След като филмът на Мия Хансен-ЛовBergman Island“ обиколи Кан, Телюрайд и Торонто, разпространителите му са решили, че е време за среща на зрителите със сърцераздирателната любовна история, която се случва на прочутия остров, така любим на легендарния Ингмар Бергман. Двама кинаджии решават да избягат от шумотевицата на големия град на „Далечния остров“ Форьо в Балтийско море, но какво се случва там между героите на Вики Крийпс и Тим Рот?! Успяват ли да разрешат споровете по между си? Намират ли жадуваното вдъхновение?

Това е мястото, на което Бергман е заснема много от филмите си, включително „Персона“ и „Сцени от един семеен живот“. Това е мястото, на което семейството на Крис и Тони се опитват да открият път един към друг и да се отдадат на творческите си стремежи. Границата между реалността и въображението избледняват и се размиват, когато сценарият, започнат от героинята на Вики Крийпс, постепенно се оформя като отражение на нейните отношения със собствения ѝ съпруг. В ролите на описваната от Крис двойка влизат Мия Вашиковска и Андерс Даниелсен Лай, а назряващият конфликт във връзките между… всички замесени, реални и измислени герои, заплашва да се превърне в нещо много по-сериозно от драматична развръзка по сценарий… Напомняме какво гласи официалният синопсис:

Крис и Тони заминават за един шведски остров, за да прекарат лятото там, като всеки от тях ще работи по своя следващ сценарий. Изборът на дестинация съвсем не е случаен – през 1960 година самият Ингмар Бергман се влюбва в мястото, живее там в продължение на четири десетилетия и прави шест от филмите си. Двамата посетители пишат и разглеждат внимателно острова, като постепенно потъват в особена тайнственост, без да могат да различат истинската от съчинената реалност…

Няма да пропуснем отново да обърнем внимание на факта, че е много вероятно във филма да са преплетени и допълнителни акценти с автобиографична за режисьорката стойност – говори се, че сюжетът на „Bergman Island“ се основава на подобно пътешествие, което Хансен-Лов предприема заедно с Оливие Асаяс, а двайсетгодишната им връзка се прекъсва именно в годината, в която тя започва работа по своя филм. И ако отърсването от оковите на несправедливото съжителство започва именно в онзи момент, то Мия Хансен-Лов може да се похвали с развитие на (своето и на персонажите си) увлечение по феминизма, защото нейната героиня (вероятно) се измъчва от факта, че освен сценарист, на нея ѝ се налага да бъде също майка и съпруга – естествено, че ако трябва да мисли за готвене и пране през ден, ще страда от „блокиране“ на писателската енергия!

bislandp1320211004

Премиерата на „Bergman Island“ в киносалоните в Швеция беше миналия петък, на 7 октомври предстои премиерата му в програмата на ФФ в Лондон, ден по-късно ще бъде представен на фестивала в Пусан, Южна Корея, а от 15 октомври филмът ще може да бъде видян на кино и в платформите за VOD в САЩ. Обожаваме превъплъщенията на Тим Рот и дори само заради него бихме дали шанс на филма! 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *