Публиката на 25-ия София Филм Фест ще има възможност да види епохалната възрожденска сага в нейния цялостен вид, с напълно реставрирана картина и звук. Легендарната творба на режисьора Георги ДюлгеровМера споредъ мера“ е създадена през 1981 година по сценарий на Руси Чанев и Дюлгеров, по романа на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден“ и е едно от най-мащабните, епични и значими произведения на българското кино. В него присъстват както реални исторически личности, така и персонажи, родени от въображението на авторите с техните човешки драми, тревоги, съмнения.

Разказът е обединен от метаморфозата на главния герой Дилбер Танас – съдбата му е метафора на общата ни история, в която човешки драми и политически игри променят изначалната идея на борбата и нейното значение. „Мера споредъ мера“ е първият български филм, посветен на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година.

Оператор на филма е Радослав Спасов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Божидар Петков. Ролите са поверени на Руси Чанев, Цветана Манева, Григор Вачков, Стефан Мавродиев, Димитър Буйнозов, Маргарита Карамитева, Вълчо Камарашев, Катя Иванова, Румена Трифонова, Мартина Вачкова, Богдан Глишев, Димитър Луканов, Венцислав Кисьов, Милена Андонова, Ивайло Христов, Иван Черкелов, Людмил Тодоров, Марио Кръстев, Светослав Овчаров, Иглика Трифонова и др. В „Мера според мера“ се снимат около 110 актьори, 800 епизодици, 19 000 статисти. Общата дължина на филмовата лента на всичките серии е около 11 000 метра.

Дигиталната реставрация на „Мера според мера“ е реализирана в Доли медия студио. Продуцент на реставрацията е Добромир Чочов.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *