Най-добрият трейлър на годината все още си остава първият тийзър на The Zone of Interest, новия филм на майстора на екзистенциалния ужас Джонатан Глейзър. Когато А24 споделиха промото през октомври, филмът вече отдавна бе станал един от най-очакваните ни за годината, още откакто дебютира в Кан. Оттогава сме гледали повечето други дългоочаквани заглавия на 2023 и от някои останахме по-доволни от други, така че The Zone of Interest, който още не сме имали възможността да видим, е най-силната ни надежда за един последен шедьовър за годината.

Подготвяйки се за по-широкото разпространение на филма, А24 споделиха втори трейлър, който си остава също толкова загадъчен, колкото първия. Можете да го видите тук:

The Zone of Interest e само четвъртият филм на Глейзър, но безупречната му филмография го прави един от любимите ни режисьори на XXI век. Започвайки с мрачната криминална комедия Sexy Beast, той развива стила си към Кубриково, хладнокръвно наблюдение на изкривените ъгли на душата и вселената. Birth и най-вече шедьовърът му Under the Skin ни представят персонажи в банални обстановки, смутени от присъствието на някаква деструктивна сила. Именно затова се вълнуваме толкова за The Zone of Interest, който изглежда като перфектното развитие на всичките тематични интереси на Глейзър. Ако трейлърът не направи това ясно, ето и официалния синопсис, който ни дава по-ясна представа за концепцията на филма:

Началникът на Аушвиц Рудолф Хьос и съпругата му Хедвиг се опитват да изградят мечтания живот за семейството си в къща и градина в близост до лагера.

Изглежда извратено по точно този абсурдно сух начин, който очакваме от Глейзър. Филмът вече е един от най-хвалените от критиците тази година, но нищо не може да ни развълнува повече от първоначалната ни реакция към основната му идея. Вторият трейлър определено е по-малко вълнуващ от първия, но ни най-малко не ни убива интереса. The Zone of Interest излиза точно в наградния сезон и макар и да се съмняваме нещо толкова необичайно да се хареса на популистката Академия, надяваме се да го видим уважен и в това отношение. Но повече се надяваме да можем да го видим скоро, за предпочитание на кино, за да се уверим, че на нас самите ще ни хареса толкова, колкото очакваме.

The Zone of Interest e написан и режисиран от Джонатан Глейзър (Under the Skin, Birth, Sexy Beast) по романа на Мартин Еймис. В ролите участват Сандра Хюлер (която видяхме и в тазгодишния Анатомия на едно падане), Кристиян Фрийдел, Ралф Херфорт и други. Глейзър също така се обединява отново с композитора Мика Леви, чиято музика за Under the Skin e съвършена, и монтажиста Пол Уотс, който схваща най-добре ритмите на режисьора.

Премиерната дата в Щатите е 15 декември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *