Само три години след излизането си, удостоената с „Пулицър“ творба на Алис Уокър от 1982 г. The Color Purple (издадена на български под заглавието Пурпур) е пренесена на екран от Стивън Спилбърг – едноименният филм (познат у нас като Пурпурен цвят), който е с участието на Упи Голдбърг, Опра Уинфри, Дани Глоувър и Лорънс Фишбърн, е номиниран за 11 награди Оскар, включително за най-добър филм и за актьорските изпълнения на Голдбърг и Уинфри. Двадесет години по-късно Бренда Ръсел, Ейли Уилис и Стивън Брей претворяват сюжета на Уокър в успешен сценичен мюзикъл, а сега той се превръща в основа за нов филм.

Режисьор на предстоящия The Color Purple, разказващ за силната сестринска любов и неразрушимата връзка, която споделят три жени, е рапърът, певец и текстописец, музикален продуцент и автор от ганайски произход Блиц Базавуле (Black Is King, The Burial of Kojo), а продуценти са Опра Уинфри, Стивън Спилбърг, Скот Сандърс и авторът на музиката на адаптацията от 80-те години, легендарния Куинси Джоунс.

Ролите в The Color Purple са разпределени между Тараджи П. Хенсън (Hidden Figures), Даниел Брукс (Orange Is the New Black), Колман Доминго (Ma Rainey’s Black Bottom), Кори Хоукинс (The Tragedy of Macbeth), H.E.R.(Judas and the Black Messiah), Хали Бейли (The Little Mermaid), Онжаню Елис-Тейлър (King Richard) и дебютантката в голямото кино Фантазия Барино.

Ето какво гласи официалният синопсис на романа, издаден у нас от Orange Books:

Пурпур е литературна класика. С над един милион продадени екземпляра само във Великобритания, романът се превръща в явление, неподвластно на времето, и във вдъхновение за поколения читатели.

Това е историята на Сили, чернокожо момиче, родено в условията на бедност и сегрегация в сърцето на американския Юг. Многократно насилвана от мъжа, когото нарича „татко“, Сили е лишена от двете си деца и откъсната от обичната си сестра Нети, за да се озове в капана на задушаващ брак. И тогава в живота й се появява Шуг Ейвъри, певицата вълшебница, която сама направлява съдбата си.

Каква е цената на живота без окови? Какво е нужно, за да излекуваш душата си от всички рани? Пурпур е роман за неравенствата и неравностите на живота. Роман за онези неща, които, ако позволиш, могат да те направят истински силен и свободен.

Режисьор на The Color Purple е Блиц Базавуле (Black Is King, The Burial of Kojo), а сценарист е Маркъс Гардли (Maid, The Chi), по едноименния роман на Алис Уокър (тя е сред изпълнителните продуценти на проекта) и сценичния мюзикъл, дело на Марша Норман. Оператор е Дан Лоустийн (The Shape of Water), хореограф е Фатима Робинсън (Dreamgirls), а музиката е дело на Крис Боуърс (Green Book).

Премиерата на The Color Purple в Щатите е на 25 декември 2023, като се очаква филмът да тръгне в световно разпространение на 18 януари 2024.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *