ava-duvernay-filmmaker-interview

Оказва се, че последно сме споменавали Ейва ДюВерней в „операционните” новини във връзка с промяна на премиерната дата за очаквания Disney-филм, режисиран от нея – „A Wrinkle in Time”, но без да допълваме подробности по проекта. След номинирания за „Оскар” документален филм „13th” за затворническата система в Щатите, ДюВерней ще обедини отново сили с Netflix, за да реализират поредица от пет епизода, посветени на Central Park Five.

За всички, които не са наясно за какво става дума: във вече далечната 1989 година петима тийнейджъри нападат и изнасилват 28-годишна банкерка, която тича в Сентрал Парк, като след нападението тя остава в кома в продължение на 12 дни. По случая са задържани и обвинени четирима тъмнокожи младежи и един с испански произход, а впоследствие се оказва, че показанията им са изтръгнати от тях насилствено и са прекарали между 6 и 13 години в затвора за престъпление, което всъщност не са извършили. След като друг извършител признава вината си за престъплението, като това се случва докато излежава присъди за серийни изнасилвания и убийства, през 2003 година петимата осъдени завеждат дело срещу Ню Йорк и през 2014 се договарят за получат обезщетение от 41 милиона долара. Когато престъплението отново заема централни позиции в пресата, Доналд Тръмп се обявява за екзекуция на обвинените, като дори след като са оправдани, той отказва да признае тяхната невинност. През декември 2014 петимата завеждат още едно дело на стойност 52 милиона долара за злонамерено следствие, расова дискриминация и морални щети.

central-park-5

Ето какво гласи официалният синопсис на бъдещата Netflix-поредица:

Петте епизода на разказа за истинската история за „Петимата от Сентрал Парк”, която порази Но Йорк и целия свят, ще изложат криминалния правов ред и системата, която не функционира правилно и се проваля във всяка фаза от случая с това разследване. Отделните епизоди ще се фокусират върху личната история на всеки един от петимата тийнейджъри от Харлем – Антон МакКрей, Кевин Ричардсън, Юсеф Салаам, Реймънд Сантана и Кори Уайс, погрешно осъдени за изнасилването на Триша Мейли в Сентрал Парк. Историята в поредицата ще бъде предадена от пролетта на 1989 година, когато всеки от тях е бил разпитван за първи път във връзка с инцидента, до 2014 година, когато те са оневинени и случаят е приключен с изплащане на обезщетение от страна на кметството на Ню Йорк.

Ще ни бъде много интересно да видим как ще бъдат представени подробностите по този случай, в който очевидно вина носят всички представители на официалните власти, отнесли се с предубеждения и пренебрежително към фактите, свързани с престъплението. Ясно е, че голяма доза вина в случая имат и медиите, които допълнително изопачават и тълкуват парченца информации през годините, без да имат въможност обективно да сглобят цялостна – и правилна – картина на реалността.

Ето какво споделя самата Ейва ДюВерней за работата си с Netflix по тази прелюбопитна история:

За мен беше невероятно удоволствие да работя с продуцентите от Netflix по „13th” и съм радостна, че имам възможността да продължа с изследването на криминалната система чрез новия ни проект, с помощта на Синди Холанд и нейния екип. Историята на мъжете, известни като „Петимата от Сентрал Парк”, ме преследва вече повече от две десетилетия. Ние станахме свидетели на това как петима невинни цветнокожи младежи се сблъскват с неправедливост навсякъде, където ги изпрати съдбата – от показанията, взети насилствено, до неправомерното им затваряне и призивите за екзекуция, които бяха отправени от човека, който впоследствие дори беше избран за президент на Съединените Щати…

Кой, как и защо – вярваме, че ДюВерней и екипът й ще потърсят верните отговори на тези важни въпроси. Резултатът – поредицата, предвидена за излъчване по Netflix, ще бъде готов по някое време през 2019 година, 30 години след извършването на престъплението.

Ако ви е любопитна темата, може да погледнете и документалния филм „The Central Park Five” на Кен Бърнс, Дейвид Макмeн и Сара Бърнс.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *