Новият Уес-Андерсън експеримент, конструиран с методичност и внимание, присъщи на неговата творческа натура, вече се появи в киносалоните и възобнови позабравения спор между почитателите на режисьора и онези фенове на седмото изкуство, което го предпочитат в традиционните му жанрове. Както много специалисти изтъкват, с годините самият Уес Андерсън се е превърнал в синоним на специфичен жанр и макар да не получи по-специално внимание в Кан, именно там, на най-авторитетния световен фестивал, бяха премиерите на последните му два филма – Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън (The French Dispatch) през лятото на 2021 и Астероид Сити (Asteroid City) преди около месец.

И ето, че покрай шумотевицата около премиерните прожекции стана ясно как съвсем скоро ще се появи и неговата адаптация по класиката Невероятната история на Хенри Шугър (The Wonderful Story of Henry Sugar) на Роалд Дал, която се подготвя за Netflix. Повече от година нищо ново не чухме за този проект, не се появиха визия или трейлър, но премиерата все пак се очаква до края на 2023, а времетраенето на тази своеобразна антология от четири истории, замислена преди 7-8 години и заснета на 16 мм лента, ще бъде (само) 37 минути.

И още нещо стана ясно от отговорите на Уес Андерсън пред френските журналисти – режисьорът вече работи по следващия си филм, който ще бъде шпионска история, семейно-концентрирана, доста по-линейно разказана, мрачновата и в нея ще участва Бенисио дел Торо. Ето какво уточнява самият автор пред „LeMonde in France“ и „Cahiers Du Cinema“:

Дел Торо ще присъства във всеки кадър… Не мога да ви кажа нещо повече, освен това, че сюжетът ще бъде шпионски, ще става дума за отношенията между баща и дъщеря и може би ще бъде решен в по-мрачна тоналност… Намерението ми бе да направя определено мрачен филм. Но докато работех по него, аз поех в друга посока и вероятно той ще се окаже по-„светъл“, отколкото очаквах. Ще бъде посветен на семейството – повече дори и от Астероид Сити.

Докато отброяваме дните до появата на адаптацията по Роалд Дал, в която участват Рупърт Френд, Рейф Файнс, Бенедикт Къмбърбач, Дев Пател, Ричард Айоаде и сър Бен Кингсли, може да започнем да залагаме коя актриса ще покани Андерсън за ролята на дъщерята на героя на Бенисио дел Торо – дали ще е Джена Ортега, Дакота или Ел Фанинг? А защо не и Хейли Стайнфелд? Очакваме новини.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *