Миналата година сме се разминали само с „периферно“ споменаване в друга новина на „The Good Lord Bird“ покрай режисьорските ангажименти на Албърт Хюз в тази нова поредица на Showtime. Важният акцент в нея е абсолютно отдаденият Итън Хоук – и като превъплъщение в образ, и като съсценарист на Марк Ричард, с когото заедно са адаптирали романа на Джеймс Макбрайд.

Книгата на писателя и саксофонист Макбрайд излиза през 2013 година, той печели National Book Award на САЩ, а историята е за прочутия аболиционист от XIX век Джон Браун, който се бори за премахването на робството в Щатите, но… съдбата не е благосклонна към него.

https://www.youtube.com/watch?v=H-Tm63y-S4s&feature=emb_logo

От тези няколко минутки би трябвало да е ясно, че самият Браун е бил тотално отдаден на каузата за освобождение на цветнокожите хора без права в недалечното минало. Съвсем неслучайно неговите екстремни действия – предпочитал е да разчита на оръжието, вместо на убедителни слова – водят до процес срещу него в щата Вирджиния, в който той е бил признат за виновен и обесен, като неговата екзекуция е първата в историята на страната, чиято присъда е за… „предателство“! Историците са единодушни, че именно бунтовните действия на Браун в градчето Харпърс Фери в средата на октомври 1859 година и последвалият процес срещу лудия екстремист са нагнетили допълнително напрежението, за да се стигне до Гражданската война 1861-65 година и последвалото премахване на робството в Щатите.

И тъй като никой не може да е сигурен с днешна дата какъв точно е бил Джон Браун, а изследователите след 1890 година започват да се съмняват в психическото му здраве, няма по-подходяща луда глава от Итън Хоук, който да реши, че трябва на всяка цена да представи на младите поколения един – по всичко изглеждащ – достоверен образ на безрезервно посветения борец за свобода. Подготвяните епизоди са седем, а разказът е поднесен с хумор и драматични акценти, като е обърнато специално внимание на визуалната историческа достоверност. Разказът е от гледната точка на един млад роб – ролята е поверена на дебютанта Джошуа Кейлъб Джонсън, който се включва във „военния“ екип на Браун и участва в бунтовните действия.

плакат

The Good Lord Bird“ е реализиран от Blumhouse Television, а в актьорския екип са още Хюбърт Пойнт-Дю Жур („Madam Secretary“), Ник Евърсман („Wild“), Мо Брингс Пленти („Yellowstone“), Джак Алкът, Елър Колтрейн („Boyhood“), Бо Нап, Давийд Дигс (в ролята на аболициониста Фредерик Дъглас), Дейвид Морс, Стив Зан, Мая Хоук, Уайът Ръсел, Орландо Джоунс и др.

Очакването е „The Good Lord Bird“ да стартира по Showtime на 9 август 2020.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *