В началото на месеца получихме първата реклама на очаквания уестърн „Новини от света“ („News of the World“), който събира звездата Том Ханкс и режисьора Пол Грийнграс за първи път след успеха им с „Капитан Филипс“. Изненадващо, рекламата не беше тийзър трейлър, а телевизионен спот, но това нямаше особено значение, тъй като спотът беше удължен и доста успешно успя да илюстрира сюжета и атмосферата. Сега маркетинг кампанията продължава с пълен трейлър, който допълнително циментира усещанията и очакванията ни за филма.

Новини от света“ е по сценарий на Люк Дейвис („Lion“), който адаптира едноименния роман на Полет Джайлс. Действието се развива в Дивия запад през 1870 г., а в центъра на историята е капитан Джеферсън Кайл Кид (Ханкс) – ветеран от три войни и вдовец, който обикаля Тексас като разказвач на истории, споделящ с местните жители новините от всички краища на света. Един ден пътят му се пресича с този на десетгодишната Джоана, чиито родители са убити от индианците кайова шест години по-рано, а тя самата е отвлечена и отгледан като една от тях. Спасена от американската армия, сега подивялото момичето трябва да бъде върнато (пряко волята ѝ) на законните ѝ леля и чичо и Кид приема задачата да я придружи до Сан Антонио. Докато пътуват стотици километри през суровата пустош, изправени пред тежки предизвикателства от човешки и природен характер, двамата самотници се сближават и започват да се доверяват един на друг. В тези опасни земи връзката им ще се окаже въпрос на живот и смърт.

Визуално нещата са прекрасни (продължаваме да се изненадваме, че като изключим снимането „от ръка“, не виждаме нищо от запазените марки на Пол Грийнграс, което е добре, защото наистина нямат място тук), Том Ханкс както винаги изглежда на висота, а историята е класическа за жанра. Имаме герой (често, но не винаги, носител на проблематични морални ценности – но не съвсем), който трябва да изпълни мисия (да открие някой или да съпроводи индианец, престъпник, жени или в случая дете, на отдалечено на стотици километри място), която го отвежда на пътешествие през изпълнените с опасности простори на Дивия запад, а в края на пътя, под някаква форма, го чака изкупление (или „acceptance”).

Лошо няма, но уестърните, които остават в историята, са тези, които по някакъв начин „нарушават формулата“, а от този трейлър не виждаме дори и загатване за подобно нещо. И в крайна сметка се затвърждава впечатлението, с което останахме след първата реклама на филма, а именно, че „Новини от света“ ще бъде в най-добрите традиции на жанра, без обаче да се отличава с нещо специално. Все пак е хубаво, че почитателите на уестърните, сред които сме и ние, ще могат да се насладят на филм от любимия си жанр с подобно високо качество на продукцията.

Вижте и един постер.

news_of_the_world_xlg

Режисьор на „Новини от света“ („News of the World“) е Пол Грийнграс („Полет 93“, „Ултиматумът на Борн“, „Капитан Филипс“), а сценарият е на Люк Дейвис („Lion“), по едноименния роман на Полет Джайлс. В ролите са Том Ханкс, Хелена Зенгел, Майкъл Ковино, Томас Франсис Мърфи, Меър Уинингам, Елизабет Марвел, Нийл Сандиландс и др.

Щатската премиера е предвидена за 25 декември, а у нас датата е 22 януари, но всички знаем как се променят нещата сега.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *