Изненадваща и трагична вест научихме вчера, когато беше обявено, че едва на 48 г. в Берлин е починал един от най-обещаващите и талантливи съвременни композитори – исландецът Йохан Йохансон. Причината за смъртта все още не е известна, но берлинската полиция ще проведе разследване и ще бъде направена аутопсия.

Номиниран за две награди „Оскар” („Сикарио”, „Теорията на всичко”), Йохансон изследваше с музиката си мрачни и меланхолични теми, изградени от електронен минимализъм и оркестрации, които усилваха влиянието на образите. Съжаляваме, че няма да чуем работата му по „Blade Runner 2049“ и „Майка!” на Дарън Аронофски, която поради една или друга причина беше отхвърлена. Може би за последно ще имаме възможност да чуем композициите му за „Mary Magdalene” с Руни Мара и Хоакин Финикс, унгарския „The Butcher, the Whore and the One-Eyed Man”, The Mercy” с Колин Фърт и Рейчъл Вайс и „Mandy” с Никълъс Кейдж, който получи страхотни отзиви от фестивалната критика.

Йохансон спечели световен успех с музиката си към филма на Джеймс Марш „Теорията на всичко”, но великолепната му работа с Дени Вилньов по „Prisoners”, „Сикарио” и  „Първи контакт” (за който има номинация за „Златен глобус”) е това, с което преди всичко ще остане в сърцата и умовете ни. Нямаше да получим същите филми без въздействащите му композиции, които  имаха характерен почерк, толкова труден за постигане в една масова индустрия, която в голямата си част се крепи на рециклирани идеи.

Всеки некролог е тъжна и нежелана вест, но в случая наистина бяхме изненадани и съжаляваме за огромната загуба. Надяваме се близките му да са добре. Решихме в края да добавим няколко подбрани видеа, от които можете да добиете по-богата представа за изключителната работа на Йохан Йохансон. Поклон пред паметта му!

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *