В Чечня е срамно да си гей. Ако семейството ти разбере, че си гей, е такъв огромен позор, че може да се измие само с кръв. Руското правителство не прави нищо да спре това. Всичко се случи много бързо. Дали нещо можеше да ни подготви за събитията в Чечня през 2017 и за станалото след това? Не.

– Давид Истеев, ЛГБТ активист

Документалният филм „Добре дошли в Чечня“ на номинирания за „Оскар“ режисьор Дейвид Франс („Как да оцелеем от чума“, „Смъртта и живота на Марша П. Джонсън“) дебютира в България и Централна Европа на 15 ноември в HBO GO, а телевизионната премиера по HBO е на 3 декември от 22:55 часа. Филмът е разтърсващ разказ за група активисти, които рискуват живота си, за да се изправят срещу продължаващия геноцид над ЛГБТ хора в руската република Чечня. В него, чрез новаторски подход, се представят реални истории на чеченски мъже и жени, които са арестувани, измъчвани и убивани от властта в Грозни, заради своята сексуална ориентация. „Добре дошли в Чечня“ проследява работата на група активисти, които се сблъскват челно с тази бруталност.

https://www.youtube.com/watch?v=pj2A6zuIwHw&feature=youtu.be

Защитавайки анонимността на участниците, „Добре дошли в Чечня“ разкрива недостатъчно отразяваните зверства в Чечня, като същевременно откроява ЛГБТ активисти, които работят под прикритие, за да спасяват жертвите и да им помогнат да напуснат безопасно страната. Продукцията използва новаторски подход за осигуряване на анонимността на участниците чрез дигитално наслагване на лица. Един от доброволците дал своето лице, за да запази анонимността на персонаж от филма, е българинът Коста Каракашян, световно признат режисьор, хореограф и танцьор.

У нас темата на „Добре дошли в Чечня“ е кауза за фондация Сингъл Степ, работеща активно за правата и приемането на ЛГБТ хора в България. Коста Каракашян, както и изпълнителният продуцент на филма Кевин Дженингс, са част от фондацията и работят за гласност на темата.

Филмът на Дейвид Франс е в стила на разследващите филми, в които камерата проследява ежедневните предизвикателства на активистите, самите те изправени пред невъобразими рискове за спасяването на застрашени хора. „Добре дошли в Чечня“ показва и разтърсващи видео доказателства за изтезанията, претърпени от гей мъже и жени в Чечня. Режисьорът разбира необходимостта от привличане на международно внимание към ситуацията в Чечня и насърчава оцелелите да споделят историите си, надявайки се, че международният медиен и обществен натиск ще доведе до промени в политиката и отношението на властта в Чечня към ЛГБТ хората.

През 2017 г. президентът на Чечня Рамзан Кадиров стартира операция по „прочистване“ на кръвта на чеченците от ЛГБТ хора, която се състои в преследване, мъчения и убийства на хора с различна сексуална ориентация. В тази враждебна обстановка на предразсъдъци и омраза и при слаб международен отзвук, независима коалиция от ЛГБТ активисти се мобилизира, независимо от липсата на опит в такава опасна среда. Давид Истеев, координатор за реагиране при кризи в Националната руска ЛГБТ мрежа, и Олга Баранова, директор на Московския общностен център, създават гореща линия за емоционална и физическа помощ, за настаняване в защитена локация в Москва, както и за извеждане от Чечня и Москва. Мрежата от сътрудници на организацията на Олга и Давид има контакти по цял свят, които работят под прикритие. С проследяването на работата на Олга и Давид, „Добре дошли в Чечня“ представя историите на гей мъже и жени, които са взели трудното решение да напуснат домовете и държавите си, бягайки от геноцида. Лицата и гласовете им са променени дигитално с технологията дийпфейк или „лице назаем“, която позволява на участниците да споделят личния си опит, без да разкриват визуалната си самоличност.

Някои от историите в „Добре дошли в Чечня“:

„Ахмад“ в момента живее в защитен център. Той е един от оцелелите и се готви да потърси убежище в Канада, знаейки, че никога няма да бъде истински в безопасност. Друг жител на центъра е „Гриша“ – етнически руснак, работещ в Чечня, когато е заловен. По време на изтезанията и пленничеството мисълта за дългогодишния му партньор е единственото, което го поддържа жив. След близо една година раздяла двамата се събират отново в защитен център в Москва. Семейството на „Гриша“ е подложено на силен натиск да го предаде и след опит за пробив в центъра, Истеев насърчава двойката да се отправи към границата и да се опита да напусне страната.

„Аня“, чийто баща е високопоставен чеченски служител, търси помощ, след като чичо ѝ разбира за нейната сексуална ориентация и започва да я изнудва и репресира. Истеев и екипът му реагират бързо, за да я изведат от дома ѝ, като я настаняват в защитен таен апартамент.

Като активист Олга Баранова обикновено се съсредоточава върху осигуряването на безопасност за другите. В един момент, обаче, самата тя е принудена да търси убежище извън Русия, след като служителите на реда разкриват естеството на работата ѝ.

Към момента на завършване на филма 151 души са били локализирани и изведени от страната с помощта на групата ЛГБТ активисти, към която принадлежат Олга и Давид, докато 40 000 други все още се укриват.

Световната премиера на „Добре дошли в Чечня“ се състоя по-рано тази година на фестивала Сънданс, в който той спечели Специалната награда на американското жури за документален филм в категорията „Монтаж“, а на Международния филмов фестивал в Берлин филмът спечели наградата „Теди“ и наградата на публиката „Панорама“ за най-добър документален филм.

Добре дошли в Чечня“ е продукция на Public Square Films, режисирана от Дейвид Франс и продуцирана от Алис Хенти, Джой А. Томчин, Асколд Куров и Дейвид Франс. Изпълнителни продуценти от страна на отдела за документалистика на HBO са Нанси Ейбрахам и Лиса Хелър („Да напуснеш Невърленд“). Разпространението е от HBO.

За фондация Сингъл Степ

Мисията на фондация Сингъл Степ е да подкрепя, мотивира и овластява млади ЛГБТ хора в България, с цел постигане на равноправие и приемане на общността в страната.

За Коста Каракашян

Коста е главен редактор на out.bg и световно признат режисьор, хореограф и танцьор. Той също се обръща към изкуството, за да изобличи случващото се в Чечня с документалния си танцов филм „Чакайки за цвят“ (WAITING FOR COLOR), който чрез съвременен танц пресъздава силно емоционалните историите на ЛГБТ хората в Чечня. Филмът печели голямата награда “Люмиер” на фестивала Синеданс  в Отава и е представян на над 20 фестивала в САЩ, Европа и Австралия. Докато е в Ню Йорк, активистката му дейност води до покана от продуцентите на „Добре дошли в Чечня“ да участва като доброволец в проекта и да даде своето лице, за да запази анонимността на един от героите във филма.

За Кевин Дженингс

Кевин е изпълнителен директор на Lambda Legal, една от най-влиятелните ЛГБТ правозащитни организации в САЩ и бивш член на администрацията на Барак Обама. Той е изпълнителен продуцент на „Добре дошли в Чечня“ и член на Консултативния съвет на фондация Сингъл Степ.

В HBO GO има отделна специална секция с филми и сериали, засягащи ЛГБТ темата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments