Джеймс Камерън е гений. И тотален фен на научната фантастика, който притежава неизчерпаемо въображение. Той е визионер от най-чист вид и един от малкото хора в модерната история на нашата клета планета, който има талант и възможност да повлияе на мисленето на милиарди хора, в продължение на няколко поколения. Той е мисионер до степен на религиозна посветеност – десетилетия от живота му са отдадени изцяло на стремежа да отвори очите на човечеството за всеобщото безразсъдство и постепенното разрушаване на единствения дом, който притежаваме – Земята. Именно когато светът става все по-сив, изпълнен с отчаяние и опустошение, настъпва моментът на появата на тъй дълго очаквания втори филм, посветен на хармонията, която обгръща всички живи същества на далечната луна Пандора – Аватар: Природата на водата.

Надали има човек в последните 13 години, който да не знае какво означава „I See You“ (Oel ngati kameie) за вселената, създадена от Камерън. С отворени очи и сърца децата на Ейуа се вглеждат едни в други и се опитват да възстановят разкъсаните нишки между елементите, конструиращи всепроникващия разум на тяхната реалност. Един от тях е Джейк Съли – обикновен войник в нашественическата армия от Земята, който постепенно се превръща в истински на’ви, извоювайки си място сред горските жители, и застава начело на всички местни племена в самоотвержена битка срещу безскрупулната алчност, която изтребва безогледно живота на Пандора. Тази история ни е известна от 2009 година, когато Камерън за първи път ни поведе към тайнствената извънземна цивилизация и постигна невиждан фурор – с омагьосващи разходки из удивителни флуоресциращи пейзажи, с битки върху бързите икрани в безкрайната небесна шир, с така жадуваното възтържествуване на справедливостта той спечели любовта на безброй зрители в целия свят и даде свобода на въображението им. Много от тях се превърнаха в die-hard фенове на Аватар, а всички, гледали първия филм, очакват с нетъпрение новото гмурване в света на Пандора.

Оказва се, че и там са минали известен брой години – Съли и безстрашната Нейтири предават любовта към Ейуа и всички живи същества на своите синове и дъщери, а една от тях е родена от аватара на доктор Грейс. Младата Кири притежава уникална чувствителност и умения да комуникира с всеобщото съзнание на техния свят и съм сигурна, че тези нейни качества ще я превърнат в главен герой в някое от подготвяните последващи продължения на историята. Тази втора глава от сагата е посветена именно на децата, на общуването и на една уникална способност, която земното човечество все по-често забравя да възпитава и практикува – емпатията.

В центъра на Аватар: Природата на водата отново се оказва битката за надмощие – „възкресеният“ в аватарско тяло на на’ви майор Куорич е начело на жадна за отмъщение армия, която каца на Пандора и оставя след себе си пепел, а той се втурва да търси „предателя“ Съли. Противникът му е уязвим – прочутият Торук Макто трябва да запази семейството си и живота на горските на’ви, затова решава да се скрие сред безбрежната океанска шир при племената меткаина. Именно там децата му се срещат с нови изпитания, които трябва да ги научат да оцеляват и да ценят красотата и богатството на подводния свят така, както познават родната гора. Там се развива и един от основните акценти в сюжета на филма – отношенията между бащата и неговите синове, като динамиката по между им се родее до известна степен с познатия на Съли армейски ред именно защото това семейство води след себе си война. Някак задължително е да се появи бунтовен елемент, който да задвижи част от действието – с тази отговорност е натоварен образът на Ло’ак, по-малкият син на Джейк и Нейтири, който обявава себе си за неразбран и недолюбван и непрестанно привлича вниманието на околните с неразумни постъпки. Именно той въвежда в разказа могъщите тулкуни – след спасителната намеса на едно от тези китоподобни същества, зрителите узнават повече за техния ум и способностите им и постепенно в сюжетните нишки се разгръщат трите основни теми на Камерън: семейството и връзките между неговите членове, които са по-здрави от всичко на света; общуването като важно условие за хармонията между всички участници в природното равновесие; емпатията, която всички на’ви прилагат в живота си и следват по интуиция. Разбираем е стремежът на Камерън да обрисува достоверно семейните отношения, но за мен най-естествено беше представено колебанието на Съли между възможността да ликвидира противника си и безусловната необходимост да запази живота на децата си; диалозите между баща и синове в останалите епизоди ми звучаха тромаво и декларативно.

С представянето на новото поколение герои, Камерън прави своеобразна „заявка“ кои ще бъдат движещите сили в следващите епизоди от сагата – дръзката непримиримост на Ло’ак и деликатната сила на Кири, свързана интуитивно със самото същество на Ейуа. И младият Бритън Далтън в ролята на малкия син, и легендарната Сигорни Уийвър, която влиза в образа на Кири, изграждат героите си с увереност, благодарение на ясния фокус върху техните персонажи; за съжаление останалите нови действащи лица просто са поставени – като фигури на шахматна дъска, без пространство за развитие. Независимо от удивителната прецизност и внимание, с които авторът на тази сага подхожда към всеки епизод, аз открих за себе си една кардинална разлика между очакванията, издигнати на наимоверна висота, и филмовата реалност – Камерън е решил да „играе на сигурно“. И след като средата и основните герои са ясни и очаквани от публиката, у мен предизвика недоумение „връщането“ на познатия и вече мъртъв противник, както и осигуряването на подобна на първия филм конфликтна ситуация, преместена от гората в океана, в която да действат полковникът – като нападател, а Джейк, Нейтири и всички останали – като бранители на ценната жива среда на Пандора. Подобно на супер-важния за оцеляването на Земята унобтаниум, заради който – помним – бе разрушено Дървото-дом и бе осквернено Дървото на душите, в Аватар: Природата на водата алчните земляни преследват и убиват могъщите тулкуни, за да се сдобият с безценна течност, която спира процеса на стареене. Заедно с ловците на златния елексир, в реалността на хората от океана се врязва безпощадната военна част на Куорич. Неизбежен е челният сблъсък между майора и Съли, но за разлика от епичната битка на финала на Аватар, тук Камерън разчита на директна, прочти ръкопашна разправа, в която са включени като заложници и децата. И след края на този директен конфликт, няма дори и намек за обяснение какво се случва с така ценните за Земята ресурси на Пандора – дали нашествениците продължават да унищожават живата тъкан на завладените от тях територии, развиват ли идеята за тераформиране, налагат ли безскрупулно своето „право“ с огън и меч?!…

До самия край на филма ме преследваше пробождаща неудовлетвореност, че мога да предвидя посоката на действието, а добре си спомням как при запознанството ми с този свят всеки елемент от историята му бе поднесена като изненада и аз бях погълната безапелационно от случващото се на екрана. Ще кажете – било е първа среща с Пандора и нейните чудеса; но нали говорим за Джеймс Камерън и неговото уникално умение да бъде новатор във всяко отношение?! Красотата на оживелите триизмерни образи е все по-усъвършенствана, а великолепното изпипване на всички детайли и технологични чудеса, които с право са гордост за Камерън, е дело на новозеландските майстори-магьосници от Wētā FX и Industrial Light & Magic. Но това визуално богатство не се оказа достатъчно за прекомерните ми очаквания и ако съм си мечтала след тези 13 години всичко да се окаже съвършено и да ме „отвее“ (както това стори първият филм!), това си остава за моя сметка. Независимо от всичко, и този филм на Камерън трябва да бъде гледан на възможно най-големите екрани, от възможно най-много хора.

Oel ngati kameie. Истината за бъдещето е в поколенията, които растат в момента и предстоят да се родят. Ако искаме да променим света – именно децата трябва да усетят болката от загубата на близки същества, ужаса от невъзможността да се противопоставиш на злото, нестихващият стремеж към справедливост на техните родители. Ако искаме да съхраним бъдещето – именно децата трябва да бъдат научени да обичат и да ценят живота, във всичките му проявления, във всичките възможни далечни галактики, до които може и да не стигнем физически, но въображението ни е винаги свободно да пътува. Ако искаме да живеем в синхрон с природата – именно децата и тяхната невинност са най-чистата ни, директна връзка с нейната безкрайна щедрост, защото всички злини са следствие от безумния стремеж да присвояваме и разрушаваме.

Oel ngati kameie. Дали чрез тайнствените светещи нишки на всеобщата свързаност в Пандора, или чрез поглед, жест, интуиция – всички живи същества обменят емоции и знания. Именно способността да общуваме, която човечеството често заменя с различни форми на насилие, е сред най-пренебрегваните умения – а точно тя трябва да се разгърне, и подобно огромна мрежа да се разпростре във всички посоки, на всички (възможни) светове и всички (вероятни) епохи. Общуването е висша форма на демострация на разум, то води след себе си стремежа към съзидание и творчество; пренебрегнем ли шанса да разменим жест или слово – изведнъж може да се окажем безкрайно сами и обречени на унищожение. Да виждаш света през очите на другите; да осъзнаеш, че притежаването на разум не е само привилегия, но и задължение да бъде използван по най-рационалния начин, с обич и грижа – това е истинското откровение на емпатията. Ако човечеството се научи (отново) да я практикува, ще си спести много кошмари и възможни апокалипсиси.

Oel ngati kameie, Джеймс Камерън! Виждаме теб, твоите творби и ти благодарим за безотказния стремеж да отваряш очите на хората, да ни разказваш брилянтно нарисувани приказки и сред красотата на оживялото въображение на художниците да изписваш с огнени букви предупреждения за бъдещите поколения. Талантът на разказвач е съчетан с визионерство в технологиите и тотална посветеност на фантастичните светове – вярваме, че именно любовта на Камерън към киното и неговите тайни, е ключът към неимоверния успех на филмите му. Те са уникални, завладяващи и грандиозни – и се надяваме да ги видят колкото се може повече хора. А после заедно ще се опитаме да променим света към по-добро…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

26 Comments

  1. Единствено не ми хареса, че имаше доста клишета в сценария, иначе всичко останало е 10 от 10. И аз мисля, че в момента Камерън е най-добрият визионер в света. Или както го наричат в Америка,, Царя на продълженията “. Даже и да няма Аватар 4 и 5 днес четох, че Аватар 3 ще бъде със задоволителен край. Защото останалите части ще тръгнат в друга посока. Но всичко зависи от боксофиса, има да избива около 350 млн. бюджет и 100+ за маркетинг.

    1. Аве, аз доколкото разбрах само бюджетът му е 460 милиона! Затова Камерън каза преди няколко седмици, че филмът ще трябва да направи минимум 2 милиарда, за да не е на червено!
      Един пример – Avengers: Endgame има световен бокс офис от 2.8 милиарда, обаче чистата печалба от филма е едва малко над 800 милиона!

      ПП Някой, който е гледал вече филма да каже дали е wоке?!

  2. Таа ни разказа сюжета и нищо не разбрах за филма…Хвалене на този изтъркан старец, който си загуби половината живот да се гмурка, вместо да прави кино… Не ви ли писна от CGI ефекти вече бе?! ПЪЛНА ТЪПОТИЯ!!!

  3. Камерън е майстор на това да маскира приказно най-баналните клишета, но тук май съвсем не му се е занимавало и всичко е рядко празно. Всяка врътка, емоция и механика не героите, стари или нови, бяха абсолютно пластмасови. -Съли стък тугеда. Или. -О, не, Лошият Все Пак Ми Е Татко. Светлито енергично размахва опашка, както винаги, но нещо не видях и тая велика визия. Пак не му се е занимавало да измисля нещо. Да, композиции, екшън и ЦГИ-та са безупречни, не е свалил гарда грам там, за разлика от всички други, така че тая част е на топ ниво и няма какво да се коментира много. Виж за всички други неща е малко слабо. То се видя, сега е искал да развива света на Пандора. И кво? Тия са с плавници и дебели опашки, имаше драма с китове и 2-3 модела нови летящи маунтове и амфибии. Същата работа, ама под вода и нищо ново реално не научихме за Пандора и за никой. Само малката Рипли е изрод, Подпалвачката, Детето На ЕЕуееаа, и всичко живо се наежва около нея, ама она ще избие повече в другите филми. И, дядо Джеймс, верно ли островните хора на Пандора имат същите татуси като на Уета? Сега всички знаем къде го снимаш и защо, ама малко сме на друга планета и влизаме в едно ънкани. А хората? Те верно ли ни наритаха гъзо на Пандора, а ние се връщаме да отвръщаме със същите хеликоптери, къде ги пречупват със стрели от раз? Ебати визията. Те тежката броня са я измислили още преди Първата Световна. Ами ПЛАНЪТ? Това ли успяхме да измислим ние хората, тази междугалактическа раса на свръх технологии? Пращаме нов генерал с най-важната мисия в историята на човечеството, пращаме аватар на умрелия лош, защото е специалист по Пандора и реално мисията беше да се убие Джейк Съли и за целта ще ги въоражим тия 5 командоси с кораб за ловене на китове? Ок. А пък на Джейк Съли плана му беше да се покрие по островите малко и те нещата с инвазията ще се наредят по тоя начин. Ок. А за това как вкарваше с по едно изречение тежки и рязки смени в историята чак е тъжно. Пак абсолютно празни и не правещи нищо устройства. О, не думай, ние вече ще сменяме Земята с Пандора. А после онзи безчувствен old bugger Ahab ще ни спомене набързо как най-важната игра вече е в слуз от китове и толкова, хайде пак да ходим под водата. Абе, рядко празен филм, дори като част от 5-6 можеше да има все нещо вътре.

    1. Много скучен детски филм ,повечето зрители в киното спяха или си цъкаха из телефоните едвам го изгледах.Много клишета много нещо!

  4. Нищо не разбрах от ревюто. Тъкмо си помислих, че ще започва по същество, а то свърши 😀 иначе, за филма (който не съм гледал):
    За съжаление, лично за мен, филмът е много, ама МНОГО закъснял. Въпреки, че обожавам Камерън, смятам, че фикс-идеята му за тая вселена като цяло, му изиграва ужасно лоша шега. Този човек можеше да даде толова много на киното, толкова различни филми и жанрове, както до сега е правил, но уви. Забатачи се в тия Аватари, отделно ни се изчака чакалото за тая втора част, докато излезе и въобще ще се окаже монументален риск, който ако флопне, това ще е най-големият филмов провал евър. И колкото и да е красив и невероятни ефекти да има, въобще не мисля, че цялото това нещо е оправдсано.
    Аз лично не съм особен фен на първия. Смятам го за адекватен филм, но нищо кой знае какво. Продукт на времето и на хайпа си, светкавица в бутилка. Заради новото 3Д, което прокара е по-скоро технологично постижение в киното, от колкото, каквото и да е такова като филм. Просто самите сини аватари, цялостната идея за „едно с природата“, племена, завоалирани еко-тематики и т.н., тотално не са моето нещо. Затова бях с адски ниско желание за втората част и честно казано, още откакто излязоха трейлърите и сега след многото ревюта, които изгледах, съм още повече на мнение, че нямам никакво желание да го гледам и дори ще скипна киното. Просто не го усещам, нито ме привлича историята, или тия сини извънземни същества. Не е моето.
    И както се вижда, май и хайпа е едни 13 години позакъснял, тъй като, най-вероятно ще е бокс офис флоп. Ех, Джим, какво ти се случи… защо трябваше да се захващаш с това? :/

  5. Лично за мен първата част е по-добра, имаше по-добра история, повече мащабен екшън, Джеймс Хорнър и по-голям залог. От друга страна и злодеят няма заплашителното присъствие нито на Танос, Смит или Т1000. Терминатор 2 например е класи над Аватар 2 и въпреки че продължението беше добро, но не и уникално, предпочитам да гледам каскадите на Том Круз пред 350 млн бюджет за ефекти. От друга страна, Камерън беше заявил, че филмът трябва да направи 2 милиарда, за да си избие разходите по продукцията и маркетинга, а ще бъде цяло чудо ако стигне до 1.6 милиарда. Затова Аватар 3 ще бъде последният филм от поредицата освен ако Камерън не е подготвил нещо наистина уникално.

    1. То това е, че Дисни са били впечатлени от сценария на Аватар 4, не толкова от 3 🙂 Така че ако е нещо наистина добро може да не го видим

  6. Така страхотно ме гмурна в дълбините! Дори безтегловността усетих! Как се въртя тази камера, какви ракурси и какъв невероятен свят! Беше чудесно! Пак ще отида, просто за да се насладя, без напрежението да не изпусна нещо 🙂

  7. Мнението за това слабо продължение съм го казал още преди 10 години.. Още тогава познах и сценария… Слаб филм, още по слабо продължение.. 500 милиона в САЩ и 1 милиард по света. 1,5 милиарда общо… толко ще му е и даже му е много…

    П.С. Не коменттаме изобщо специалните ефекти. Там нещата са ясни….

    1. Никака криза и пандемия нема… даже ще ревизирам прогнозата си.. 500 задари празниците в САЩ па и по целия свят, но мисля, че ще се срине въпреки почивните дни, следващите 10 дни. 450 милиона и 800 милиона по света. 1.2-1,25 милиарда в световен мащаб. Ако се срине под 1 милиард, което никак не е невероятно да стане, ще отиде коня у барата…..

    2. FT:
      Avatar: The Way of Water has grossed more than $1.7bn at the global box office, giving a boost to Disney as some Wall Street analysts are warning that its famed blockbuster engine has started to run out of steam.

      The movie’s haul at the weekend makes The Way of Water the seventh-highest grossing film of all time.

      Paul Dergarabedian, senior analyst at Comscore, said the film appeared to have further to run and could gross $2bn. “That Avatar still tops the box office in its fourth week is really impressive,” he said. “This thing is not slowing down at all.”

      The weekend performance means the expensive sci-fi film is closing in on profitability for Disney, analysts say, meaning director James Cameron is likely to get the green light for his plans to release three more instalments of the series.

  8. По-скоро около 1.5 млд. ще е целия боксофис по света.Това ще избие парите за направата и до там.Слуховете са за 450мил бюджет и 350 мил. за реклама, тоест общо 800милиона.За да се избият трябва приход от 1.6 милиарда защото половината пари остават за кината.Горе-долу ако направи 2 милиарда чистата печалба ще е има-няма 200милиона.За това Камерън говори за подобна цифра за да е на нормална печалба.Не виждам обаче как ще стане това.
    За Аватар 3 може би ще внимават много с бюджета, който вероятно ще е и последен.За 4 и 5 няма потенциал никакъв, камо ли с такива бюджети.

    1. В днешните времена не вярвам да са дали толкова пари за реклама, но е възможно. А в бюджета влиза и голяма част от снимките на Аватар 3, тъй като са снимани едновременно, и имат общ сценарии.

  9. Доволен съм! Имам няколко забележки към монтажа, основно рязката смяна от 48 към 24 кадъра в динамични сцени. Вижда се, че е рязан/сглобяван в последните месеци. Изненада ме липсата на M134 Gatling gun в действие, после разбрах че са премахнали около 10 мин. здрава патаклама/клане. Очаквано, филмът е повече технически бенчмарк, отколкото приказка. Ще валят напълно заслужени статуетки за екипа зад продукцията.

    Да идва Мисията и да не се занимаваме с глупости 😀

    П.П. Интересно как ще бъде издаден на 3D, HFR, 4K, UHD BluRay и то с удължено издание. Форматът (обемът) вече е изчерпан.

    1. Най-вероятно ще излезе в луксозно издания от 4 диска (4K, BluRay, 3D и четвръртия ще е, надявам се, само за бонус материали). Не знам дали въобще ще има HFR опция за домашен релийз. Но се надявам да видим въпросните отрязани сцени в една режисьорска версия.

      И да – да идва Мисията 🙂

    2. Ако има режисьорска версия сигурно ще е около 4 часа

    3. Няма лошо. Колкото повече – толкова повече! 🙂

  10. За само 18 дни достигна 1.4 млрд глобални приходи. Като пълен флоп, провал, клише и смотани CGI ефекти, не е никак зле.

    Вече и част Аватар 4 е заснета.

    1. Още не е само 1/3. Докрая на годината може би

  11. За какво да го издават на 3D, след като малоумната индустрия спря да прави 3D телевизори ?? Е тва не го разбрах, защо се случи?!
    Старият ми телевизор от 2012-та има 3D, а новият ми турбо-ултра-OLED няма !

    Иначе филмът не беше лош, но не беше и нещо велико, за съжаление. Сюжетът доста куцаше, персонажите едни такива, двуизмерни… Даже и графиката като че ли не беше нещо много повече от предишния филм, който все пак е от преди 13 години. Малкият ми син след филма вика: „…ами то там, където кацаха и горяха огромните дървета, малко анимационно ми се видя…“ 🙂 …
    Но както и да е… Ще видим следващата серия накъде ще поеме…

  12. ,,Джеймс Камерън казва, че „Аватар 2“ е печеливш и той ще направи продълженията“

    1. Паднах от стола от шок, още се съвземам и едва пиша… 😃

  13. Половината кво го хейтите ? Аватар 2 е продължение на първата част , както и другите части , който ще излязат а не тези , който не Ви харесва , не го гледайте