Повечето от нас, да не кажем всички, харесваме Аватар и изключително много се радваме на успеха на чудесния Аватар: Природата на водата, който наскоро задмина Титаник и стана третият най-касов филм на всички времена в световния боксофис, циментирайки позицията на Джеймс Камерън като „Краля на света“ – първия режисьор с три филма с над 2 млрд. долара приходи и с три филма в Топ 4 най-касови продукции на всички времена. Успех, който практически гарантира следващите минимум две продължения в поредицата – Аватар 3 и Аватар 4.

В това обаче (поне за нас) се крие и един голям минус – пълната ангажираност на Камерън с вселената на Аватар. В продължение на двадесет и кусур години той не е работил по нищо друго (имаме предвид като режисьор на игрални филми, защото човекът се занимава с куп други неща), а и бъдещето не изглеждаше много по-различно с предстоящите продължения. А това е жалко, защото Джеймс Камерън е ненадминат майстор на екшъна и епиката и наистина е загуба, че се е фокусирал само върху едно нещо, независимо, че то само по себе си е чудесно – загуба, която усетихме още по-силно, след като си припомнихме на голям екран Титаник, който в момента шества в кината по случай 25-тата си годишнина.

Сега обаче се появява мъничка надежда за промяна. Наскоро Камерън сподели, че е възможно в бъдеще да „предаде ключовете“ за франчайза на други режисьори, а преди няколко дни за LA Times сподели, че след Аватар 3 е възможно да режисира адаптация на книгата The Last Train From Hiroshima: The Survivors Look Back на Чарлз Пелегрино, която е детайлно описание на бомбардировките на Хирошима и Нагазаки, изцяло от гледна точка на оцелелите. Проект, към който Камерън има интерес още от 2010, когато според доста източници в подготовка за филма се среща с Цутому Ямагучи – единствения (официално признат) оцелял човек, присъствал и в двата града по време на експлозията на ядрените бомби.

Киносалон в Хирошима, Япония, през септември 1945 г., един месец след като Съединените щати хвърлят атомна бомба върху града.

Какви са мотивите за точно този филм, точно сега? Войната в Украйна и всички останали политически сътресения по света, които доказват, че човечеството като че ли не върви напред, а се връща назад и е склонно да повтаря ужасяващи грешки. Ето какво споделя Джеймс Камерън пред LA Times:

Живеем в по-несигурен свят, отколкото си мислехме. Смятам, че филм за Хирошима сега ще бъде по-актуален от всякога. Ще напомни на хората какво причиняват тези оръжия, когато се използват срещу човешки цели.

Веднага ни хрумва, че макар и да са доста различни в своята същност, Опенхаймер може да ни бъде своеобразен лакмус какъв точно е масовият зрителски интерес към ядреното оръжие. Струва ни се, че ако филмът на Кристофър Нолан е успешен, шансът Джеймс Камерън да направи The Last Train From Hiroshima ще бъде по-голям. Но дали ще е достатъчно голям, е друг въпрос – в „ерата Аватар“ и друг път Камерън е анонсирал проекти, които или не са се осъществявали или е поемал друг режисьор.

Що се касае самия филм, темата за ядреното оръжие и бомбардировките над Хирошима и Нагазаки ни е адски интересна и смятаме, че Камерън може да направи повече от страхотен филм, който да покаже наравно както човешката драма и неописуемия ужас, така и своеобразната (киногенична) красота на ядреното унищожение. Виждали сме как се справя със същото в паметните сцени със съня на Сара Конър в Терминатор 2.

Единственото, което ни притеснява, е Чарлз Пелегрино. Не сме суперзапознати с писаното му творчество, но му нямаме никакво доверие – пробвали сме да гледаме създадените по негови книги поредици The Exodus Decoded и The Lost Tomb of Jesus, които, между другото, Джеймс Камерън продуцира (той е и автор на предговора към издадената и у нас книга Семейната гробница на Христос) и не стават за нищо. Болезнена псевдонаука от висша степен. По-добра колаборация между двамата са участията на Пелегрино в Ghosts of the Abyss и Aliens of the Deep.

Но както и да е, при все че около The Last Train From Hiroshima също витаят съмнения за изфабрикуване на части от книгата (Камерън се явява в защита на Пелегрино), това е друг тип проект, не документален филм, и с интерес ще проследим какво ще бъде неговото развитие. Искаме Джеймс Камерън да ни радва с още качествени Аватар-филми, но май повече искаме да го видим да режисира нещо друго – нещо различно. Ще поживеем, ще видим.  

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Това е отлична възможност малко да се разнообрази ако не се занимава дълго с Аватарите. В биографията си не е правил и исторически филм. Но наскоро излезе и новина, че обсъжда Терминатор филм, който да е съсредоточен в изкуствения интелект. Така че си го дърпат Аватарите и Терминаторите , ако направи нещо различно ще е чудо 🙂

  2. И да добавя, че след успеха на Аватар със сигурност ще дадат зелена светлина и за Алита 2. Но 80% съм сигурен, че няма да го режисира, а ще вика пак неговия приятел Родригес 🙂