Има едно нещо, на което можем винаги да разчитаме – всички прочути режисьори рано или късно правят филми за детството си или за любовта си към киното, пък защо не и за двете. В някои случаи в подобни филми усещаме арогантността и липсата на вдъхновение, идващи след дългогодишен успех, които водят до неспособност режисьорите да правят филми за други хора, освен самите себе си („Белфаст“ на Кенет Брана). В други виждаме истинска ретроспекция върху един живот, носеща със себе си едновременно меланхолия и носталгия („The Hand of God“ на Паоло Сорентино).

Сега дойде и времето на легендарния Стивън Спилбърг да се гмурне във водите на миналото и тепърва предстои да видим в коя категория ще спадне новият му филм „The Fabelmans“. Но от първият му трейлър и всичката информация, която имаме за него, става ясно, че филмът се очертава да бъде един от най-откровено автобиографичните на всички времена.

Ето какво трябва да знаете за ранните години на Стивън Спилбърг: роден през 1946 и израснал във Финикс, Аризона с родителите си и трите си сестри, филмите винаги са били незаменима част от комфортното му детство – след време дори стават защитата на този комфорт в трудни за семейството моменти. Стивън от малък изявява усет към киното и започва да прави аматьорски уестърни и военни филмчета с приятелите си в летните лагери и след училище. Майка му, която някога имала мечти да бъде пианистка, била дете по душа и винаги го подкрепяла, докато бащата, който бил компютърен инженер, бил по-скептичен и неглижирал семейството заради работата си. Събитията, които следват, оставят вечен отпечатък в младия Стивън, който го превръща в един от великите филмови режисьори.

Даваме ви всичката тази информация, защото тя общо взето представлява синопсис на „The Fabelmans“. Имената са различни – родителите вече са Митци и Бърт Фейбълман, а синът им се нарича Сами – но всичко останало сякаш грам не е променено за филма. Трейлърът дори ни показва пресъздавания на някои специфични моменти от живота на Спилбърг – прожекцията на „The Greatest Show on Earth“, първият филм на Стивън; създаването на първото му филмче с влакчета, които катастрофират; историята с маймунката, която майката купила на семейството за забавление; Дейвид Линч дори се очаква да играе легендарния Джон Форд (изключително badass кастинг), с когото младият Стивън е имал среща в началото на кариерата си.

intro-1662904464

Толкова достоверно пресъздаване на един живот би могло да бъде капан, но ние се доверяваме на Спилбърг не просто защото е майстор, но и защото сякаш целия си живот се е готвил именно за този филм. Като малък той бил чувствително дете и подобни моменти са се запечатвали в съзнанието му, което винаги е влагало много тежест в най-силните му филми като „Близки срещи“ и „Извънземното“ (който в момента празнува 40-годишнината си в кината и е по-прелестен от всякога). Именно заради това „The Fabelmans“ изглежда повече като една медитация върху миналото, отколкото като себемитологизирането, което други режисьори влагат в тези филми. А и Спилбърг пише сценария заедно с Тони Къшнър, който е един от най-скъпоценните му колаборатори и винаги успява да намери подходящ драматичен поглед към действителни събития.

Премиерата на филма се проведе в TIFF, където бе приет с възторг от повечето критици. Това, което става ясно, е че филмът е забавен и носталгичен, но и представя тежката раздяла между родителите по сърцераздирателен начин. Спилбърг очевидно иска да разкаже история не просто за собственото си детство, но и за израстването в американските предградия, разбиването на детската наивност и най-вече за магията на филмите. Ако това не е достатъчно да направи този филм един от най-очакваните ви за 2022, то не знаем кое би могло.

fabelmans_xlg

Освен режисьор, Стивън Спилбърг е и сценарист заедно с Тони Кушнер. Актьорския състав включва Габриел Лабел като Сами Фейбълман, Мишел Уилямс и Пол Дейно като родителите му, Сет Роган и Джъд Хърш като чичовците на семейството, Джийни Берлин като бабата и Дейвид Линч като Джон Форд. Редовните колаборатори на Спилбърг Майкъл Кан (монтажист), Януш Камински (оператор) и Джон Уилямс (композитор, за последен път със Спилбърг) също се завръщат.

The Fabelmans“ ще омагьоса кината на 23 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *