Американският режисьор, продуцент и сценарист Мартин Скорсезе ще бъде удостоен с почетната „Златна мечка“ за цялостно творчество на церемония по награждаването в Berlinale Palast на 20 февруари 2024 г. по време на предстоящото 74-то издание на Международния кинофестивал в Берлин.

В обръщение до медиите изпълнителният директор на Берлинале Мариет Рисенбек и артистичния директор Карло Чатриан споделят:

За всеки, който приема киното за такова изкуство, което оформя историите по начин, който е едновременно напълно личен и универсален, Мартин Скорсезе е несравним пример за подражание. Неговите филми са съпътствали нашата история като зрители и човешки същества, героите му са живели и израствали в нас, неговият поглед върху историята и човечеството, ни е помогнал да разберем и да си зададем въпроса кои сме и откъде идваме.

Последният му филм – Убийците на цветната луна е едно от най-големите му постижения. Както самият Скорсезе толкова красноречиво споделя, филмът е „история, която признава степента на терора, преживяна от общността на Осейдж, и в същото време е филм, който може да даде някаква утеха“. За нас е голямо удоволствие да приветстваме отново един добър приятел на фестивала и да му предложим нашата най-престижна почетна награда.

От 70-те години на миналия век режисьорът, носител на Оскар, е един от най-влиятелните режисьори в света на киното. Само режисьорската работа на американеца със сицилиански корени, включва повече от 70 филма. Много от творбите му са написали историята на киното, като разнообразието на творчеството му е уникално.

Последният филм на Скорсезе – Убийците на цветната луна наскоро бе избран за най-добър филм за 2023 г. от известната американска филмова асоциация National Board of Review и бе обявен за един от 10-те най-добри филма на годината от Американския филмов институт, както и номер 1 за най-добър филм за 2023 г. в класациите на The New York Times, The New Yorker и The New York Film Critics Circle.

Мартин Скорсезе също е много ангажиран с историческото филмово наследство. С The Film Foundation той подкрепя възстановяването и разпространението на класически филми.

Берлинале асоциира Скорсезе с представянето на много от неговите филми – включително грандиозния концертен филм Shine a Light за Rolling Stones, който откри Берлинале 2008. В допълнение, някои класики на Берлинале бяха подкрепени от Филмовата фондация и първата в света изложба на режисьора бе показана от Deutsche Kinemathek от януари до май 2013 г.

Мартин Скорсезе – избрана филмография: Коварни улици (1973); Шофьор на такси (1975); Разяреният бик (1980); Кралят на комедията (1983); Часове по-късно (1985); Цветът на парите (1986); Последното изкушение на Христос (1988); Добри момчета (1990); Нос Страх (1991); Невинни години (1993); Казино (1995); Бандите на Ню Йорк (2002); Аваиторът (2004); От другата страна (2006); Shine a Light (2008); Злокобен остров (2010); Изобретението на Хюго (2011); Вълкът от Уолстрийт (2013); Мълчание (2016); Ирландецът (2019); Убийците на цветната луна (2023).

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *