Всички сме чували за хора, на които им е втръснало от комерсиалното общество, за това продават покъщнината си и отиват да живеят в гората. Е, това е подобна история. Виго Мортенсен (Бързоход от „Властелинът на Пръстените“) влиза в ролята на Бен. Преди 15 години Бен се е преместил да в дивия северозапад на САЩ заедно с жена си Лесли (Трин Милър) и новородения им син Бодеван (Джордж МакКей). Следват още пет деца и трагична загуба, за да напуснат изгубения си рай, в последен опит за слбъсък със съвременното общество.

Филмът започва с изключително красив кадър, изпълнен от обширната зеленина на дива гора. Добиваме представа за девствената идилия, в която живее семейството. Виждаме порасналия Бодеван да ловува, като по този начин доказва мъжеството си пред бащата. Бен вече има шест деца, а майка им, която е болна от биполярно разстройство, се лекува в града. В последствие разбираме, че се е самоубила в болницата, където е настанена. Ето тук започва историята – те трябва да стигнат до погребението в Ню Мексико.

След като сме добили представа за примитивния живот на семейството, следват още кадри експозиция, с които режисьорът Мат Рос („Силициевата Долина“),се справя плавно и ненатрапчиво. Въвлича ни в ежедневието на едно такова семейство, виждаме ритуалите и дребните предизвикателства, които си отправят. След като Бен разбира за смъртта на съпругата си, не скрива нищо от децата. Съобщава го директно и уважително.

captain-fantastic-review-img02-20170117

Връзката на Бен с децата е в центъра на филма. Той ги образова сам, дава им да четат Достоевски и Карл Маркс, но също така и „Лолита“. Това контрастира с предубежденията, които някои от външния свят имат. В последствие виждаме сцена, която илюстрира колко по-напред са от някои, минали през училищната система. Думата „интересно“ не важи при тях – това е „недума“. Вместо да кажеш „това беше интересно“ и да избегнеш въпроса, трябва да се задълбочиш, да анализираш, да съпоставиш с личните си впечатления. Все важни качества, на които Бен набляга. Най-важното от всичко е, че той ги третира като равни и уважава техните лични избори. Подлага ги на физически изпитания всеки ден и ги обучава на самозащита.

Интересно е да видим герой като Бен. Той отворено отрича комерсиалното общество, капитализма и всичките му качества. Учи децата си да не празнуват коледа: „Защо да празнуваме магически елф, вместо жив хуманитарист, направил толкова много за човешките права?“ Разбира се, тук се говори за Ноам Чомски, известен американски философ, историк и социален активист. Бен не празнува Коледа, а Noam Chomsky Day, звучи забавно, нали? Колкото и да е странно, това е един от многото начини, по които виждаме героя на Мортенсен да отрича всичко свързано с цивилизованото общество.

„Злодеят“ в цялата история е Джак, бащата на Лесли, който се явява нещо като антипод на Бен. Вкарвайки крайно мнение относно отглеждането на деца, дядото твърдо заявява, че не желае внуците си да бъдат отглеждани в дивото.

Въпреки, че децата са изключително образовани, те не успяват да се справят със социалните ситуации, които им предоставя светът. Тази изолираност, в която са родени, без това да е техен избор, ги кара да се съмняват в някои избори на баща им. “Unless it comes out of a f***ing book, I don’t know anything about anything!” яростно Бодеван казва на баща си, в една от най-емоционалните сцени във филма.

Виго Мортенсен

„Captain Fantastic” съпоставя конформизма на обществото с образованото отшелничество. Там, където успява много добре да въведе коментар върху отглеждането на децата в нормалното, капиталистическо общество, коментира и отглеждането на деца в гората. Показва ни ценностите, които са важни за едно семейство (уважение, любов, разбирателство, компромиси), но без да ги набива в лицето ни. Историята е добре съставена и представя както плюсовете, така и негативите на двете страни – „цивилизоваността“ и отшелничеството. Последният кадър от целия филм навярно е едно от най-красивите неща в цялата история – дълъг, спокоен, нещо липсва, но цялостта на семейството е запазена.

Там, където Мат Рос не успява добре да сполучи е в самата развръзка. Без да издаваме твърде много, ще споменем, че накрая се случва нещо, което е толкова неподходящо, че прави историята да изглежда предвидима и не толкова естествена. Режисурата в останалата част обаче е на високо професионално ниво. Похвално, за Мат Рос, който няма много опит зад камерата, но пък за това можем да оценим колко много се е постарал да отправи толкова задълбочен коментар върху настоящото общество и семейните му ценности.

Трябва да вмъкнем, че с тази роля Виго Мортенсен със сигурност вече е в списъка ни за топ 5 филмови татковци. Да не забравяме „The Road”, където в малко по-различна обстановка пак трябваше да прави компромиси и трудни избори, за да успее да запази невинността на сина си. Тук обаче е истински супергерой.

Капитан Фантастик

Капитан Фантастик” е забавен, трогателен, топъл и смислен филм за бездната, която стои между родител и дете, за трудните избори и компромиси, които се издигат като мостове от двете страни и за шантавото помиряване на социализма и капитализма. Оперирайки на две плоскости, филмът не пада в грешката да идеализира, а напротив, подобно на примера с „Лолита”, изисква от нас да свършим домашната работа.

8,5/10

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 Comments

 1. ревюто ,освен че е описателно , вълнува и интригува .представя добре героите ,наблягайки на ключовото за филма (без разсейки). запознава ни добре и с контраста на достъпно ниво и представя качества ,които търсим у другите и у себе си. Говори за различните аспекти от живота без да пренебрегва трудностите и неприятностите ,с които всеки се сблъсква.->>задължително ще гледам филма

 2. Фантастичен филм! Най-голямата изненада за мен на 2016-та. Това е филма, който намразих след напълно подвеждащата Уес Андерсън rip off форма на рекламната кампания и който след това ме спечели обратно на 100%! Текста на Мат Рос (character actor-чето, който винаги ми е бил много симпатичен) е наистина страхотен. Филма е изключително оригинален, с чудесни образи и прекрасен диалог. Често се връщам към него в мислите си напоследък, откакто го гледах. Това е един от тези филми, които просто ти влизат под кожата! А, тази сцена, докато глупаво се смея на абсурдността ѝ, успява да ме докара до сълзи всеки път: (SPOILER!!!) https://www.youtube.com/watch?v=0PyecG4Tt2k

 3. И на мен доста ми хареса и ревюто, и филма. Не съм убеден, че Виго заслужаваше номинаци за Оскар и Глобус, но пък що да не =)

  1. То децата изкараха целия филм, той почти нищо не направи.

 4. Доста никакъв филм, на който 6/10 му е много. Кур за хипитата и още по-голям кур за изкуфелия полит-коректен фашист Ноам Чомски.

  1. Още на концептуално ниво ми е супер тъп, какво остана за реализацията, но не ми се пише по темата. Крайно не ми е интересно.

  2. Нишо не си разбрал. Филмът изобщо не е за това, а за отношението родител дете! Беше казано,много ясно в ревюто.

  3. Добре, че си ти да ми кажеш за какво е филмът 😀

 5. Виго Мортенсен (Бързоход от „Властелинът на Пръстените“) … сериозно ли? Това е сайт за кино новини и ревюта, сериозно ли се очаква някой да не знае кой е Виго Мортенсен…ОТ Eastern Promises, Апалуса, Идалго, Алатристе, Пътят или Тъмно минало?

 6. Филма е много хубав. Некомерсиален, вдъхновяващ, кара те да размишляваш. Затова е истински. Заслужен оскар за Виго , но ще му го спестят..

 7. Чак пък заслужен Оскар… правил е къде-къде по-силни роли в по-добри филми 🙂 Но и на мен определено ми хареса, комедията имаше значителен успех през 2016 г., дано тоя „тренд“ да е по-траен.

 8. Пълна пропаганда засягаща теми като:
  Съчувствие над педофилията- относно Лолита сцената.
  Представяне на Ню Ейдж Идеология- новата световна религия-чрез Лесли
  Завоалирано анти християнство- в английския дублаж в сцената с деня на Ноам Чомски бащата казва че на коледа се празнува някъкъв измислен герой и елфи (забележете не пояснява че това е Санта Клаус; да не пропускаме факта че устройствата на гугъл и алекса за домашно ползване или не дават никаква информация за Исус Христос или дават че той бил измислен герой, за сметка на други религиозни личности)
  Идеята за приемни семейства и неспособни родители- все още в някои държави няма ювенална юстиция (т.е. социалното гестапо не е приложено)но чрез филма ни се внушава тази практика, да свикваме.
  Тийн дъщери виждат баща си по пенис и това е ок.-сцената с голия баща
  Да не пропуснем че двете малки деца бяха облечени като джендър неутрални -понеже сега е много модерно да са нито момчета нито момичета.