Изключително сме щастливи, че след поредното дълго затишие (този път продължило само година и половина), най-накрая имаме наистина положителен повод да пишем за екранизация по произведение на „бащата на киберпънка“ Уилям Гибсън. Става дума за подготвяния от Джонатън Нолан и Лиса Джой сериал по фантастичния техно-трилър „Периферни тела“ („The Peripheral“), за който за първи път чухме в началото на 2018 г., когато стана ясно, че Amazon са спечелили сериозно наддаване за правото да реализират проекта.

THR разпространиха информацията, че Amazon Studios са дали зелена светлина за пълен сезон на сериала, като точният брой на епизодите все още не е известен. По-внимателни към детайлите читатели вероятно ще си спомнят, че още при обявяването на първоначалната новина, беше съобщено, че „Периферни тела“ е одобрен за цял сезон, но ще се съгласите, че последвалата година и половина е доказателство за друго. Пък и чак сега се появиха „задължителните“ изказвания на замесените страни, в които се „тупат по гърбовете“ и всички са „много развълнувани“.

Другата добра новина е, че за изминалото време не са настъпили творчески рокади и ядрото на екипа остава същото. Сценарист и шоурънър на сериала ще бъде Скот Б. Смит („A Simple Plan“), а режисьор е Винченцо Натали („Кубът на страха“, „Splice”, „Ханибал“, „Западен свят“, „The Strain“), който отдавна „флиртува с идеята“ да екранизира Гибсън. Джонатън Нолан и Лиса Джой са изпълнителни продуценти, наравно с Атина Уикман („Западен свят“) и Стивън Хобан („In the Tall Grass“).

Ето част от споменатите по-горе „задължителни изказвания“ на замесените страни. Джонатън Нолан и Лиса Джой споделят:

Преди 35 години Уилям Гибсън изобрети бъдещето. С „Периферни тела“ той ни дава още един поглед, а гледката е все така ясна, опияняваща и ужасяваща, както винаги. Всички ние в Kilter Films сме изключително горди да подкрепим брилянтната визия на Винченцо и Скот да пресъздадат романа на Гибсън на екран.

Директорът на Amazon Studios Дженифър Салк добавя:

Щастливи сме да обявим, че „Периферни тела“ е първият ни проект с Джон, Лиса, Атина и техния екип в Kilter Films. Историята изисква майсторски талант, за да се вдъхне живот на всепризнатия фантастичен трилър на Уилям Гибсън. Развълнувани сме, че ще си партнираме с Warner Bros. Television, номинирания за „Оскар“ автор Скот Б. Смит и Винченцо Натали, за да представим този фантастичен нов сериал пред потребителите от цял свят на Prime Video.

Както винаги при тези новини, завършваме с това, че силно се надяваме „Периферни тела“ да се осъществи (има безброй варианти, при които нещата се разпадат дори и на по-късен етап на продукция) и да бъде успешен. Така е по-голям шансът да се реализират и другите силно очаквани от нас проекти – „Невромантик“ по Уилям Гибсън и „Снежен крах” по Нийл Стивънсън.

Стискаме палци и ще следим всичко по-интересно, а за финал ви предлагаме официалния синопсис и корицата на българското издание на романа „Периферни тела“ („The Peripheral“).

Флин Фишър живее в провинциална Америка, където няма много възможности, ако не се брои производството на наркотици, които тя се опитва да избегне. Брат ѝ Бъртън живее с помощите за ветерани, които му се полагат заради неврологични травми, които е получил, служейки в елитния отряд „Haptic Recon“ на морските пехотинци. Флин свързва двата края, работейки в местния 3D принтшоп. Преди е изкарвала повече от онлайн игра, но се е наложило да се откаже.

Уилф Нетертън живее в Лондон, 70 и няколко години след Флин и Бъртън и след бавен апокалипсис, продължил десетилетия. За оцелелите животът не е лош, стига да имат средства, а не са останали много хора без такива. Уилф е успешен публицист, който се възприема като романтичен неудачник в общество, свикнало да живее в миналото.

Бъртън тайно започва да работи онлайн като охрана в някакъв виртуален свят, който малко прилича на Лондон, но е доста по-странен. Флин поема няколко негови смени, след като Бъртън ѝ обещава, че играта не е от жанра „shooter“. Въпреки това тя става свидетел на ужасно престъпление.

Флин и Уилф ще се срещнат. Нейният свят ще бъде завинаги променен, а неговият ще разбере, че бедняците от миналото мога да бъдат опасни типове.

periferni-tela-bg-korica-kniga-20191114

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. „Периферни тела“ е добър техно-трилър. Нищо особено като идеи, добре написан и абсолютно забравим роман. Техното е маскирано и скрито в черна кутия, позиционирана някъде в облака (в Китай?). И доколкото сега е модерно да си аутсорсваме услугите на другия край на света без да ни пука как аджеба работят, то от Гибсън очаквах нещо повече от мързеливо смитане на технологиите под килима. Всъщност, напълно е възможно бъдещето да е точно такова, но хич не съм ентусиазиран от подобна перспектива. Останалото е трилър – ставащ.
    Романът вероятно е писан с цел екранизация – лесни, мързеливи идеи, перфектни за разпускащ сериал за след работа. А и до колкото има добър изходен материал, на Нолън и Джой ще им е трудно да забъркат някоя каша, както те си знаят.

    1. Нолън е интелигентен , би трябвало да се справи

  2. Дано проектът е успешен и да популяризира името на Гибсън у нас, защото на този етап той си остава предимно ъндърграунд автор.

    1. И аз не го знам 🙂 Но съм си набавил Невромантик за четене