Последният филм на Гай РичиДжентълмените” беше общо взето спорно посрещнат, както в широките критически общества, така и в нашия екип, но като цяло всички клоним към мнението, че това е типът филми, които искаме да виждаме от Ричи – оригинални криминални екшън-комедии, в които той има възможност да разгърне собствената си естетика, вместо да бъде ръководен от железния юмрук на някое огромно студио.

Смятаме, че следващият му проект „Five Eyes“ се заформя доста любопитно по отношение на кастинга, който ни дразни и радва едновременно. Вече знаем, че в главната роля ще влезе Джейсън Стейтъм, което не е изненада, предвид, че е стар познайник на Гай Ричи (двамата имат три филма зад гърба си, а готвят и още един – „Wrath of Man”). Той е един от елементите, които не ни допадат. Вярно е, че при Ричи Стейтъм прави най-добрите роли в кариерата си, но това не променя факта, че е неприятно дърво, което от години играе един и същи образ и не държим да гледаме въобще.

В другия ни полюс е Хю Грант, чието участие във филма беше обявено преди броени дни. Напоследък британецът прави нещо като „завръщане“, а едно от най-симпатичните му нови превъплъщения беше в „Джентълмените“ и искаме отново да го гледаме под ръководството на Ричи. Към него се прибавяме и Джош Хартнет, което за нас е изненада – някога спряганият за „следващата голяма звезда на Холивуд“, Хартнет се загуби тотално през последните години, като (може би) най-високо профилната му роля беше в сериала „Penny Dreadful”.

В каста на „Five Eyes“ влизат още Обри Плаза и Кари Елуис. Плаза има абсолютно уникално присъствие, подбира си само интересни и смахнати персонажи и никак не ни е трудно да си я представим в света на Гай Ричи, а за Елуис можем да кажем, че никога не сме си мислили, че би могъл да се впише добре във филм на Ричи, но сега участието му изглежда логично и вдъхновяващо.

Припомняме, че „Five Eyes” ще разкаже историята на пенсиониран шпионин от MI6 (очевидно Стейтъм), който се съюзява с техническа експертка от ЦРУ (Плаза) под шапката на глобалната шпионска организация Five Eyes, с цел да спрат разпространението на технология, която заплашва планетата. Като сюжет, разбира се, всичко е напълно типично за шпионски екшън, но това не е жанр, в който се впускаме заради оригиналните сюжети. Стига да се срещнем с типичните колоритни герои на Ричи, които изстрелват диалог със същата скорост, с която изстрелват куршуми, и е доста вероятно да сме доволни.

Five Eyes” е под режисурата на Гай Ричи, по сценария от Айвън Аткинсън и Марн Дейвис. Продукцията вече е започнала.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *