Мозъчен лизинг за малки и големи...

„Езиковият инстинкт” на Стивън Пинкър спечели Христо Шивачев. Представител на издателство „Изток-Запад” ще се свърже с него с подробности как да получи наградата. Честито!

_______________________

Какво представлява езикът? Не, не езикът от снимката, която сложихме преди всичко за привличане на вниманието ви, а езикът като система от знаци за кодиране и декодиране на информация, с помощта на която общуваме помежду си. Ако въпросът ви затруднява, може би няма да е лошо да обърнете внимание на изключителния красив ум Стивън Пинкър и страхотния публицистичен бестселър „Езиковият инстинкт” (ИК „Изток-Запад”) смята, че той е вродена способност на ума, изработена в хода на еволюцията, което е грандиозно предизвикателство срещу релативизма, владеещ социалните и хуманитарните науки през ХХ в. Пинкър пише с искрящо чувство за хумор и умее да предава и най-сложните теории по достъпен и увлекателен начин, а книгата изобилства с примери от литературата и ежедневната реч, помагащи ни да осъзнаем какво чудо е езикът във всички свои прояви… А тайната на езика води до разкриването на още по-големи загадки – загадките на самия човешки мозък!

„Езиковият инстинкт” на Стивън Пинкър

Според „The Sunday Times”: „Пинкър разбива с „Езиковият инстинкт” митовете със замах, разсича възлите на специализирания жаргон и от време на време разказва вицове. Той прави за езика това, което Дейвид Атънбъроу направи за животните, като обяснява сложни научни понятия и теории с такава лекота, че читателят не усеща тежест дори за миг. Това е разтърсваща предразсъдъците, весела, забавна и изключително прецизна книга. Направете си този подарък – прочетете я!” Ние пък ви казваме – участвайте в играта и отговорете правилно на следния въпрос:

Как се нарича последната книга на Стивън Пинкър?
а) „The Blank State”
б) „The Stuff Of Thought”
в) „The Better Angels Of Our Nature”

Сега ви оставяме с една от типичните за Пинкър – образователни и провокативни – лекции на тема език и когнитивна наука:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Много нечестно от твоя страна да сложиш по-горната снимка. Прекрасен пример как езиковият инстинкт бива заместен от далеч по-древни инстинкти 🙂 🙂 🙂

  2. BDY си я избра тази картинка. Аз като я видях малко се стресирах, ама реших да му я оставя. 🙂 🙂 🙂