The Central Park Five

Впечатляващо и шокиращо, като всяко разкрито престъпление – според специалистите именно така въздейства документалният филм на Кен Бърнс, Дейвид Макмeн и Сара Бърнс. Премиерата му беше през май в Кан, след това бе показан на фестивалите в Торонто, Лондон и Стокхолм и предстои да излезе в ограничен брой киносалони в Щатите в последната седмица на ноември.

До известна степен филмът е своеобразно изследване на психологията на тълпата – разделение на противникови групи и растящо (и расово оцветено) напрежение, истерия за разрешаване на случая, прибързани изводи, грешни присъди, провалени човешки животи.

Именно така може да се обобщи историята на „The Central Park Five”. Филмът се фокусира върху едно събитие – ареста на петима тъмнокожи и латино-тийнейджъри през 1989 година с обвинение в изнасилване на 29-годишна жена в Central Park. Цялото общество иска да бъдат открити виновниците, а когато подозренията падат върху групата цветнокожи младежи, сред хората започват да прелитат искри и расистки намеци. Години по-късно сериен насилник се признава за виновен и за това престъпление и чак тогава бившите (пораснали в затвора) осъдени са пуснати на свобода.

Какви са критериите, по които се водят полиция, следствие и съдебна система, как е възможно десетилетие преди края на 20 век да се допуска подобна кардинална грешка, коствала години от живота но невинни хора? Подобни въпроси поставя документалният фестивален филм „The Central Park Five”, а за по-зрелищна достоверност и за да се запознаете с „разлагащия се град, изпълнен с насилие и расово напрежение”, ние предлагаме да видите трейлър на филма.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *