Вече би трябвало да сме си научили урока, че Холивуд е способен да превърне каквото и да било във франчайз, но все пак продължаваме да бъдем озадачени от следващото предложение на режисьора Рени Харлин – не просто един филм, а цяла трилогия, развиваща се във вселената на култовия хорър от 2008 The Strangers. Вярно е, че както всеки що-годе приличен представител на жанра, този камерен трилър насъбра някакво количество фенове, но дори те не биха спорели, че тук има материал за цяла амбициозна поредица. И въпреки това вече веднъж такъв опит бе направен (с The Strangers: Prey at Night през 2018) и сега ще видим втори, този път от значително по-голямо име в жанровото кино.

Lionsgate споделиха първия трейлър на Безликите: Глава първа (The Strangers: Chapter 1), два месеца преди премиерата му в кината:

Рени Харлин е известен със заглавия като Умирай трудно 2, Синята бездна и Катерачът и никога не сме го считали за нещо повече от средняшки Холивудски занаятчия. Трейлърът не ни грабва с нищо особено вълнуващо, но и не изглежда като абсолютен позор – ако ще бъде в кината, бихме му дали шанс, но не бихме влезли с особени надежди. Основната идея на The Strangers – двойка бива атакувана от маскирани убийци, докато отсяда на изолирано място – никога не е била особено оригинална, камо ли да бъде почва за цяла трилогия, така че по-скоро надушваме отчаяние.

Явно тук се черпи от обещанието на Писък, че непознат с пластмасова Хелоуинска маска, атакуващ дома ти, е достатъчно ефективна иконография, че да привлече публиката – все пак The Strangers няма митология; маските са франчайза. Не знаем, дали трилогията ще бъде три отделни истории или ще се развие някакъв по-голям сюжет, задълбочаващ този свят, но в крайна сметка семплостта на проекта може да бъде именно това, което ще го спаси – дори и да липсва оригиналност, ако хорърът е приличен, ще се гледа.

Ето и официалният синопсис на филма:

След като колата им се поврежда в зловещо малко градче, млада двойка е принудена да прекара нощта в отдалечена хижа. Настъпва паника, когато те биват тероризирани от трима маскирани непознати, които нанасят удари без милост и без никакъв мотив в Безликите: Глава първа, смразяващото първо заглавие от предстоящата поредица филми на ужасите.

Безликите: Глава първа (The Strangers: Chapter 1) e режисиран от Рени Харлин по сценарий от Алан Коен, Алан Фрийдланд и Амбър Лутфи. В ролите участват Маделин Печ, Фрой Гутиерез, Рейчъл Шентън, Габриел Басо, Ема Хорват, Флориан Клеър и Ребека Джонстън.

Премиерата е на 17 май, 2024. Другите две части от трилогията също очакваме тази година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *