Дивото зове.
Дивото зове.

Докато се приготвяме за мразовитото и отчайващо пътешествие, на което ще ни отведе сериалътУжас” по романа на Дан Симънс, получаваме още една отлична и тематично свързана новина. Том Харди, за когото скоро писахме, че предстои да изиграе фотографа Дон МакКълин, ще се отправи на ледена експедиция като Ърнест Шакълтън.

Роден през 1874 г. в градче близо до Дъблин, Шакълтън става един от най известните изследователи в света, като провежда три експедиции до Антарктида. По време на една от тях животните, които теглят шейните умират от изтощение и екипажът е принуден да се впрегне и сам да издърпа товара на юг през ледената пустош.

По време на втората му експедиция, корабът „Ендюранс” е заграден от ледове и в последствие смачкан. Хората са принудени да се прехвърлят на леден блок. Следва отчаяние ново прехвърляне – на лодки, с помощта на които моряците достигат до необитаемия остров Елефант. Шакълтън оставя мъжете си и отплава само с петима, в опит да достигне южното крайбрежие на остров Южна Джорджия, където има китобойна станция и постоянно присъствие на хора. Мисията, макар и отчаяна, е успешна.

Екипажът на „Ендюранс“ играе футбол на леда пред заседналия кораб.
Екипажът на „Ендюранс“ играе футбол на леда пред заседналия кораб.

Според Deadline невероятният живот на Шакълтън ще оживее на големия екран с финансовата помощ  на StudioCanal. Със сценария се е заел Питър Строган („Дама, поп, асо, шпионин”, „Франк”), който явно скоро приключва с работата по „Щиглецът”. Изборът на Том Харди за ролята на Шакълтън ни се струва повече от удачен, предвид чудесното му представяне в „Завръщането”.

Все още няма премиерна дата, но се надяваме всичко да върви по вода и до година-две да видим нещо наистина епично. Историята изисква мащаб и доволно количество ефекти, така че не е изненада, че чак сега има възможност да се разгърне адекватно на голям екран. Припомняме ви, че през 2002 г. имаше нелоша телевизионна адаптация, като в ролята на знаменития изследовател влезе Кенет Брана. Може да си я припомните, както и да хвърлите едно око на този чудесен документален филм, който добре обобщава предизвикателствата, изникнали пред мъжете, посветили се на героичната мисия:

https://www.youtube.com/watch?v=0bToqGFvAcM

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

    1. Нали, та после да ме обсъждате в студиото колко съм бил дървен или пък не

    2. Даже ще те поканим, да разкажеш пикантни детайли от снимачната площадка 🙂