И така, време е да „завършим цикъла”, преди да се благодарим на съдбата, че и у нас има Netflix, за да видим навреме толкова много нови неща. Именно стрийминг-платформата разпространи чрез Vanity Fair първият пълен трейлър на чаровната история, посветена на самотните души на възрастните хора – „Our Souls at Night”. Епохалното в случая е новата среща, след няколко десетилетия, на две от легендите в историята на киното въобще – уникалната Джейн Фонда и неподражаемия Робърт Редфорд.

Адаптацията е по едноименния роман на Кент Харуф, дело на дуета сценаристи Скот Нюстадер и Майкъл Х. Вебер („Вината в нашите звезди”), а режисира един от любимите ни млади творци в киното – Ритеш Батра („Кутия за храна”). В самото начало на септември двете звезди от актьорския небосклон получиха почетни „Златни лъвове” на 74-ото издание на филмовия фестивал във Венеция – и ние завиждаме от все сърце, съвсем не-благородно на всички, които са се разхождали „фестивално” на Лидо и са успели да зърнат тези изключителни актьори – once in a lifetime experience! Без повече да се разсейваме – предлагаме ви поглед към трейлъра на новия им филм:

Това изключително спокойствие, което излъчват Фонда и Редфорд, няма как да бъде „научено” или „изиграно” – опитът и годините пред камерите на няколко поколения режисьори си казват думата, а вероятно Батра се е чувствал голям късметлия да „дирижира” именно този проект. Хубаво е, че вече няма никакво значение кой застава като продуцент зад реализирането на една идея – нали си представяте кое (голямо) филмово студио би рискувало с капиталовложения (колкото и минимални да са) във филм с остарелите Робърт Редфорд и Джейн Фонда, в който се говори за обикновени човешки неща и няма пукотевици, обири, мистерия или екшън?! Може да не се мъчите, въпросът е риторичен – и в много случаи в последните години отговорите именно на тези въпроси се „осигуряват” от телевизионните и стрийминг-платформи, подобно на Netflix. Както казахме вече, (засега) можем само да сме благодарни за съществуването им.

За незапознатите ще припомним синопсиса на „Our Souls at Night”:

Действието във филма се развива в Колорадо и започва с неочаквано посещение от страна на Ади Мур (Фонда) при нейния съсед Луис Уотърс (Редфорд). Съпругът на Ади е починал преди повече от година, както и съпругата на Луис, и макар че градът е малък, двете семейства никога не са общували по между си. Децата им живеят далече, двамата се чувстват самотни в големите си къщи… Тя се опитва да създаде една нова връзка и да извлече най-доброто от времето, което им остава на тази земя…

Толкова са красиви и чаровни двамата, дори и в тази преклонна възраст, че просто не можем да повярваме на какво е способно времето и как трансформира – неусетно, но безмилостно – всички хора… В актьорския екип са включени още Брус Дърн, Джуди Гриър, Матиас Схонартс и Иън Армитидж. Понеже в България (очевидно) няма „избрани киносалони”, в които филмът да бъде разпространен, ще трябва да разчитаме само на Netflix – а там „” ще може да бъде намерен от 29 септември 2017. Ей го къде е…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *