Бързи и яростни 6

След като преди две години „Бързи и яростни 5” направи нещо като мини-чудо – успя да даде нова посока и да влее свежа кръв на един франчайз, който беше мъртъв, общо взето, още след не особено оригиналната (но все пак притежаваща известни качества) първа част – „Бързи и яростни 6” пристига зареден с известни очаквания от страна на публиката, ако не да качи нивото още мъничко, то поне да не катастрофира сериозно и да провали набраната инерция.

Историята е следната: Хобс (Скалата) е по петите на изключително опасна група, предвождана от бившия военен Шоу (Люк Евънс), която е отговорна за поредица дръзки обири из цяла Европа. След като осъзнава, че за да ги залови, трябва да ги надхитри „на улицата”, Хобс се обръща за помощ към единствения екип, способен да се противопостави на Шоу – Доминик Торето (Дизел) и Брайън О’Конър (Пол Уокър). Но за да се съгласят да помогнат, те имат нужда от личен мотив – това се оказва Лети (Мишел Родригес), смятаната за мъртва бивша приятелка на Дом, която сега е част от групата на Шоу.

Въпреки че отстъпва на „Петицата” по почти всички показатели, феновете вероятно ще бъдат щастливи да научат, че „Бързи и яростни 6” не разочарова, поне не и погледнат в перспективата на останалите филми от поредица – извън нея положението ще е доооста по-различно. Авторите (при липсата на по-добра дума) прекалено добре знаят какво се очаква от тях – тестостерон, супер гъзарски коли, преследвания, експлозии и като цяло, здрав екшън – и са го предоставили в тонове, без да се разсейват излишно със странични неща.

Както можете да се досетите, тези „странични неща” включват както смислен сюжет и актьорски изпълнения (всеки път се учудвам как Вин Дизел и особено Пол Уокър си намират работа), така и поне някакво елементарно зачитане на законите на физиката – филмите от поредицата винаги са се отличавали с „insane” и „preposterous” екшън, но тук нещата смело навлизат в територията на супергероите и фантастиката. Но пък, хей, едва ли има човек на планетата, който да е очаквал нещо различно.

Fast And Furious 6

Това, което минава за някакъв „смисъл” във филма, е повтарящият се във всички части до момента мотив за чест, принципи и семейство. Тук той е изведен една идея по-напред, но не като качества – всеки път, когато Дизел си отвори устата с реплики от рода на „you don’t turn your back on family, even when they do”, на човек му идва да се закопае от срам – а като контрапункт на изповядваната от Шоу философия за никакъв „family bullshit”. Най-важна е целта и ако някой умре, значи е направил грешка и си го е заслужил.

Честно казано, не знам какво повече може да се каже за този филм, от което да има някакъв смисъл. В началото исках да го оплюя повечко, но в крайна сметка просто не ме вълнува достатъчно, за да си правя труда. За истински „хейт” трябва страст, а „Бързи и яростни 6” не буди такава.

Ще добавя само, че той най-накрая затваря цикъла от своеобразните предистории и стигайки до събитията от „Бързи и яростни: Tokyo Drift”, с лек „retconning”, който обяснява смъртта на един от главните герои, дава начало на новата глава в историята, която ще включва участието на една модерна екшън-икона, чието име няма да споменавам, в случай, че все още не го знаете – ако е така, очакват ви изненади. Със сигурност „Бързи и яростни 7” или ще бъде трагедия или най-добрата нелепица до момента.

Завършвам с това, че от този уикенд можете да гледате „Бързи и яростни 6” в „Cinema City Paradise”, където се откри една от първите в света зали, оборудвани със системата 4DX, предлагаща няколко допълнителни измерения към филмите. Измерения като движение на седалките, вятър, миризми, мъгла, водни пръски и светкавици – с две думи, все неща, които биха могли да те извадят от един качествен филм, но такива които ще направят гледането на подобни глупотевини като „Бързи и яростни” една идея по-поносими и забавни.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 Comments

 1. Последните ми спомени за добра дума в този сайт бяха адресирани към Пираня 3DD. Всичко което съм чел след него дава вид на някакъв платен хейт или просто говорене напук.

 2. Съгласен съм с горният коментар, още преди да прочета някое ревю, знам какво ще кажете. В този сайт не съм видял нито една добра дума за филм. Независимо от жанр, идеи и т.н. вие го оплювате, което ме кара да се замисля, какъв жанр филми би ви харесал? Имам чувството, че когато трябва да се напише ревю, избирате от екипа си да го напише човекът, който най-мрази този филм.

 3. Зна4и филма може и найстина да е малко по-слаб от предишната 4аст ,но това не зна4и 4е филма не става за гледане 🙂

 4. Аз пък се ядосвам, че няма достатъчно хейт. Ходи ги разбирай… 😀

 5. Ако не се лъжа – в 4DХ салона преброих 128 места – по 15 кинта прави 1 920 лв на прожекция, а по 17 кинта на билет прави по 2 176 лв. на прожекция на пълен салон какъвто бе в 2:20 часа следобяд в събота … По пет прожекции на ден – в идеалния случай за инвеститорите ще има приходи от 10 000 лв. на ден – т.е. 300 000 лв. приходи на месец – или около 3 милиона и половина лв. приходи на година. Ако е вярно, че инвестицията е USD 2 милиона – кинтите хипотетично се връщат за една година …

  Незнам как се отнася това към тоталния пазар в момента – и дали има толкова левове наистина готови да бъдат платени за това – но чувството ми е, че с билети под 20 кинта ще има нов пазар (какъвто не е имало в момента, т.е. нови клиенти-зрители готови да платят) и салона ще се пълни …

  Публиката е почти като тази в ИМАКСа (и съвсем различна от публиката на филмите показвани на феста на Китанов) …т.е. масова публика от съграждани дошли на развлечение в мола в най-широкия смисъл на думата …с други думи съграждани неизкушени от киното – а от развлечението в него. Те не биха се разкарали да отидат да гледат … последния филм на Полански да кажем, защото не го познават ….

  Човек трябва да си носи нещо връхно за обличане – защото на тази прожекция специално духа „вятър“ яко – и по шорти и фанела направо се продухваш в средата на „изживяването“ … Когато нашите герои се набират с мръсна газ – седалката ръмжи под задника ти … Иначе в общи линии се люлее и понякога имаш чувството, че можеш да се изсулиш напред ….
  Седалките не са удобни за хора с дълги крака – частично решение е да е да седнеш в края на реда – за да си опъваш поне единия крак …

  Като се сетя за първите няколко минути – си отговарям на основния въпрос:
  What the fuck ?
  Филмът започва с яко набиране по магистралата – и съответно веднага стартира здраво люлеене … Усмивката на лицето ти е абсолютно неподправена – и радостта от глупавото чувство на „fun“ е естествена…Сетох се за първия ми път на ролър-костър – и как естествено започваш да крешиш и виеш, за да уталожиш екстремното физическо усещане…
  Тук усещането съвсем не е екстремно – и в един момент свикваш – и знаеш кога ще ти заръмжи или ще се залюлее седалката…

  Помислих си, че е крайно време някой да инвестира в истински ролър-костър в България – така човек ще може спокойно да ходи и на двете неща – без зорлем да ги смесва – на едното за люлеене – ама истински и екстремно – и после и на кино – предимно заради киното… Тук категорично имаме нещо от порядък, който иноватори и инвеститори ще усъвършенстват в бъдеще – и докато другарите си върнат инвестицията – сигурно ще има нещо друго още по „имерсивно“… Защото – seriously – след мисълта за ролър-костъра веднага се запитах: вместо да се люлея тук като идиот – не може ли да съм вътре или в колата на лошия – или в тази на добрия – по мой избор ? И Торето да ме потупва по рамото – защото …нали съм си платил ….

 6. Печалбата не е така както я мислиш , по тази логика какво печелят създателите на филма 😀

 7. Милбо, наистина не си много ясно с печалбите 😀 Освен приходи за всяко нещо си има разходи, а и както каза Християн, голяма част от цената на билета отива за киностудиото, което прави филма.

 8. @Стефан Ст. благодаря за ‘конструктивния’ тон… Ако на някой все пак му е интересно – и е запознат с разходите в този сектор – може да попълни двете цифри по-долу:

  return on investment (%) = Net profit / Investment × 100

  Моя милост предположи, че investment = 3 мил. лв., и сметна, че има потенциални 10 000 лв. приходи на ден …. Някой запознат с разходите като сметне и net profit – ще имаме % възвръщаемост на година…Защото в крайна сметка става дума за кинти – а не за нещо друго ….

 9. Ха-ха-ха! Абе, замислил съм си един текст „За угодията“, само трябва да видя кога ще седна да го напиша. Смехотворно просто! Визирам първите два коментара. Btw в сайта няма ревю на „Пираня 3DD“, но ако имаше, щеше да е силно отрицателно!

  Махни, махни!

 10. Не съм гледал още филма, но когато прочетох преди 2 дена, че Вин Дизел е казал, че със сигурност ще има БИЯ 7,8 и 9!!!! направо онемях. Не, че съм изненадан де, но … проблема е следния … Когато SAW стигна до 6-ти филм хиляди се оплакваха, че станало боза, че било вече смешно, че трябвало да приключи и незнам си какво … Е – ПРИКЛЮЧИ! Същевременно – същите тези хора се радват на продълженията на тази безсмислена поредица (БИЯ) и искат още… И аз съм човек – и аз се радвам на мацки, коли и екшън, но не разбирам как може такъв филм да има оценка 72% в http://www.rottentomatoes.com??? Явно ще трябва да го изгледам и да разбера, но същото беше и за предния филм, а накрая не беше нищо особено и процентите не оправдаха качеството. Oh, well….

 11. @Дринов, не знам колко човека пишете в сайта, но явно вкусовете са разнородни. За да не бъда голословен, ето няколко линка с новини на fpsy:

  https://operationkino.net/2012/03/%D0%BD%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D1%8A%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F-3dd/

  https://operationkino.net/2012/03/%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D1%8A%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F-3dd/

  https://operationkino.net/2011/09/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F-3dd/

  https://operationkino.net/2012/02/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F-3dd/

  Вярно, не са ревюта, но все пак се вижда за какво става дума.

  Не казвам че Fast & Furious е шедьовър, но определено писаниците отгоре не са това, което е в действителност.

 12. @П. Терзиев
  Извинявай, но чак сега видях, че си писал.

  Новините, които си предоставил като пример, всичките до една съм ги писал лично аз. И не, не се вижда за какво става дума. Смятам, че „Пираня 3D“ e изключително забавен „exploitation”, “B-movie” (между другото, в пъти по-добър, от който и да е филм от серията „Бързи и яростни“) и е беше абсолютно нормално да съм надъхан за „Пираня 3DD“. Самият филм обаче се оказа тотална трагедия, обидна за интелекта, която не заслужаваше да и се пише ревю -това имах предвид като казах, че ако на сайта имаше такова, то щеше да е силно отрицателно! Какъв е проблемът?

  Колкото до ревюто на „Бързи и яростни 6“, не смятам, че е толкова отрицателно. Да, филмът има „еntertaining values“ (макар и не толкова големи, колкото предната част), но ако го разгледаме на по-дълбоко ниво е просто смешен. И всеки, който твърди противното, лично за мен, е сериозно заблуден.

 13. Филмът е страхотен летен хит. Има си всичко и то много добре балансирано – екшън с „леко“ фантастични елементи, любовни истории и як смях. Много ми е странно защо тези, които не харесват поредицата, ходят на поредния епизод и започват след това да плюят. Решението е просто – да си ходят на високо интелигентни филми, да се потресават психически и душевно, да си задоволяват с интелигентни хрумки и ако искат, могат след това да кандидатстват за членове на журито определящо победителите в „Оскар“ надпреварата. Ние по-обикновените хорица, обичаме да ходим след напрегнатите работни дни, кризата в държавата и след гадната зима за малко разтоварващо забавление. Целият актьорски състав на филма е супер /с изключение на глуповатите физиономии на Скалата и „несправянето“ с ролята на лошия/ и особено Вин Дизел. Оценка 9.

 14. Хората, които не харесват „Бързи и яростни“, ходят да гледат филмите по същата причина, поради която, когато има катастрофа на пътя, не могат да отлепят очи.

  И не отричам, че филмът има развлекателни и разтоварващи качества (аз самия съм фен на „Петицата“), но оценка 9, освен ако не е от 20 или, айде, от 15, е доста нереалистична.

 15. Може би съм още подвластен на емоцията от снощи и сигурно ще намаля оценката след време.