на най-различни велики личности, така че имам правото на свой собствен мироглед и своя гледна точка.

  Откъде съм гледал филма средата на Август… На този въпрос не мога да ти отговоря. Стечение на обстоялтествата.

  Колкото до коментара ти до автора на статията. Много извинявай, че се намесвам, но ще посочиш ли "многото" смлислови и правописни грешки?! И защо ТИ като явно изявен критик не каза нищо за филма, а рецензираш коментарите за него?! Мисля, че е много по-редно първо да кажеш ТВОЕТО ЛИЧНО мнение за филма, а после да коментираш на останалите ЛИЧНИТЕ мнения.

  С уважение, Г-н Никой

 80. @Упорит

  Предполагам, че ти си смешното сценаристче на тази помия. Аз бих те посъветвал ти да прочетеш няколко книжки и най-вече да изгледаш един-два филма, преди да ни тормозиш с жалките си опити да пишеш нещо друго освен смотаното си име. Щом си такъв тарикат що не се подпишеш с него? Скапаняк! Аман от недоклатеняци.

 81. Оф, вече обърках нишката на това кой с кого спори и кой на кого "има да каже" нещо, язък! :))

  Иначе за мен филма не е лош, но е някак си неполучил се съвсем. Основният проблем е както обикновено в лошия сценарий, а особено финала е както се казва съшит с бели конци, само и само да се случи така, че двете истории да се съединят, без това обаче да бъде оправдано по какъвто и да е начин. Не, че е вярно, но накрая излиза, че някой е искал да направи тийнейджърски филм и мутренски екшън и да е решил, че най-лесно ще стане като ги съедини и двете. Мога да кажа, че ми хареса като атмосфера – най-вече при историята с престъпника, имаше някаква лежерност и съзерцание, които може би биха били проблем за тийн-аудиторията /които са научени на монтаж от 378 кадъра в секунда/, но аз нямам против това. Визията беше готина, въпреки очевидно скапания трансфер на лента. Тук е мястото да споделя, че това, че е сниман с "камерата на "Беднякът милионер" не само е изключително неефективно като реклама, а само разкрива комплекса за малоценност на българските автори на филми, които само гледат да се покажат, че са като останалите по света. По същата логика можем да рекламираме и "Време за жени" с това, че е сниман с камерата на "Титаник"… Нещо повече – самия Цветодар Марков каза, че са прибягнали до това, понеже не са имали пари за лента…

  Колкото до българските филми в последните 10 години: аз много харесвам "противоречивия" "Обърната елха" – заради това, че авторите му са много искрени и очевидно им пука за персонажите и времето за които разказват.

  Също така прибавям "Писмо до Америка" – много поетичен филм,

  "Източни пиеси" /въпреки политическата му нишка, която и мен дразни/

  И "Светът е голям" /макар и да е блъскан с клишета, винаги успява да ме развълнува накрая/.

  "Дзифт" не е лош, но го приемам по-скоро като добро упражнение по кино за студент , не като истински филм.

  "Мисия Лондон" – доста бездарен и скучен филм. За да покажат простотията авторите са направили и филма си просташки. Наистина много се радвам, че това им донесе успех, но все пак има начин това и да бъде избегнато – например "Оркестър без име". Но, уви, нито Димитър Митовски е Людмил Кирков, нито Алек Попов – Станислав Стратиев. 🙂

  И накрая – само да вмъкна, че до 25-28 години няма как да направиш достатъчно добър и задълбочен филм. Преди няколко месеца гледах филм на 19-годишен канадец – въпреки, че личеше някаква кинокултура, просто беше незрял и недостатъчно задълбочен. Е, да, гениите са изключение. 🙂

 82. @Иван

  Благодаря за коментара.

  "Писмо до Америка", наистина е един от смислените ни филми. Не трябва да го забравям.

 83. Прекрасна дискусия, заредена с енергия и страст! Очевидно на хората им пука за българското кино! Но с изключения, без изключения, нито един от българските филми не става – нямат жанр познание за занаята, а оттам се тръгва. Е, Мисия Лондон влезе в понятието кино-индустрия с цифри, но само в българската. Има някаква идея (поне намерение) за жанр и продаваем продукт, но историята си е регионална. Всички гореизброени филми са кичозни в същността си, Мисията също, но поне има някакво желание да се ебава с кича. А кича – това е просто нашата мила родина… Нейните природни и други красоти, нейният исторически (близък и далечен) трагизъм, нейните "смислени хора" и бла-бла-бла. Мисля си, че хората имаха такъв интерес към Мисия Лондон донякъде защото жестоко иронизира "българщината". Живеем на тъпо място в тъпо време (резултатът от това е, че сме и леко тъпи) и какво да правим – ако работата ни е да обръщаме действителността във филми, тежко му на зрителя. Който също не блести с "ентелегентност", защото обитава същия контекст.

  Важното е, че имаме желание да се лекуваме, щом говорим за това 🙂

  Браво на Дринов, а за Лов на дребни хищници не знам какво да кажа, след като преди време оплюх дори Генезис…както и да е.

 84. Охо, Gabriella?! Тъкмо се чудех дали това си ти. 🙂

  Радвам се да те открия отново тук, а още по-щастлив съм от факта, че този път сме на едно мнение и няма да ми се налага да отговарям на още една убийствена критика :)))))

 85. Тук май задълбахме повете от темата за Генезис… и то без повечето да сме гледали филма.

  Дринов,

  "Писмо до Америка" май е от тези филми, които почти нямат отрицателни критики. Виж, всички други български филми които споменахме по-горе, а и не само те, получават оценка в двете крайности, а с този не е така.

  А аз най-накрая трябва да гледам "teenday 3" – че аматьорите трябва да се подкрепяме…

 86. И аз искам да го гледам, даже го дръпнах, но нямам никакво време. 🙁 Като нямам бач, гледам да драсвам по една две новини за блога :)))

 87. Между другото сега преди броени дни на един конкурс в Токио, на който изпратих teenday 3, излязоха резултатите на журито и филма е отличен с награда. На 22ри Октомври е награждаването, но тъй като по обективни причини нямам да си я взема лично, ще ми я изпратят след това. Наградата не е от най-"престижните", но все пак съм доволен, че японците отново чуха и видяха за и от България и го удостоиха с честта да го наградят. 🙂

 88. @Г-н никой, Честито и от мен! Крайно време е да го гледам и това ще стане тази тедмица, най-късно! Не знам дали си гледал някои от моите малки филмови напъни, но веднъж ни бяха сложили под общ знаменател – мен, вас и още две групи ентусиасти. Някакъв в блога си, който се е издигнал вече над любителското ниво (разбира се), с две изречения ни оплюва всичките. И то с "допускат фундаментални грешки" обобщава цялата ни работа. Разбира се, успява подробно да възвеличае своите постижения…

 89. Бих казал за този човечец "Fuck him", ама нали всеки има право на мнение 🙂 И аз поплювам от време на време 🙂

 90. При теб е друго – това ти е професията. И понеже критикуваш "истински" филми няма как да си винаги положително настроен, както и да си на едно и също мнение с останалите ти колеги. И не смятам, че за да я вършиш тая работа, задължително трябва да си снимал филм.

  При любителите вече е друго. Човека, се фукаше на наш гръб, без да е постигнал нещо значимо. Аз не мога да кажа, че съм постигнал някакви сериозни върхове, но за мащабите, в които работя, съм доволен от резултатите. А важното е, че всичко се прави за удоволствие. Когато "критикувам" мои колеги, не смятам за нужно да изтъквам слабостите (защото те бъкат сравнено с професионален филм), а точно обратното – положителните неща.

 91. Мисля, че се сещам кого визираш. "Студиото" му започва с Т. Е значи в такъв случай знаеш кой съм аз и какво правя в момента. А колкото до въпросния човечец. Не съм убедел дали наистина се е издигнал над това ниво или претендира по-скоро за това.

  Дринов с интерес ще продължа да следя дискусията тук. :]

 92. И за мен най-важното е личната удовлетвореност, останалото е въпрос на гледна точка и на субективно лично мнение. Поздравявам и двамави за упоритостта ви да правите това което ви харесва.

  Предвид това, че в момента пиша от офиса, надали скоро ще имам възможност да стигна до филма на Г-н никой за да го коментираме 🙁

 93. Юлиане,гледам яко ръсиш фъшкии тука.

  искати се според мен да бачкаш за някоя сериозна продукция но за съжаление си пълен ботуш и паламуд и не можеш да разбереш някои прости нещица.1-вото е че ти няма да бачкаш в такава продукция

  2-рото е че си тъп

  3-тото е повторение на 2-рото

  яд те е че хората бачкат в киното а ти снимаш някви дебилни клипчета монтирани като филмченце. тиин миин и незнам там кво си. аз го знам и ти го знаеш и като си сам със себе си пак не си го признаваш,само че го знаеш че е така.и да пишеш-пак ще е така и да се правиш на умен пак ще бъде така и да мълчиш-пак ще е така….

 94. az,

  Не си ти човека, който ще каже аз какво ще правя в живота си. :] Второ аз може и всичко да казвам, но се аргументирам… За разлика от теб. Трето не съм претендирал, че teenday 3 е нещо велико. Всъщност е доста нескопосан, знам си го и не ме е срам, нито ми е гадно да си призная. Имаше много грешки, които допуснах още на сценарно ниво, след това на подбор на екипа, след това и на актьорите и т.н. Това е самата истина. Това беше един опит да видим без познанията и голям бюджет какво ще се получи. Но той за мен, а и не само беше един много силен урок, който в последствие ме запозна вече с немалко режисьори, продуценти и т.н., които ми обясниха всеки един недостатък на филма и днес нещата са малко по-различни. Освен това факт е, че teenday 3 се хареса от хората, към които беше насочен – тийновете. Гледан от над 50 000 души в нета, от всички оставили коментар едва 1/5 са негативни мнения. Ето той беше филм, който "развълнува" много хора.

  Съдейки по директното ти обръщение към мен, явно че си човек, който ме познава лично, защото в тази страница още десетки други са потвърдили моето мнение преди мен, включително автора на рецензията, но се обръщаш точно към мен. Проблема ти явно не е в критиката ми, а в това, че аз я казвам. Ако имаш проблем на лична основа, можеш да се обърнеш към мен на [email protected].

  Лов на дребни хищници ще го кажа пак. Страхотно техническо изпълнение, страхотна актьорска игра от Стефан Мавродиев и Гергана Кофарджиева, както и от четиримата "тийнейджъри", но много слаб сценарий. Не развълнува нито мен, нито очевидно 12те хиляди му зрители. Иначе щяха да са вече 120 хиляди. Това не са фъшкии, а обективно мнение.

  И грешиш. Не искам да работя за голяма продукция. Предстои ми края на 12 клас и кинематография 6 години в La Femis във Франция. Тогава вече ще си правя планове за продукции. ;]

  BTW, името ми е с "я".

 95. @az

  Какви са тези коплексарщини, ебаси?

  Ботуш, паламуд, тъп си, никога няма да снимаш в голяма продукция…? Направо очаквах да почнеш да го обиждаш и за това как изглежда. Нещо от рода на "Юлияне, освен че си тъп си и грозен" щеше наистина да ти спечели спора, да знаеш.

  Това са простотии. Ако си гледал филма на човека, кажи си забележките по нормален начин и това е.

  @Г-н никой

  Без да те познавам съм сигурен, че от теб ще стане страхотен режисьор. И смятам така, не защото ще учиш във Франция (а не при нашите мухлясали гении), а защото вместо да викаш "аз съм направил велик филм и всички критици са пълни помяри и неграмотници щом не го разбират", можеш да направиш реална оценка на това, което си направил и следващия път да поправиш грешките си и да го направи по-добре. Точно това е правилният път. Евала!

  За следващия ти филм, пусни една покана тук, ще го представим подобаващо. 🙂 И ти обещавам, че ако не струва ще ти кажа честно, щото знам, че не си комплексарче и ще го приемеш подобаващо. 🙂

 96. така така…..

  Юлиянчо оплю почти всички бг филми които излязоха.разбирам да кажеш-не ми харесва и толкова.г-н паламуда обаче реши че ще прави схематичен разбор на филмите и да ги плюе НА КИЛО И НА МЕТЪР ясно ли ти е бе дринов?ясно ли ти е каква е разликата между паламуд и отрепка?отрепката има поне 2 грама акъл за разлика от паламуда.

  ПОВТАРЯМ:ако някой го интересува и още не е разбрал Г-н никой е многоуважаемият Юлиан спасов.Който се е взел за много едра риба.паламуд….

  ЮЛИЯН Е ПАЛАМУД .

  ОТ ПОЗИЦИЯТА НА НЕГОВИТЕ СКРОМНИ 18 ГОДИНИ ДА СЕ ПРАВИ НА МНОГО НАЧЕТЕН И ОБОРОТЕН СЛЕД КАТО ОСКЪДНИЯТ МУ ПИЛЕШКИ МОЗЪК НЕ МОЖЕ ДА ОЦЕНИ ПОНЕ МАЛКО РОДНИТЕ БГ ПРОДУКЦИИ

  И какво си постигнал бе Юлиян 'о смешни?клипчета монтирани като любителско филмче?

  кой си ти?

  а…да ти си господин никой…

  бях забравил ….дааа

 97. колеги гледам и аз гореща дискусия се води тук. Искам да се похваля че и моя филм сниман с нокиа 6500 класик беше отличен с награда от Филмовия център в Западен Индокитай, а другата седмица ще участва във филмовия фестивал на Папуа Нова Гвинея.

  Поздрав за човека с външен вид на Евгени Минчев на младини 😉

 98. @kzl

  Или по-скоро @az

  Поне трябваше да се постараеш да си измислиш някакъв по-различен ник. Това със снимката беше могъща тъпотия от твоя страна и вече престана да ми бъде забавно – поради тази причина я затривам.

  Досега не ми се е налагало да трия цели постове, но ако продължаваш по същия начин и в следващите ти изказвания, ще ми се наложи.

 99. Аз ще попитам как малко не ви става кофти по този грозен начин напълно без основание да нападате един човек, който съдейки по коментарите му много на място си каза мнението за тoзи филм с претенции без покритие. На теб Цветодаре (az и kzl) ще ти кажа първо да слезеш на земята и да оцениш продукта си реалистично и второ да не се правиш на голям, защото много олекна с жалката ти нападка към тийнейджъра. Вземи си прибери шкембето и спри с алкохола, че не можеш 2 изречения смислено да вържеш от тиковете ти,преди да квалифицираш кой приличал на минчев.

 100. келеш малък нито съм ти цветодар нито имам общо с киното нито имам общо с въпросния филм. Не се прави и на много знаещ. Това че си видял едно IP не значи че един и същ човек пише. А ти дринов ли си нямам си идея кой си ако с някакви виртуални простотии си мислиш че ще ме уплашиш (заплашиш) много си се излъгал. Мога да си оставя телефона да се разберем 1 на 1 с теб :ако ти стиска (знам че не ти стиска)), а въпросния дришляк 18 годишния – прекалено е малък за шамаросване.

 101. вече и цензура в "демократичния" сайт?! Имам няколко въпроса към 2мата дупелизци. За малкия знам че е лицемерно детенце на мама и на татко. От къде аджеба знаеш че ще учиш в някакво си училище като още не си завършил?! Може би си вундеркинд или просто мама и татко ще ти платят частното следване както са платили оборудването за така неизвестното ти "студио". Съветвам те да не знаеш и да не плюеш много много понеже си още голобрад и зелен. Осъзнаваш ли колко си смешен, вчерашен дрисльо който ако го срещна на улицата ще забие поглед в земята, а тук да "ставаш мъж". Накакъв Митко писал и плюе режисьора на дадения филм. Не вярвам човека да влиза и да чете тука ама е доста тъпо така да нареждаш някой задочно. Тоя сайт го виждам като реклама на Мисия Лондон. Нищо де във Варна Мисията обра всичките награди нали или май маркетинга не осигурява награди на фестивали?!

 102. Дискусията отиде в съвсем друга посока. Мисля, че не е коректно спрямо установения ред тук да се дискутират мен, teenday 3 или да се дават каквито и да е странични квалификации. @az, само искам един въпрос да ти задам!

  Знаеш ли на премиерата на TEENDAY 3 колко души присъстваха? 512. А знаеш ли местата в Одеон, колко са? 250. А на премиерата на HDSP, колко хора присъстваха? 300?! В зала с 300 места?! Голям човек си, мисля, че ме разбра какво имам предвид.

  Айде сега помисли дали беше коректно от твоя страна това ти отношение, при все усилията, които вложихме аз и екипа ми… Колкото и да сме дребни. Истинския голям човек се държи на ниво и респектира дори малките риби. Защото големия човек е започнал от микроскопичен сперматозоид. ;]

 103. не не нищо не съм объркал просто не искаш да отговориш 🙂

  как пък ги преброй 512 не ми е много ясно сигурно има броячи на вратите?! Както и да е де.. уважавай труда на другите така както хората които са уважили твоя опит за филм. На 18 години не може да претендираш, че знаеш, че си някой, че си доказан без да си постигнал нещо.

  Понеже колегата с хлебарките в главаата ДрънДрънов не иска да пуска коментарите се налага да пиша от други никове и IP-та.

 104. Броят се по същия начин, по който имаш точна статистика колко хора са ти гледали филма. С човек на касата. ;]

  Аз не претендирам, че имам опит. Претендирам за това, че имам обективно мнение след като филма е насочен към моя таргет. ТИ не уважи моя и на екипа ми труд. Взехме активно участие в интернет рекламата на филма, правихме сума ти видео интервюта безвъзвмездно при това и след като всички актьори на вратата ни казваха "ще се видим на премиерата, нали", ние единствено искахме да получиме място на премиерата. Ти какво направи по въпроса?! Отряза ни. Е как искаш после да имам нормално отношение към теб?!

  Можеш да си напишеш името. :] Левски не се пише с Ф.

 105. Келеш, филма съм го гледал като съм си платил билет и това даже не е било в София.

  Когато аз реша тогава мога и снимка да ти пратя. Определено не си ме виждал нито ме познаваш. За твоя филм разбрах днес като кликнах на профила ти. Не знам какви реклами и какво си правил, но нямаш дар слово… след като изгледах няколкото "интервюта" с героите от Пъклен Дом.

  Когато се пише с В става въпрос за Васил Левски а смешния син отбор не заслужава да петни името на Апостола, затова се пише с Ф. Съмнявам се че гледаш футбол.

 106. и не съм Жорето Първанов че да ти уреждам място в залата. Явно разбрах защо плюеш по човека това си е твоя работа. Аз лично за пръв и последен път съм го виждал при Слави… и все пак мерси никога не съм бил кинаджия ама днеска и режисьор ме искарахте :Д

 107. @az

  Не съм трил коментара умишлено – може да е бил колегата. Пуснах ти го, не се пъни да пишеш с други никове и айпита. Само, моля те, недей да пускаш снимки на други хора, Моля!

  Не си оставяй телефона, дай си скайпа, или ме потърси мен – сигурен съм, че ще се разберем. 🙂

  .

 108. @какъвто си там ник, извинявай ако съм те объркал. Съмнително много приличаш по стилистика на "говора" точно като Цветодар Марков. А защо по-точно според теб сме паламуди, а не каза нищо за филма ?

  @Дринов, чак сега видях коментара ти по-нагоре. Никой не знае дали ще стане режисьор от мен. Но поне това ми е амбицията и максимално работя по въпроса. Много ти благодаря за мнението. Един ден трябва да пием по бира. Много готин сайт си създал. :]

 109. Много сте жалки! Очаквах да прочета нещо наистина смислено за филма.Вместо това прочетох напъните на хора,от които блика само злоба и то на личностна основа.Дринов, защо не напишеш нещо хвалебствено за филмчето на всезнаещото момченце и там да си го обсъждате само двамата? Така никой няма да ви чете. Иначе успяхте да ме заинтригувате – страхотна реклама на филма. Нали знаете , че лоша реклама няма?

 110. Всеки има право на мнение – стига то да е аргументирано и да спазва добрия тон. Колкото до филма на Юлиян – май точно към него се изля повече злоба от защитниците на HDSP! И пак повтарям, за хиляден път, не трябва да се сравнява професионаното с любителското кино. Ако Дринов напише статия за любителското кино, за което, разбира се, много ще съм му благодарен да намери време, ще трябва да анализира и сравнява само любителски филми.

 111. @valeria

  Това е личен блог и аз съм си казал личното мнение за конкретния филм. Ако това мнение не ти харесва хубаво, ако ти харесва, пак хубаво.

  В случая, аз не съм очарован от филма. Е мнооо важно братче, баси чудото стана.

  На всичкото отгоре накрая съм го препоръчал – "отидете да го видите, младите творци у нас имат нужда от подкрепата ни, без значение дали крайният резултат ни задоволява напълно."

  Иначе, разбира се, че лоша реклама няма!

 112. Лоша реклама има, но под определена форма и много зависи от начина по който се поднася, но има такава.

  valeria, кое е несмисленото на това, което си прочела? Защо смяташ, че тук личните ни мнения са злобни? Защо смяташ, че знам всичко? Никой не знае всичко. Човек се учи, докато умре. 🙂 Проблемът е, че странно както някои други хора, ти не пишеш коментар по темата да коментираш HDSP, а критикуваш и осъждаш коментарите на другите… Странна логика.

 113. ти пръв започна да плюеш бе МАКАРОН!

  бил си говорил с режисьори.абе юлиане ,бръмбазък малък то с говорене не става бе момчето ми…..

  ДОБРЕ ОПИШИ МИ СХЕМАТИЧНО-СМИСЛОВАТА ЦЯЛОСТ НА ФИЛМА ПОСТАВЕНА В ЛИРИЧЕСКИЯ КОНТЕКСТ НА ФИЛМОВО-КОНЦЕПТУАЛНАТА НАСОКА…

  Ако не я напишеш го смятам за измъкване по терлици…

  Ти за Стивън Спилбърг ли се мислиш бе посерко?

  малък си,ще разбереш много неща,някои от които няма да ти харесат ,защото живота не пита…

  нямаш мозъчният потенциал за да видиш онова ,,нещичко'' заложено във ПОЧТИ ВСЕКИ ЕДИН от тези нови български филми.например:ако си чел в 5 клас ПОД ИГОТО ще го разбереш по един начин.Ако го прочетеш сега – по друг , А СЛЕД 30 ГОДИНИ- ПО ДРУГ.

  ТЪПИТЕ ти опити да се правиш на начетен прозират отвсякъде.НЕЗНАМ дали знаеш какво изобщо е ерудиция.Защото начетените хора пишат по същество и с 2 думи казват това което ти ще кажеш с 20 или 200.А ти понеже си ТЪП искаш да впечатлиш с КРАСНОРЕЧИЕ което и го нямаш и се получава един такъв буламач достоен само за теб.И не ми обяснявай че не е така защото по горе са всичките ти педалски коментари.

  може ли еидн въпрос?

  -бива ли да си толкова тъп бе момче?

 114. Ееее, това краят на "дебата" ли е? Давайте още, искам кръв да се лее 🙂 Това мрежата е много психоаналитично пространство, хората всъщност искат да се разкрият и да смъкнат маските. Дали пък да не взема да го гледам този Лов на дребни хищници, знам че е крайна мярка, не съм чак толкова отчаяна, ама кой знае…:)

 115. Не съм аз този, който се опитва да впечатлява с красноречие, а ти, който се опитва да впечатлява със сложно свързана терминология, която в крайна сметка ти самия не знаеш какво значи, второ, няма такова понятие в киното, и трето ако искаш да блестиш с остроумие го прави както трябва. Що за безсмислена противоречива глупост е "филмово-концептуалната насока"?

  Като си толко "ербаб" я ми отговори кои са трите основни елементи в screenplay-а на един стандартен американски 100 минутен филм, разположени около 30та, на 60та и на 90та минута?

 116. АБЕ МАКАРОН , написах тия неща за да ти НАМЕКНА и да се сетиш за какво става дума.Толкова ли си ТЪП? НАПИСАХ ТИ ЗА ДА ТИ ПОДСКАЖА ДА НЕ СЕ ПРАВИШ НА УМЕН…ама ти си БАЛАМ от висша степен.От фин базик не разбираш.Явно знаеш само езика на СОПАТА.. Е хубаво щом е така ще ти го кажа на твоя език някой ден.

  1. ЧЕ СЪМ ЕРБАБ ,ЕРБАБ СЪМ НАЙ МАЛКОТО ЩОТО МОГА ДА ТЕ РАЗФАСОВАМ КАТО БРОЙЛЕР

  2.ЗАЩО ПОЧНА ДА СЕ ПИШЕШ ПО ИМЕ ЧАК СЛЕД КАТО РАЗКОНСПИРИРАХ НАСРАНИЯ ТИ ЗАДНИК?

  3.ИМЕТО ТИ НЕ Е ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ЗНАМ ЗА ТЕБ ЮЛЕНЦЕ.

  4.ПО ВСИЧКО ЛИЧИ ЧЕ В ТЕБ ТЕСТОСТЕРОН НЯМА, А ЕСТРОГЕНИТЕ БОШУВАТ КАТО ПЯСЪЧНА БУРЯ В САХАРА…

  ООО….САХАРА,САХАРА……………………..

 117. "…в по-голямата си част „HDSP” представлява филм за мутри и за познатата ни до болка престъпна действителност, която както обикновено е представена елементарно и без капка въображение. Мислех си, че след „Светът е голям”, „Източни пиеси”, че и „Дзифт” и „Мисия Лондон” сме приключили с този тип произведения"…

  Айде обясни ми какви мутри видя в "Светът е голям" и "Мисия Лондон"? Поредният хейтър, който пише наизуст…нямало било въображение в "Светът е голям"! Следващият път гледай филма преди да пишеш за него, а още по-добре въобще не пиши нищо!

 118. @Мартин

  А ти следващия път прочети абзаца, който си цитирал, внимаааателно и тогава пиши, а още по-добре въобще не пиши нищо.

  Пффф….

 119. Всъщност се пише "бЪзик", а не с "а" и второ думата не е българска, идва от турски и означава "бъркане в гъза със среден пръст".

  Между другото, доста комплекси откривам в теб, с всеки ти следващ коментар. 🙂

 120. Изключи си caps-a и тогава пиши.

  И моля, придържай се в рамките на добрия тон.

  – operationkino.net

 121. До kzl. Е-mail-ът ми е [email protected]. Ако искаш да кажеш нещо, свободен си да го направиш. Извинявам се на екипа на OperationKino, за немалкия брой коментари извън темата.

  P.S. > Дринов, можеш ли да ми дадеш някакъв твой контакт? Ако искаш прати ми на мейла. :]

 122. "Киното е изкуство. То е субективно. За мен то е само и единствено емоция. Когато един филм да ме докосне емоционално, усещането е невероятно."

  Гледах филма и той ме докосна.

 123. @valeria
  Поздравления! Емоцията е най-важна.
  Аз останах абсолютно равнодушен, това е и основната причина да не ми хареса филмът.

 124. Гледам отдавна е минало времето на диалога за филма, но аз го гледах вчера в Дом на киното на безплатна прожекция за учащи, казвам го, за да ви стане ясно каква беше аудиторията 🙂 Аз май бях най-възрастният в салона, а съм на 23 и смятам, че съм от тези, които както казва режисьорът сме израснали в годините на прехода. Не смятам, обаче, че съм в таргет групата на филма, защото на всички останали май им хареса, смяха се, кефеха се много на всичко случващо се на екрана, аз останах леко равнодушен през по-голямата част от филма. Аз лично бих орязал филма до 15 минутна късометражка, която най-вероятно ще изглежда много добре, но сценарият не е за 90 минутен филм, в никакъв случай! Режисьора е добър, казвам му браво, дебют му е все пак, нека върви напред, след филм той разказа някой неща и ми стана ясно, че двете най-тъпи сцени във филма, онова със Христо Шопов и хлапето с лепилото и сцената със заветната реплика "Имам царевица между ей тия два зъба", не са били в сценария и самият режисьор не ги е харесал, защо е позволил да влязат във филма остава загадка. Искам да вярвам, че ако се правят по 20 такива филма годишно, най-накрая ще излезе нещо, което наистина си заслужава, защото този филм е компромис, за мен, поради липса на нещо по-добро от БГ авторите.

 125. Имах желание да дойда на тази срещата, но просто забравих. 🙁 Нищо, другият път.

  Всеки режисьор има неща във филмите му, които не му харесват. 🙂 Случват се такива неща.

  А по въпроса за 20-те филма годишно си адски прав. Сега обаче, ако правителството не вземе да се стегне по въпроса с бг киното… лошо!

 126. Значи. Пиратската вълна погълна и това творение на седмото изкуВСТВо (както казваше Тодор Колев), та го гледах. Когато беше по кината, не можах по независещи от мен причини – не бях в България. Та…

  Макар вече да съм на 2 x тийн възраст, не мога да кажа, че не разбирам тематиката и подходих по-скоро с хубави очаквания и голяма доза снизхождение към филма. Към средата обаче усетих, че съм му дал прекалено много кредит. А към края вече не ме напускаше усещането, че съм бил излъган. Излъган дори за тези 50 стотинки, които платих за празния диск, на който си го записах. И облекчение, че не дадох 15 лева без пуканките и колата, за да го гледам.

  Първо, този филм както повечето от "демократично време" е помпозна смесица от всичко, което някога режисьорът и сценаристът са учили за кино. Опит да се покаже, че "и това го можем", "можем да вплитаме и сюжетни линии", "можем да показваме и секс на екрана, не е само Клуни в "Американецът", "и ние можем като Гай Ричи". За жалост, не могат като Гай Ричи. Гай Ричи пише и ползва прекрасни сценарии, писани от хора с умопомрачително чувство за (черен) хумор, и макар че вече филмите му заприличаха на сериал, не омръзват, понеже наистина са оригинални и добре направени.

  За актьорския състав вече всичко е казано. На мен пък ми хареса играта на Синатрата (бас хващам, че мутрите са се спукали от смях), но самите "бойни" сцени, както и "криминалните" елементи бяха направо нелепи, а охранителите – гротескни. Що така, бе Миме?

  Младежкия жаргон… ами него просто го нямаше. Група симпатични студенти от НАТФИЗ се напъваха да декламират за кой ли път думи, които в техните уста бяха направо нелепи и нямаше кой от тях да каже на сценариста, че така не се говори. Ама какво да се прави…

  Бих отбелязал младежа, който играе Лямката. Ако му дадат свястна роля, далеч ще стигне. Във всички случаи повече от "стъклените домове" и "столичаните в повече".

  Чух особено нелицеприятни неща за "Стъпки в пясъка:" и не толкова много за TILT, но и тях ще гледам, както казваше бившия цар "като му дойде времето".

 127. Филма е много добре направен с изключение на малки диалози

  Всичко е хубаво и най вече добре уловената реалност болно общество

  с идеали за борчета смешковци и млади хора които копират лошата идеалистика

  Много реалистично приатен което го прави като част от ценносното европейско

  кино.

  Браво

 128. Ти наистина ли се казваш Петар или просто си значително по-неграмотен, отколкото натруфеният ти коментар подсказва?

 129. @UZUMAKI

  Сега като си позагрял с Габриела и дай всичко под ножа? 🙂 Остави хората да се изкажат. Всеки има право на грешно мнение! 🙂 🙂 🙂

  @Петар

  Така реалистично се е притаил, че направо няма кой да го види!

 130. Дринов, не притаил, а приатен бе. Хахаха. Сметай. Сигура някой е пуснал линк за тук в замунда, Петар само от там може да е дошъл, само там има такива неграмотни заучени фрази като неговите.

 131. Ами, възможно е! Гледам, че има няколко човека, които са дошли от там. Българските филми нали не ги пускаха по тези тракери бе?!

 132. Принципно има забрана, явно обаче е част от промоцията на ХДСП. Там – "по кината и без тва не го гледаха, на двд нема кой да купи, върти замунда, че поне да го изледат разни хора". А там из коментарите широко се шири мнението, че това е много добър и велик филм, има смисъл, все пак е български, представя точно българската действителност, вие дето го плюете не сте го разбрали, все пак е български и всички подобни неща от дебелата книга с готовите изречения. Филмът е тотален хит! Сигура Цветодар малко му се е вдигнало самочувствието.

 133. Вярно го имало в Замундата, сега погледнах и е най-отгоре по теглене! 😉

  Дринов, пуснали са линк насам и даже имаш хубави отзиви за ревюто 😉 😉 ;)…

  Иначе, доколкото ми е известно, няма изрично правило за българските филми. Обикновено, както и за останалите филми, ако разпространителя им се обади, те го махат от тракера без каквито и да е уговорки. Казаха ми, че и "Мисия Лондон" се подвизавала за ден-два. А сега, нали са отпускарски дни, може още никой да не е изревал.

 134. Неща същи като теб харесах, но с разлика една, че вкусът цялостен остана положителен 😉

 135. К'во го извадихте тоя ХДСП от гроба, бе хора! Ще зомбяса!

  Преди няколко седмици се обади Христиан (Християн?) Ночев да мрънка, че съм казала половин лоша дума за великата им творба в неква публикация за наградите на СБФД…

  идея просто нямате колко самонадеяно звучеше този човек, абсолютно убеден в собствената си значимост.

  А дори не беше рецензия на филма!

 136. Ренесанс покрай замунда. 🙂 Иначе е забавно как са изписани над 30 ворд страници коментари за този най-тъп филм.

 137. Да ме прощавате, този път и аз се присъединих към пиратите и за съжаление всичките ми опасения се оправдаха с едно малко изключение. Не бях очаквал, че като идея във филма ще има доста хляб и продължавам да се чудя какво е необходимо, за да я прецакаш по всички възможни начини. Няма сценарий, няма диалози, няма режисура, няма актьори. На фона на последните родни продукции и операторството не е върха, за музиката да не говорим. Добрите неща – Мариан Вълев и Бойко Кръстанов.

 138. @Анита

  Така е, ние българите обичаме да си придаваме важност!

  По останелите точки нямам забележки! 🙂 Само Елфа нещо се е разсеял, ама на него му прощавам! 🙂

 139. нали, като е той – "прощавам", а като не дай си боже аз кажа нещо – с парцалите ще ме изръфаш, като в романтична-зомби-късометражка – ааааааааа 😀 имам да го гледам още филма, ама – честно – и на мен ми е по-скоро положителен резултата от пробата, отколкото отрицателен… гледах без предубеждения, без предразсъдъци и сигурно не с еднаквия аршин, с който трябва да мерим всичко! (ама си признай, че и твойте оценки се влияят от очаквания и от натрупана-от-предишни-гледания-карма!!! :P) аман от привилегировани, 'начи! (Елфични, нали знаеш – нищо лично против тебе – само против домакина, и то мъъъничко!) 😀

 140. Само че да виждаш Елфа да вдига щанги за женската интуитивност, сочене с пръст и морализаторстване? Не! Така че… 🙂 🙂 🙂

  Към филма подходих без никакви очаквания и ми беше някакъв абсолютен "Meh!". Което е по-зле и от да не ми е харесал.

 141. Аз не останах със лоши чувства след филма. Това е преход от 20 години, и филмът достатъчно добре показва колко сме "преходили". Младежите си играеха ролите добре, като се има в предвид, че това най-вероятно е дебютът им пред камера, пък и определено са отражение на днешната младеж. Краят на филма, показва как днес светът ни е не по-малко абсурден от 90-те години и продължаваме да патим, заради отношения между хора, с които нямаме нищо общо, освен че живеем в … тяхната държава. На 21 години съм, тоест роден съм в началото на "прехода" и одобрявам посланието на филма, което не смятам, че е да покаже, че всички са мутри и няма нормални хора, а да ни припомни, че е редно да виждаме по-далеч от носът си и да не мислим само за "семейният бюджет" едната класа от обществото, и колко по-лъскава кола да караме, другата класа от обществото.

 142. Аз, след като вече реших от "хейтър" да се трансформирам в "лавър", ще кажа – току що гледах Хищниците и… филмът е чудно приспивен 🙂

  Но той има и друга стойност – възражда популярния жанр от близкото минало "български игрален филм" 🙂

  А, да не забравя и друго достойнство – Мариан Вълев някак напомня на Робърт Де Ниро (и откъм бенката го докарва, ти да видиш)

  Честито на победителите 🙂

 143. Определено не останах безразлична, този филм е потресаващ!!! Не може да се каже, че ставаше все по-зле – беше си зле от начало до край! Поне това му го признавам! Най-вероятно защото нямаше нито начало, нито край, а по-средата някаква безсмислена и зле скроена историйка. Филмът беше само час и половина, а се точеше като сопол! Габриела изпозаспа и за малко да изпусне развръзката. И все пак какъв беше този grand finale?! Каква беше тази престрелка? Тъкмо когато си помислих, че двамата най-после ще се срещнат, че най-после нещо ще се случи, така да погине целият филм. Предполагам, че сценаристите нарочно го бяха направили, за да раздразнят зрителя, избягвайки всякакъв конфликт между героите. Или просто "създателите" на филма са осъзнали, че работата не върви на добре и са решили по бързичко да приключат историята, скъсявайки агонията на зрителя само до час и половина. А какъв беше изводът от този епичен финал? Любовта убива? 😀 Също бях потресена и от напълно безумното влюбване. Уж беше смешно в началото, ама както виждам тия хора не се ебават! Как аджеба това "супер вървежно момиче" успя да се влюби в този грозен и глупав младеж, който на всичкото отгоре миекаше? Надрусани котки, безсмислена история, въобще пълна скръб… Накрая на филма и аз гледах като младежите – WTF??

  Достойнствата на филма са:

  1. Лош е от начало до край! Не е от този тип филми, които почват добре, а после се скапват, т.е. от тази гедна точка не те дразни.

  2. Поне диалога си го бяха спестили! Малко диалог т.е. малко те дразни 😉

  Това е от мен!

  Габриела, няма да се разберем така! Аз забелязах Робърт Де Ниро, както и характерната му бенка! Не е честно и аз имам право на живот! 😀

 144. @Михаел

  Ей това много ми хареса "Краят на филма, показва как днес светът ни е не по-малко абсурден от 90-те години и продължаваме да патим, заради отношения между хора, с които нямаме нищо общо, освен че живеем в … тяхната държава."

  За съжаление не успях да усетя другите неща, които ти си видял. 🙁

  @Gabriella

  Това че си заспала на филм, по принцип не е критерии. Случват се такива работи и в най-добрите семейства. 🙂

  @Кина

  Уау! Явно доста те е подразнил филма след като те е провокирал да напишеш толкова дълго мнение. 🙂 🙂 Само ако беше смекчила малко тона… 🙂 Мариан Вълев е едно от най-приятните неща във филма.

 145. @Дринов, пак ще се пробвам да го гледам 🙂

  Иначе картинката не беше зле, имаше обем; но смисълът куцаше, "дежавютата" увисваха; връзките между сюжетните линии бяха зашити с бели конци.

  На актьорите не можеш да се сърдиш, защото ролите им бяха малки и с доста нелогични линии на действията, за могат да изградят убедителен персонаж. Иначе девойките бяха екстра; дори да нямаше действие, движение поне имаше; винаги се радвам, когато дамите го раздават екшън герои 🙂

  Основна грешка – жанра (и кино-езика) се бие с нещата, които се случват – малко повече семиотика трябва 🙂

  Ще си позволя да цитирам: "meaning is to make the meaning pass"…

  Но аз работя върху себе си, затова мнението ми е с положителен уклон. 🙂 🙂 🙂

 146. "Филма е с прекрасен сюжет има любов има мечти има мутри ,джипове и малко стрелбаи не свършва като ГОЛЕМИТЕ ФИЛМИ добрия винаги побеждава 50 елитни убийци след разрушението на половин град -тва е живота (пък и винаги е бил такъв но като си на 15 и пред компа не го виждаш) днес си тук утре при братята Гробари парите от МАМА И ТАТИ някога свършват и трябва да се бориш кой както може –за толкова пари толкова

  П.С.жалко само че готиното пиченце остана на сухо КЕФИ МЕ КВИ ЗЪРНА ИМА "

  ––

  НА 28 СЪМ щЕ КАЖА че това е един много истински филм за времето в което живеем…. и да българското кино е на ниво в последно време както се оказва и това е поредния филм който го доказва….

  пс.а за пуберчетата гледайте си американските филми….и им се радвайте…

  ––

  Ето това е смислен филм. Засяга ни и пряко, и косвено! Това, че вие сте ограничени в мисленето си и не можете да го схванете, не значи, че филмът е тъп. Тъп е този, който не може да го схване. Ако сте от този тип хора, които искат да гледат без да влагат мозък – не го гледайте. А този филм трябва да се разбере, трябва да се чуе, да се види!

  Смисълът е че заради е такива мутренски истории убиват невинни хора, деца, оказали се на грешното място в грешното време. Че държавата ни е една анархия и всичко е наркотици, корупция, убийства, мафия! Как така не можахте да го схванете?!?! Обърнете внимание на финалното послание, пфуу

  ––

  Хубав филм, интересен сценарий. Актьорите се справиха много добре. Мисля че негативните коментари са излишни. На тези които не им харесва – ами продължавайте да си гледате Том и Джери – поне го разбирате(може би).

  Обожавам Замунда!!! Видяхте ли бе, невежи твари такива, плюете вие, а разбрахте ли го? Този филм е дълбок психологичен пъзел, който ако успеете да наредите ще ви разкрие тайните на днешната действителност, ще засияе едно послание, един културен лъч през вековете, ще разберете какво точно е 42. Ама мозък се иска, не е за всеки този филм, я всички разбирачи тук да се насочат към Том и Джери, очевадно е, че CPU-то ви просто не може да обработи този така велик филм. А коментарите в замунда вече са към 700 и са уникални всички до един, направо е потресаващо колко тотално неадекватни хора растат у нас. И са като някакво стадо, има 3-4 заучени фрази и всеки ги преразказва тях. Индивидуална мисъл = 0.

 147. Абе, лошо няма!

  Със сигурност авторите на филма са опитали да кажат нещо! Едва ли са го направили просто ей така, без грам мисъл. Жалко, че не се е получило наистина стойностно произведение. Все пак е похвално, че поне някой е открил нещо за себе си.

  По добре дечурлигата да откриват смисъл в такива филми, отколкото да стават наркомани и да слушат чалга.

 148. HDSP може да гледате онлайн на……

  Дринов: Сори, но ние не подкрепяме гледането на филми по подобен начин, особено българските!

 149. Понеже чета интервютата на Камърън Кроу с Били Уайлдър, искам да споделя какво много липсваше на Лов за дребни хищници, и това е ритъм. Споменах Били Уайлдър, който многократно набляга на ритъма на филма и колко е важен той за структурата му. По всички правила някъде на 20-тата минута трябва да има повратна точка, аз на 30-тата минута вече се оглеждах отегчено около себе си. Някои от коментиращите са казали вече добре аргументирано какво още му куца на този филм.

 150. Къде отиде ти Били Уайлдър и "HDSP" в едно изречение и то с връзка между тях. 🙂 Мисля, че това си е похвала (до някаква степен) – авторите на филма да се чувстват поласкани. Смата идея, че ти е дошла асоциация с Уайлдър докато гледаш филма… 😉 (съжалявам за това празнословие, но аз съм си фен на Уайлдър – и мисля, че М-А е права за него)

 151. М-м, да, ритъмът е много важно нещо!!! малко са истинските майсторите на този елемент, какво остава за БГ! 🙂

  @Кишо

  М-А не ги сравнява просто изказва наблюдение! 🙂 Асоциацията е дошла от това какво чете! 🙂

 152. Да разбира се! Аз просто си говоря ей така 😉 (моля да ми бъде простено)

 153. Иха, над 200 коментара вече! Дринов, това ли е най-коментираната публикация в блога?

 154. Нарочно оставих така първото изречение. Да, стилистично неправилно, но пък си е от инерцията на размислите ми. А и малко съм професионално деформирана от пренасяне на жива реч в писмен текст, което си е тежка задача. 😉 Поздравления за всички ревюта, често сравнявам своите възприятия след някой филм тук.

 155. @Мария-Антоанета

  Надявам се, че като сравняваш възприятия, често има съвпадения! 🙂

  Дори и да не е така, включвай се по често! 🙂

 156. @Дринов

  М-м-м, да …

  Сори, брадъре, ама не моа да се стърпя:

  Говориш така, все едно си executive producer в Warner Bros…. and everything depends on my opinion…

  Що ако някой намира смисъл във филма трябва да е в категорията "дечурлига". Леко наивен, който не разбира от клишетата на Били Уайлдър значи, а? То от тези правила за писане на сценарий и от разните му script doctors филмите по света почнаха много да си приличат, май…

  И това: "…малко са истинските майсторите на този елемент, какво остава за БГ!". Ами ходи пиши критики за филми там където разбират. Кво ше кажеш? Ама там кой ще ти чте блоговете, а?

  "Всеки има право на грешно мнение!"

  You said it man!!!

  Искаме се да си поговрим лично!

 157. @UZUMAKI

  Аз като една "бактерия", допълваща си кинокултурата си от Замунда (не знам ти откъде си намираш филми на европейски, азиатски и латиноамерикански режисьори; аз не мога да ги уцеля в Арените и моловете) видях че HDSP има 128К тегления. Проста проверка показа,че това е най-гледания БГ филм досега в този сайт. Халал да са им толкова зрители на толкова нескопосани автори! Щото май не си спомням такъв box-office да е имало отдавна…

  Със здраве!

 158. Я, още един засегнат. Супер.

  PS Ако трафикът е критерий, тъпако, значи порното е културно наследство.

 159. Простата проверка обаче също показва, че най-тегленият филм изобщо в Замунда е Реджеп Иведик. Следван от Здрач, Американси Пай 7, 18 годишна девственица, Големият Стан и подобни. Антон-чо до какви изводи те водят тези факти? Замундата викаш е голям капацитет и критерий?

 160. Малко офтопик, че не се бях сещал досега, но напълно намясто, като се има предвид, че ХДСП е любимият филм на българите! Халал!

  Замунда бокс офис топ 17

  Recep Ivedik / Реджеп Иведик – 217,004

  Twilight -210,915

  The Tournament -195,696

  American Pie Presents: The Book of Love -188,601

  Thick As Thieves – 181,462

  The Game Plan – 180,728

  Nostradamus: 2012 – 179,565

  G.I. Joe: The Rise of Cobra -176,472

  Blood and Bone – 164,808

  Disaster Movie -161,369

  18 Year Old Virgin -161,151

  Sivi kamion crvene boje -159,934

  Sex Drive -155,624

  Big Stan -155,573

  Employee of the Month -151,633

  The Expendables – 149,057

  The House Bunny – 146,051

  И се гледат сваляния на файловете, а не на торента. Реджеп има 340к сваляния на торента, което вече е прекалено. 😛 Класацията няма да я коментирам, единственото странно нещо ми е присъствието на Сив Камион.

 161. И за сравнение, как някой тотално масови филми се представят в бокс офиса на Замунда. Като даже съм сумирал грубо различните релизи, нещо което не правих за тия по-горе.

  Стар Ворс – около 70к

  Скарфейс – около 70к

  Тьемньят Рицар- около 200к

  Кръстнико – около 70к

  Инцептион – около 200к

  Излиза, че Реджеп е голяма сила. 🙂

 162. @Антон-чо

  Изпусна, преди няколко дни имаше сбирка. Може другия път да дойдеш и да го обсъдим на живо. А за сега тук.

  Не съм казал, че ако намираш смисъл във филма трябва да си дете. Казах, че по-добре децата да откриват смисъл в такива филми, отколкото да стават наркомани. И ако наистина смяташ, че Били Уайлдър прави клишета, а този филм е страхотен, тогава аз сори… "брадъре!" 🙂

  И пиша "критика" тук, защото тук хората разбират! Не всички де (както излиза), но повечето! И да си направя блог на развален китайски, пак ще се намери кой да ме чете – или щото съм много добър ( 😀 ) или защото винаги ще се намери един по-голям тъпак от мен самия, който ще иска да ми каже колко малко разбирам от нещата от живота – така че….

  @Avid Media Composer

  Много добре казано! 😀

 163. @ UZUMAKI и Дринов

  Кофти, че мнението на някой може да ви докара дотам, че да го наричате тъпак…

  @Avid Media Composer и UZUMAKI

  Четете по-внимателно и не се "палете" така сякаш съм ви обидил лично. Прости факти: HDSP е най-тегления БГ(!!!) филм в Zamunda. Кофти ако смятате, че само заради трафика "Тютюн, "Крадецът на праскови" и "Оркестър без име" са част от порно наследството…

  За филмите от Замунда бокс офис топ 17 не знам. Не съм ги гледал.

  Сменям си nickname-а на ТЪПАК

  @ Дринов

  За Били Уайлдър: прав си. Не прави клишета. Но "…по всички правила някъде на 20-тата минута трябва да има повратна точка, а на 30-тата минута… " ме пали, защото точно тези правила правят така, че всички филми почват да си приличат. Факт.

  В последните три филма на Терънс Малик няма нищо специално нито на 20-тата, нито на 30-тата минута. Нещо лошо?

  Къде и кога е следващата сбирка?

  P.S. Сори брадъре, ама много ме кефи как всеки път се оправдаваш 🙂

  Мрън-мрън…

 164. @Антон-чо

  Ами, гледай сега, старая се да отговарям на хората, които са си направили труда на напишат нещо тук, без значение какво е то. Ако изглежда като оправдание не е била това целта. Както предполагам, че ти като член на екипа на филма не се оправдаваш, че той не е толкова суперски, колкото ви се иска, а просто изказваш мнение. Брадъре. 🙂

 165. Опаааа,

  някой е изтрил старите ми post-ове. Знаеш ли кой, Дринов?

 166. @Дринов

  Някаде да си прочел мое оправдание за едно или друго нещо?

 167. Нищо не съм трил! По принцип нямам този навик! Колегата също казва, че не е. Какво ти липсва?

  И не съм казал, че се оправдаваш!

 168. Антон-чо и ти чети по внимателно. Кой се е разпалил? Замунда топ 17, просто доказва факта, че когато нещо е най-сваляно точно в Замунда, това не говори нищо за качеството му. А и ХДСП е най-свалян, защото го оставиха да бъде свалян.

 169. Трябва да призная, че тоя Антон-ли-е-къф-е написа едно (само едно!) смислено нещо по-горе, а именно:

  "Сменям си nickname-а на ТЪПАК!"

  Поздравления за провидението. Тъпако.

 170. "А и ХДСП е най-свалян, защото го оставиха да бъде свалян!"

  Много вярно! Ако бяха оставили "Мисия Лондон" щеше да изрие нета!

 171. @All

  Тъпо ми е … в смисъла на ефемизъм.

  Защото:

  1. Смятам, че по-някакъв начин си приличаме… Всички в този форум харесваме киното, art или entertainment ( всеки знае границите на собствения си еntertaining ) и това по някакъв начин ни прави общност. Всяка общност има свои общи цели. Предполагам…

  2. Сигурно съм бил в повече отколкото добрия тон позволява (всеки сам си знае октавата от тонове) емоционален в post-овте си. Съжалявам, ако някой го е приел много лично… Предполагам, че проблема си е негов, защото освен факти в тези post-ове няма персонални определения като „тъпак“ и подобни. Сори, Дринов, че ведъж те нарекох „мазна филия“, ама и това е факт. Предполагам …

  3. Тази жлъч, която се излива в коментарите обаче не искам да я понеса. Ще взема и аз да се разболея. Заразна е. Предполагам…

  @ Avid Media Composer
  Няма значение дали HDSP е нарочно оставен да бъде свалян или само ти така смяташ. Факт е, че е български филм гледан от българи. От доста българи, било то и посредствени зрители…
  Нищо,че според теб това не говори за качеството му, това в перспектива е добре. За българските филми изобщо… Ще имат повече публика. Предполагам …

  @UZIMAKI
  Поздравления за поредния ти словесен бисер. Провидението те е дарило с дар слово. Може би е дарило другите с други качества. Предполагам…

  Тъпо ми е …

  Кефете се един на друг. Пишете си.Това помага на „АЗ’-ът. Предполагам …

 172. Споко! Едва ли има някой, който го е приел навътре. 🙂 🙂 Ама не успя ли да почнеш така в началото, ами направо с лошото? 🙂 🙂 🙂

  Сега, ако споделиш и с две нормални думи какво ти харесва във филма, ще стане супер! 🙂

 173. Е, благодарение на Замундата и аз го гледах. Всъщност, го гледах само заради Мариан Вълев, който прави страхотен образ като тук, така и в "Под прикритие". И какво се оказа – добре че беше той. В общи линии много разпилян сюжет – не объркващо, а ненужно. С тези разбъркани във времето сцени беше излишно. Може би 2-3 пъти, но с толкова повторения доскуча.

  Явно, отдавна съм надраснал 35-те, та затова, но нищо друго не ме трогна.

  Между другото, малко да поиздребнея, но познавам един човек от екипа, който също не е под 35 – като за всички твърди режисьора… 😉

 174. За мен филма си е абсолютно отражение на българската действителност.

  "Изправени сме пред филм, в който лоялността, истинското приятелство, любовта, отмъщението, доверието и угризенията са чувства, оставили дълбока следа у героите. Герои, представени като свободни хора, хора владеещи живота си, господари на собствения си свят, които взимат решения водени от противоречиви емоции. Емоции, които минават през любовта и идеализма и стигат до бруталността и престъпните намерения, понякога без героите да осъзнават последиците от собствените си действия. Тази свобода обаче е само привидна. Всеки от тях е част от обществото, което ги прави това, което са.

  През по-голямата част от филма зрителят може би ще се пита какво е общото между историите, и двете изглеждат напълно различни, развиват се в съвсем различна обстановка и трудно биха намерили допирни точки. Не става въпрос обаче за това да се намерят съвпадения в най-повърхностните аспекти на героите, а тъкмо обратното. С развитието на сюжета се вижда, че най-дълбоките чувства на персонажите са идентични, което отново ни напомня, че страстите и емоциите са общовалидни за всички нас."

  На пръв поглед доста странен и повърхностен филм, но мисля, че всъщност е много по-сложен отколкото повечето хора предполагат. Посвещението накрая е показателно:

  "На децата, които пораснаха във времето което нарекохме "преход"."

  Филмът започва с това вече обичайно агресивно явление в родните училища – "ЖЕНСКИЯТ БОЙ", под окуражителните викове на половината ученици.

  "Спейса" си живее самичък и явно има доста кинти, предполагам че героят олицетворява множеството български младежи, които израстват тук, живеейки сами или отгледани от бабите и дядовците си. Докато през това време родителите работят в чужбина, за да изкарат пари за оцеляването на разпокъсаното семейство, като децата израстват без родители и без оформена ценностна система. За тях и за всички останали ВСИЧКО Е ПАРИ, а човешкият живот има парична цена.

  [Стефан Мавродиев (Кондов) – героят е онзи завършен циник, който ни е добре познат обществен образ от годините на промени и лутания в България. Живата кинолегенда се изказва за „HDSP: Лов на дребни хищници” така: „За мен е голямо удоволствие да участвам в този филм, който е истински, занимателен, атрактивен и затрогващ, без да бъде дидактичен. Той е картина на абсурдната ценностна система на времето, в което живеем, време на предразсъдъци, като най-големият от тях е, че всичко е пари. Това е заплаха не само за България, но и за целия свят.” ]

  Младежите измислят нетолкова почтен начин да изкарат бързи пари за почивка на море (да отвлекат котките на набожната аристократична съседка, която се отнася по-добре с животните, отколкото със собственият си племенник, и после да й искат откуп), като и през ум не им минава да си изкарат пари чрез честен труд. Само общественият аутсайдер, в лицето на Лимката, има лошо предчувствие, че това което правят няма да завърши добре. Каква ирония, че накрая жертва се оказва точно той – човекът, който почти не взима участие в измислянето и осъществяването на този план за бързо забогатяване. Човекът, който не се интересува от някакви си пари, а от нещо по-възвишено и същевременно тъй човешко, нещо което все по-трудно се намира в трудният и забързан материален свят, в който живеем (или просто се опитваме да оцелеем?).

  Накрая тримата останали младежи стоят на площад "Славейков", с празни и обезверени погледи, в очакване на нещо хубаво – като любовта, на която се е надявал Лимката… Който междувременно е станал косвена жертва в престрелката между наетият от политика (или мръсно ченге) наемен убиец и поулегналият, но все така избухлив, бивш силовак/мутра от времето на "прехода" (в ролята Мариан вълев от сериала "Под прикритие").

  Междувременно всички ние сме само зрители (активните участници са много малко и повечето не са добри персонажи) на филма под наслов "Живота и обществената ситуация в България", докато един ден не усетим, че ненадейно сме се оказали въвлечени в някоя криминална история с лош край и така сме се превърнали в част от статистиката…

  Ако съм ви отворил очите за някои неща от филма – халал да ви е.

  P.S. I wanna suck on your nipples baby. ;D

  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

  Събрали се интелигентите, барабар с кинокритиците и бълват огън и жупел срещу бактериологичните мижитурки, харесващи неща, които те самите не харесват. Вижте се малко как коментирате, характеризирате и обиждате хората, имащи мнения различни от вашите.

  В замунда пребивавали предимно бактерии, а вие като истински богоподобни всевищни айнщайновци се надсмивате над почти всички българи. Българска работа, свършена от хейтъри.

  Този zamunda box office по-горе не е меродавен критерий за това какво гледа българина (точно това искате да кажете с тази класация), защото това показва колко пъти е свалян самият торент файл, а не съдържанието му. Ако има проблем с тракера или със сийдъра на някой филм, можете да се досетите колко повече пъти ще бъде изтеглен торент файла, докато някои хора се чудят какво точно не е наред. Има още много фактори, които се намесват и допълват картината. Потребителите в замунда не са 100% българи, освен замунда има още много тракери из нета (включително и български), различните филми имат различен брой рилийзи и т.н.

  Вашите глупости по-горе са равносилни на това при 30-40% избирателна активност и спечелени 50% гласове от някоя партия да твърдите, че половин България е партиен член на въпросната партия.

  И какво ако филма не е перфектен и не отговаря на вашите свръхочаквания? Не е идеален, може и да не е сполучлив в много отношения, но все пак е много по-добър от всевъзможните холивудски бози, а освен това е БЪЛГАРСКИ. Може би точно затова не го харесвате и знаете само да мразите и мачкате всичко българско и родно и всеки българин, постигнал някакъв успех…

 175. Абе, откъде продължавате да прииждате и да се опитвате да изкравате този трагичен на всички нива филм, шедьовър на болната ни действителност? То всичко е отражение на действителноста по един или друг начин, ако реша мога да напиша такова нещо като по-горе за Шоуто на Слави, Шоуто а Ути, Шоуто на Гала, Шоуто на Ииванд и Андрей и изобщо за всичко, и да ги изкарам екзистенциални огледала на тъжното ни общество, но какво от това? И какво като е български и защо трябва да го сравнявам точно с холивудските бози? (Е, похвално е, че използва ОСВЕН ТОВА, а не ВСЕ ПАК) Дай да му се мазня наизуст и да уважавам труда на ъплоудера? Еми не стават така нещата в реалния живот. Защо да не го сравнявам с филми от неговия клас да кажем, или с корейските, сръбските? Защо говорите винаги едни и същи клишета? По-добър е от холивудските бози, все пак е български, има смисъл…

  И да, този замунда бокс офис е изключително меродавен критерий за какво гледа МЛАДИЯТ българин. Разучи каква е схемата на подобни проучвания, питай ако искаш в Оксфорд, ще ти кажат същото. И не показва колко пъти е свалян даден торент файл, а самият филм. Изрично съм го написал. А ако бях добавил различните релизи, нещата щяха даже да са още по-фрапиращи. Реджеп щеше да удари 300к, което както и да го въртиш е доста показателно.

 176. Като чета коментарите тук и неволно си спомних за няколко разказа на Чудомир. Няма да ги изреждам, но винаги ми е било интересно, как за изминалите 70 години, българите не сме мръднали и на йота.

  Относно родното кино – днес разглеждах в сайта на Criterion страхотната им филмова колекция и когато видях от кои страни са избрали филми, ми стана малко болно. Докато нашите филмови дейци се карат кой е по-голям, се оказа, че македонците (1), поляците (5), сърбите (1), чехите (4) са успели да вкарат свои филми там. Просто тъжно и жалко, дори класики като „Козият рог“ или „Време разделно“ не са намерили място там.

 177. @FKYU

  Интересно мнение. Благодаря, че си се постарал и си написал нещо, а не си се съсредоточил само върху втората част – да храниш!

  @Бира

  Съгласен!

  @mike28

  Много тъжен факт(и)! 🙁

 178. Добра игра. Емоционален филм.
  Четох много рецензии за това как е направен филма, до каква степен може да развълнува зрителя, каква точно идеология се крие зад кадър. Всеки има определен праг на емоционалност и вижда това, което пряко засяга социалната му съвест най-дълбоко. Не упрекваме който и да било, но коментари от типа- „Боза и клише“ не правят чест. Спрете, бе хора, кино-критиката е оригинален стил сам по себе си, но защо? Кому е нужно:)))? Това не е „Източни пиеси“, нито „Светът е голям“ ( и двата са невероятни!!!!), но затова има различие, разнообразие, култура, лично себеусещане и всекви такива:)

  И добре, че ги има всички тези нюанси и тези три филма. Сваляме шапка на Цветодар Марков и на целия актьорски и операторски екип.

 179. Филма ми хареса , супер само историята с тинейджърите е малко лигава , и не представя реално положението на младите хора , но иначе всичко друго 6+

 180. Изобщо не съм съгласна с Вашия коментар. Аз също съм „дете на прехода“ и намирам филма за силно въздействащ и отразяващ онази действителност, пречупена през призмата на изкуството. Кариерното развитие на актьорите доказва наличието на потенциал, демонстриран преди 12 годинки вече. „Остава“ е страхотна група и музиката й радва феновете и днес. Темата за приятелството и любовта са интерпретирани и в двете сюжетни линии по сходен начин, така че посланието да е достъпно за зрителя и да носи положителен заряд, въпреки трагичния край, подсказван през цялото действие на филма. Много ми хареса, развълнува ме и ме върна към тийнейджърските ми години, когато жаждата за абсолютна свобода се сблъсква с реалността. И все пак ударът не е фатален…