Той няма спирка, а темите, които го вълнуват, са толкова разностранни и във всички се потапя с такава безпределна всеотдайност, че наистина му се чудим на неизчерпаемата енергия – дава всичко от себе си и създава емблематични киноспомени. Ако оставим настрана игралните „Queen of the Desert” и „Salt and Fire”, в последните години легендарния Вернер Херцог разказва за киибернетизирането на нашия свят („Lo and Behold: Reveries of the Connected World”), за страховити човешки престъпления („Into the Abyss”), както и за следи от културата на древни представители на човечеството („Cave of Forgotten Dreams 3D”). В най-новия си проект „Into the Inferno”, който – изненада! – е реализиран от Netflix, Херцог е хипнотизиран от огъня, който се крие в земните недра.

За този му проект, свързан с вулканите, сме споменавали през пролетта на 2012 година – съвсем логично е било необходимо доста време, за да се конструира впечатляващия документален разказ. Негови продуценти са Spring Films, Werner Herzog Film и Matter of Fact Media. Официалният трейлър вече е на линия, а Netflix планира разпространението на филма да стартира на 28 октомври.

„Трудно е да отместиш погледа си от огъня, който пламти дълбоко под краката ни”.

Изследването на вулкани, в което Херцог се впуска заедно с вулканолога Клайв Опенхаймер, вече беше показано премиерно в програмите на Телюрайд и Торонто. Освен достъп до неподозирани територии и среща със стихиите в различни точки на земното кълбо, Херцог представя и странични истории, най-често в контекста на мястото, в което се изследват могъщите (под)земни сили. Така като гледаме, „поиграли” са си доста двамата с Опенхаймер, и са успели да уловят наистина уникални моменти в кадри. Непретенциозен, забавен, любопитен и супер-впечатляващ – всички тези определения важат за „Into the Inferno”.

Пътешествието на вулканолога Клайв Опенхаймер и Вернер Херцог отвежда двамата изследователи навсякъде по света, за да се срещнат с най-мистичните вулкани – в Индонезия, Етиопия, Исландия и дори в Северна Корея. В разговори с учени и с местните хора, Херцог и Опенхаймер се опитват да разберат връзката между хората, човечеството и едно от най-великите и страховити чудеса на природата…

В плановете на Netflix влиза освен разпространение на кино от 28 октомври, но и пускането на „Into the Inferno” директно в streaming-платформата – ето, това се нарича „мисъл за зрителите”! Ако случайно киносалонът в нЕкое малко, щатско градче няма възможност да програмира документалния – повтаряме, до-ку-мен-та-лен! – филм на германския режисьор, всеки абонат на Netflix може да го открие онлайн. Защото такива филми са важни, епохални и същевременно – крайно занимателни и интригуващи. Защото казахме – Херцог е легенда и майстор! Който има шанс да види филма – да го стори.

Защото, както споделят спецове, видели филма в Торонто – това е едно небрежно напомняне „memento mori” към целия свят…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *