След като Netflix и Amazon започнаха тенденцията за реализирането и популяризирането на все повече чуждестранни проекти (които, освен всичко друго, са и сред най-успешните им), Disney + нямаше как да останат по-назад и също стартираха програма за включването на оригинални чуждоезични продукции в каталога им. По този случай на 6 декември те обявиха първия им оригинален френски сериал „Oussekine”, който ще бъде последван от още три през идната година.

Oussekine” е базиран на аферата „Малик Усекин“, която може би не говори много на нас българите, но е съдбоносно събитие във френската история. Краткият трейлър на предстоящия сериал не случайно е пуснат на 6 декември, тъй като тази година се навършват 35 години от трагичните събития. Историята разказва за реалните събития от вечерта между 5 и 6 декември 1986 г. когато младият 22-годишен френско-алжирски студент Малик Усекин бива жестоко убит при полицейско насилие. Инцидентът се случва след като органите на реда се опитват да потушат голям студентски протест против нововъведените реформи в университетите. Малик, който не е взимал участие в протеста, се прибирал у дома си в 17-ти район в Париж след концерт когато бил подгонен от няколко полицаи с мотор и пребит до смърт. Тази несправедлива смърт оказала голямо влияние на френското общество и довела до ескалация на протестите.

20212124-s12

Създател и продуцент на „Oussekine“ е Антоан Шевролие, а сценаристи са Седрик Идо, Жулиен Лилти и Файза Гуен, които са също отговорни за други два успешни френски сериала „Germinal“ и „Hipocrates“. Новобранецът Саид Ел Алами ще се превъплъти в образа на Малик Усекин, а популярният френски актьор Кад Мерад ще влезе в ролята на адвоката на семейството Жорж Кийман. Оливие Гурме пък ще играе министъра на сигурността Робер Пандро, а Иам Абас ще бъде майката на ученика.

Типично за френските продукции и „Oussekine“ очевидно ще залага на горчив и жесток реализъм, който влиза дълбоко под кожата на зрителите. Съдейки по краткия клип историята ще се опита да балансира между социалната и правна страна на историята, както и на драматичната и трогваща, разкриваща последствията, които тези жестоки събития имат върху семейството на Малик. Трябва да отбележим, че и подходът на Disney е стратегически правилен, тъй като е повече от очевидно, че за съжаление много малко се е променило от 1986 г. насам и такава инциденти все още са факт. Имайки предвид колко актуална е темата за полицейско насилие след събитията и протестите в САЩ през миналата година не се съмняваме, че с добра реклама сериалът има потенциала да привлече вниманието на зрители и извън пределите на Франция.

Премиерата на „Oussekine“ е през 2022г. В платформата на Disney +.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *