Един от филмите в конкурсната програма на наскоро приключилия фестивал във Венеция беше пълнометражният режисьорски дебют на Реджина КингOne Night In Miami“. Действието в него се развива само в една нощ, а главните участници в него са важни фигури в историята на американската борба за равноправие на расите. Това са Касиус Клей (или Мохамед Али), Малкълм Х, „кралят на соул-музиката“ Сам Кук и професионалният футболист и актьор Джим Браун.

Темите на подобен филм неизбежно отекват в актуалното съвремие, особено в контекста на протестните движения в Америка в последните месеци. Вижте клип от „One Night In Miami“, представящ срещата на младите и изпълнени с ентусиазъм мъже, жадуващи за  справедливост.

Ще ни е любопитно да хвърлим едно око на филма, най-вече от интерес към историческите персонажи. Главните роли са разпределени между Кингсли Бен-Адир (Малкълм Х), Олдис Ходж (Браун), Лесли Одъм джуниър (Кук) и Илай Гори (Клей). 49-годишната Реджина Кинг притежава „Оскар“ за поддържаща роля в „Ако Бийл стрийт можеше да говори“ и е известна като актриса в поредици като „The Leftovers“ и „Watchmen“. Тя работи като режисьор по доста телевизионни проекти и както вече отбелязахме, „One Night In Miami“ е първият й пълнометражен филм. Сценарист е Кемп Пауърс, която също прави дебюта си в „голямото“ кино.

За момента „One Night In Miami“ е представен във Венеция и в програмата на Торонто, а я края на септември ще бъде показан и на фестивала в Цюрих. Оттам нататък съдбата на разпространението му (поне за момента) е неизвестна.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *