Алекс Гарланд определено и без никакви уговорки е един от любимите ни киноартисти, особено в сферата на фантастиката. Дали като сценарист или режисьор, той е отговорен за някои от най-интересните и провокативни филми от последните двайсетина години, които разгръщат жанра и показват различните му аспекти. Сега, когато се приближаваме до последния му режисьорски опит (поне за известно време), проявяваме дори повече интерес, а така или иначе неговите произведения не бива да се пропускат.

Новият филм на Гарланд се нарича Civil War и той сам го описва като „обвързан“ с последния – Men, ако ще дори да е само заради очакването му, че и той ще ядоса много хора. Men определено раздвои критиците, а за съжаление, като при повечето филми на Гарланд, не може да се говори за особено много публика. Това обаче никога не е имало значение – той е сценарист и режисьор със специфичен глас, когото оценяваме без значение колко други хора го правят.

Civil War разказва история, в която Америка от известно време е обхваната от гражданска война. 19 щата са се отделили от основната държава, а оръжията, които американците са свикнали да виждат само в кадри от други държави, се използват на собствените им улици. В главната роля е Кирстен Дънст, която играе военен фотограф, решена да стигне до Белия дом.

Вижте трейлъра сега:

Моментално се вижда от къде е дошло вдъхновението на Гарланд за тази история – раздвоението на целия свят, но особено в Щатите, се усеща все повече и повече и сякаш много хора се опитват да се определят в опозиция с останалите. Харесва ни именно тази стилистика на модерния военен филм, но принципно сме свикнали да я гледаме винаги в контекста на американската войска, разполагаща се на чуждо място, а тук е пренесена в самата държава – точно както наистина би изглеждало, ако те подхванат многото си оръжия един срещу друг.

Оценяваме присъствието на Ник Оферман в ролята на президента на САЩ, защото той винаги е знаел как да играе безчувствени авторитетни задници, както и краткото появяване на винаги страхотния Джеси Племънс като един от хората, твърдо убедени в правотата си, каквито би имало много в една такава гражданска война.

Радваме се, че до момента не бяхме виждали нищо от Civil War, а всъщност не остава толкова много време до премиерата му. Както винаги с проектите на Алекс Гарланд, ни се иска да знаем възможно най-малко и да влезем в киносалоните без да знаем какво точно да очакваме, защото той винаги успява да ни изненада.

Civil War е написан и режисиран от Алекс Гарланд (Ex Machina, Annihilation, Men). В главните роли са Кирстен Дънст, Вагнер Мура, Стивън Макинли Хендерсън, Кейли Спейни, Карл Глусман, Соноя Мизуно, Джоника Т. Гибс, Джес матни, Джеси Племънс и Ник Оферман.

Премиерата е насрочена за 26 април 2024 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *