Натрупала опит зад камерата като режисьор на епизоди от редица сериали, актрисата Реждина Кинг, носителка на „Оскар“ за ролята си в „Ако Бийл стрийт можеше да говори“, представи своя пълнометражен режисьорски дебют „One Night in Miami“ в програмата на Венеция. В основата на филма е награждаваната едноименна пиеса на Кемп Пауърс, а сюжетът пресъздава среща между четирима ентусиазирани и изпълнени с надежда младежи, които говорят за отношението към афро-американците в Америка и за тяхната роля в конструирането на бъдещето на тази държава.

В края на септември Amazon Studios представиха един ранен клип от „One Night in Miami“, но сега вече е време и за първи трейлър. Вижте за какво иде реч:

Макар действието да се развива главно в една хотелска стая, енергията, с която е изпълнено пространството, е заразителна; ентусиазмът на младостта е заразителен. Четиримата главни герои са Касиус Клей (или Мохамед Али), Малкълм Х, „кралят на соул-музиката“ Сам Кук и професионалният футболист и актьор Джим Браун, а ролите им са разпределени между Илай Гори, Кингсли Бен-Адир, Лесли Одъм джуниър и Олдис Ходж. Киноспециалисти, видели вече „One Night in Miami“, твърдят, че актьорите не правят опит да имитират прочутите личности – те просто влизат в образите им и оживяват.

Във филма на Реджина Кинг е пресъздадена една нощ, вдъхновена от отношенията между четиримата приятели, а в техните разговори се отразяват проблемите на културната реалност през 60-те години, както и ролята, която играе всеки един от тях в движението за граждански права през ХХ век. Очевидно е, независимо от десетилетията – борбата за равноправие и толерантност към хората от всички раси продължава да бъде актуална тема, болезнена и важна за развитието на съвременните общества.

one-night-in-miami-poster

След като е бил представен на доста от есенните филмови фестивали, „One Night in Miami“ предстои да се появи на голям екран в избрани киносалони в Щатите в коледната седмица (достатъчно, за да попадне във фокуса на оскаровите академици), а след това разпространението му ще продължи на 15 януари 2021 в платформата на Amazon Prime Video.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *