Този дует излъчва чар. И макар че Коледа 2015 е на цяла година разстояние, Марк Гатис и Стивън Мофат вече са готови със сценария за четене около маса на Специалния епизод. Ясно е, че Холмс и Уотсън ще се занимават с Мориарти, но след като BBC One пусна един промо-кадър с визия на двамата герои, изникнаха въпроси едва ли не за „епохата” на развитие на действието.

Шерлок

Факт е, че на Бенедикт Къмбърбач особено добре му стои цилиндъра над смръщените вежди, а и Мартин Фрийман е вдъхновяващо заинтригуван под периферията на своето бомбе.

Бомбето е твърда мъжка шапка със заоблено дъно и малка периферия. Създадена е през лятото на 1849 година по поръчка на Уилям Коук, британски войник и политик, племенник на първия граф на Лестър. Автор е шапкарят Томас Боулър, оттам и „bowler hat”. Тя е популярен аксесоар сред работническата класа във Викторианската епоха, впоследствие започват да я носят и в средната и по-висшите класи във Великобритания. Бизнесмените, които се занимават с финанси, особено през 60-70-те години на 20 век на Острова, често носят бомбета. Един от съвършените стереотипи за британец е именно „The City Gent”, който носи бомбе и чадър.

Цилиндърът е мъжка шапка, която става популярна в края на 18 век, а към края на Втората световна война вече излиза от употреба в ежедневния гардероб и остава като аксесоар на важни събития – сватби, погребения, на официални церемонии в присъствието на кралското семейство, когато се изисква свръх-официално облекло. Цилиндърът все още е част от униформата например на колежа Итън и на хористите от Кралския колеж.

В случая с промо-снимката на „Sherlock’s Christmas Special” 2015 и двете шапки се чувстват – и изглеждат идеално на главите на собствениците си. Мечтаем си да надникнем в сценария на Гатис и Мофат, но разбира се, ще трябва да се задоволим с отмерване на седмиците до края на 2015 за нова среща с Шерлок и Уотсън…

сценарии

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *