Chauvet-Pont-d'Arc

Предполагаме, че когато чуете пещера и 3D първото нещо, което ви идва на ум е „супер, поредния хорър”. Слава богу, случаят не е такъв. Става дума за най-новия документален филм на големия Вернер Херцог Cave of Forgotten Dreams 3D, който отвежда зрителите на едно незабравимо приключение в недрата на пещерата „Chauvet-Pont-d’Arc”, в която се намират най-старите известни рисунки, датирани от времето на късния палеолит.

По принцип „Chauvet-Pont-d’Arc” е затворена за посещения, от една страна за да се запазят невероятно ценните рисунки – всички знаем като се събере повечко народ на едно място какво се случва, особено пък ако са български селяндури – и от друга, защото въздухът вътре е почти токсичен заради високите нива на радон и въглероден диоксид. За да снима вътре Херцог е получил специално разрешение от френския министър на културата, разбира се с доста рестрикции – всички хора, които влизат вътре (общо четирима) е трябвало да носят специални костюми и обувки и да не пипат нито стените, нито пода на пещерата извън тясната пътека. Освен това, както можете да се досетите и сами, осветлението, което са използвали не е излъчвало топлина.

Всъщност това не е първият път, когато виждаме кадри от филма. Дълго време ни се мотаеше един не съвсем официален трейлър, който така и не успяхме да ви представим. Ако трябва да бъдем честни, сигурно и този щяхме да пропуснем, ако една наша много добра приятелка точно преди два дни не ни беше надула главата колко е як филмът и как 3D-то е било просто уникално. Не, че сме се съмнявали, де.

Завършваме с това, че преди време си пожелахме „Пина” на Вендерс и той дойде на София Филм Фест – това, че никой не го гледа е друг въпрос – затова сега си пожелаваме и Cave of Forgotten Dreams 3D. Очакваме от Киномания да се погрижат.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *