Arrietty

Преди няколко дни, обсъждайки „Колите 2” стана дума за това, кой може да се похвали с резюмето на „Pixar”, кой за какво се е продал, кой колко е оригинален и т.н. и в крайна сметка (неминуемо) изскочи името на студио „Гибли” на Хаяо Миазаки, наричано “японската фабрика за анимационни сънища”. И честно казано, едва ли има човек, който би могъл да оспори оригиналността и качествата на филмите, които се правят там.

В подкрепа на това идва прекрасният английски трейлър (и ние не понасяме кофтите английски дублажи, ама какво да се прави) на най-новия им филм „Arrietty”, който  всъщност е добре познатият ни The Borrowers, чийто трейлъри сме ви представяли вече няколко пъти.

(чрез  Twitch)

Филмът разказва историята на 14-годишната Ариети, която е част от дребничкото семейство Clock, които живеят в дом изграден от неща „взети назаем” от големите хора. Един ден техният живот се обръща надолу с главата, когато едно човешко момче разкрива съществуването им.

„Arrietty” е създаден по поредицата детски фентъзи романи на Мери Нортън The Borrowers”. Режисьор е Хиромаса Йонебаяши, който с 36-те си години е най-младият режисьор на студиото. Големият Хаяо Миазаки е продуцент и сценарист.

Американската премиера на филма е на 17 февруари 2012.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

 1. Ариети е момиче. Това е за описанието на сюжета.

  А иначе филмите на студио "Гибли" са невероятни, изключителни, възхитителни, забележителни, фантастични, магически, приказни…

 2. Разбира се, че е момиче! 🙂 Не е като да не сме и сложили снимка. 😀

  Благдаря! Веднага го оправям! 🙂

  А за определението ти за "Гибли" няма какво да добавя! 🙂

 3. Филмът е дебютен за режисьора Йонебаяши, според мен се е справил великолепно. Музиката е дело на френската певица Сесил Корбел и е изумителна, идеално пасва на анимето. Артът е смазващ! Действието се развива в изключително ограничено пространство, което е нетипично за творбите на студиото. Историята е малко по-особена. на моменти жизнерадостна, в други меланхолична, малко ми напомняше на „5 сантиметра в секунда“.

  Последните два уикенда си правя Гибли маратон, „Ариети“ определено се различава от всички останали шедьоври на студиото. Няма ги разните духове, демони, магии и от сорта неща, типични за арсенала на Гибли. Все пак героите са развити добре, всеки носи своя ярка индивидуалност.
  На някои от заклетите фенове на студиото със сигурност няма да се хареса, просто е по-сериозен, а и сюжетът е доста праволинеен.