Ако кажем, че подозирахме как в един момент ще пишем тази новина – няма да излъжем, защото вече сме били свидетели през годините на неизчерпаемата енергия на Тайка Уайтити. Още повече след сливането на 20th Century Studios с Disney беше ясно, че няма да се „размотават“ в пространството няколко проекта по един и същи сюжет, пък и Уайтити блестящо се справи с третия акорд в Marvel-сагата за Тор и колко му е да спретне един… екшън-ривайвъл на любимия си (още от детството му!) „Флаш Гордън“. Идеите за Матю Вон и Джулиъс Ейвъри отпаднаха през годините и ето, че продуцентите Джон Дейвис и Джон Фокс са споделили само преди няколко дни пред колегите от Collider, че отдавна обещаната анимация на Уайтити се превръща в игрален филм.

„Тайка пише сценария. Филмът от 1980 година има сериозно влияние върху него в тийнейджърските му години – „Флаш Гордъне един от любимите му филми. Първоначално ми каза „Хайде да направим анимация“. Аз отговорих „Добре“. И когато стигнахме до сериозна работа и започнахме подготовката, Тайка каза „Не, нека да го направим игрален филм“. Аз отговорих „Още по-добре!“

Очевидно така стават нещата – с връзки! Хората си обичат стари филми, в един момент успяват в кинобизнеса – и започват да реализират детските си мечти за нов прочит на истории, които са ги вдъхновявали преди десетилетия. Освен това, когато режисьорът сам си пише сценария – няма да има нужда от преработване и „нагаждане“ към творческата визия на някой друг. Идеята за интергалактически тиранин, който иска да унищожи Земята, докато земляни пристигат на собствената му планета Монго и се опитват да обединят разнородното ѝ население във всенароден бунт, е универсална и прочути създатели на приказни саги (като Джордж Лукас) признават как са били вдъхновени за своите сюжети от легендарния комикс, създаден през 30-те години на ХХ век от Алекс Реймънд.

След всичко, което Тайка Уайтити е представил пред публика до момента, надали за някого са нужни допълнителни обяснения и обещания – Тайка прави „Флаш Гордън“. Точка. Друг и въпросът „кога?“ – все пак от него чакаме „Next Goal Wins“, „Thor: Love & Thunder“, както и новини около проекта за нов „Star Wars“-филм, като тук въобще не броим времето, в което ще бъде ангажиран с роли – като Черната брада, например, или с новозеландски сит-ком проекти.

И остава още един важен въпрос – в новата филмова версия на „Флаш Гордън“ ще звучи ли легендарната музика на Queen?! Този отговор за нас е от първостепенна важност – поставяме го дори преди кастинг-въпросителните. Следват 60 секунди класика с реставрирана визия.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. За пръв път гледах игралния „Флаш Гордън“ като тийнейджър (значи преди повече от 20 години). По една от сателитните немски телевизии (мисля, че беше RTL или ZDF, нещо от тоя тип)… Без да знам и думичка немски 😀 … Единствено и само заради музиката на Куин 🙂 .

    1. Аз го бях взел на видео касета под наем на 7,8 години. И скришом го изгледах без наще да видят, но почти нищо не помня