Том Харди

За по-малко от пет години Том Харди се превърна от неизвестен за широката публика английски актьор, участващ предимно в телевизионни продукции, в една от най-търсените кинозвезди в света. С предстоящата премиера на „Лудия Макс: Пътят на яростта”, решихме да хвърлим поглед на десет от ролите (къде добри, къде не чак толкова), които го изстреляха на върха.

Бронсън / Bronson

Бронсън

Въпреки че дебютът на Харди е епизодична роля във високо оценения военен сериал „Братя по оръжие” от 2001 г., ролята, която наистина му дава възможност да покаже на какво е способен, идва под режисурата на Николас Виндинг Рефн в „Бронсън” – шантаво заснета биография за най-буйния затворник в Англия. Плешив, мускулест и със засукан мустак, Харди, напълно неразпознаваем, успява да покаже абсурдния персонаж на Бронсън като вечно тласкан между комичното и трагичното герой, луд, но и впечатляващо трогателен. Шокиращата физическа трансформация и потапянето в обезпокоителното психологическо състояние на Бронсън печелят на Харди наградата за главна мъжка роля на Британските награди за независимо кино и го превръщат в един от обещаващите млади таланти.

Генезис / Inception

Генезис

След като участва в адаптация на „Брулени хълмове”, където играе ролята на мрачния и преследван от миналото Хийтклиф, Харди прави големия скок към високобюджетните продукции. Това става с „Генезис” на Кристофър Нолан. Макар и второстепенна, ролята му на фалшификатора Иймс изпъква, а това не е малко, имайки предвид ограниченото екранно време и огромния ансамбъл от звезди. На всичкото отгоре успява да си извоюва и една от най-запомнящите се реплики: You mustn’t be afraid to dream a little bigger, darling.

Бойна кръв / Warrior

Бойна Кръв

Бойна кръв” се очертаваше като глуповат филм за ММА, а всъщност се оказа една от приятните изненади на 2011 г. Героят на Харди се завръща при баща си алкохолик и подновява тренировките, притиснат от обстоятелствата, подобно на брат си (Джоел Еджъртън), който се записва за същия шампионат. Ролята на Харди е напълно изградена около физическата подготовка. С леко приведена стойка и смръщени вежди, героят му излъчва заплашителност и остава запомнящ се, въпреки схематичната драматургия.

Дама, поп, асо, шпионин / Tinker Tailor Soldier Spy

Дама, поп, асо, шпионин

След всички тези образи на силни, арогантни и агресивни мъже, Харди прави различен избор. В шпионския трилър „Дама, поп, асо, шпионин” той влиза в кожата на криещ се агент от МИ-6, изгубил доверие в организацията, за която работи. „Не искам да свърша като всички вас” – казва той на Смайли (Гари Олдман), докато двамата обсъждат потенциалната къртица в организацията. Харди използва страха на героя си от постоянното преследване и амбицията му да изобличи предателите, за да изпъкне за пореден път сред  ансамблов каст.

Шпионски свалки / This Means War

Шпионски свалки

Споменаваме тук „Шпионски свалки” като пример за това, че всеки актьор рано или късно стъпва накриво. Харди решава да опита съвършено различен жанр и романтичната комедия явно му се струва като нещо подходящо. За разлика от колегата си Гослинг, който след Drive с лекота скочи в жанра, с помощта на Стив Карел в „Оглупели от любов”, Харди просто не стои на място. Колкото и лесно да изглежда отстрани, комедията изисква умения и когато един Крис Пайн се представя по-добре от теб, е редно да отстъпиш.

Беззаконие / Lawless

Беззаконие

И Харди отстъпва в познати води. „Беззаконие” е филм, в който груби селяци нелегално произвеждат и пренасят алкохол по време на сухия режим в Америка. Героят му е мълчалив алфа-мъжкар и пример за братята си, който действа решително и не се страхува от последствията. Тук вече започват да се усещат дразнещи повторения на жестове и пози от предишни филми, особено тежкарската стойка и мърморенето под нос. Неща, които ще виждаме все по-често в следващите му роли.

Черният рицар: Възраждане / The Dark Knight Rises

Черният рицар:Възраждане

Втори филм с Кристофър Нолан, като този път Харди получава ролята на злодея Бейн, който ще мачка Батман. Какво ли е чувството да влезеш в стая, където Хийт Леджър е омел всичко с изпълнението си и сега прожекторът е отправен към теб, а публиката очаква нещо ново? За разлика от психологически заплашителния Жокер, Харди и Нолан тръгват в друга посока и залагат на грубата сила. Бейн е като машина, която смазва всичко по пътя си. Подобно на „Беззаконие” и „Бойна кръв”, яростта и агресията са скрити под привидно спокойно поведение, което създава усещането за напрежение. Поради специфичния костюм на Бейн, Харди е длъжен да играе предимно с очите си, изграждайки в крайна сметка един добре стоящ злодей, макар и все пак далеч от висотата на Жокера.

Лок / Locke

Лок

Лок” е интересен проект на режисьора Стивън Найт, в който един мъж пътува през нощта с колата си, като междувременно говори по телефона със семейство и колеги. Харди експериментира с уелски акцент, а героят му е човек, свикнал да контролира. Говори бавно и премерено, уверявайки, че са разбрали правилно инструкциите му. Зрителят остава с впечатлението, че за роля като тази не са необходими кой знае какви актьорски умения, но тя определено е сред най-запомнящите се в кариерата му.

Мръсни пари / The Drop

Мръсни пари

Вече може да се усети една повтаряща се схема в избора на роли, който Харди прави. Два образа на агресивни мачовци, последвани от две роли на тихи и затворени персонажи. Героят му в „Мръсни пари” е много сходен до Лок. Отново мъж на място, който си гледа работата, но е принуден от обстоятелствата да извърши нещо необичайно, като по този начин бавно се разкрива  една мрачна страна на характера му

Дете 44 / Child 44

Дете 44

В „Дете 44” Харди играе внушаващ страхопочитание офицер от МГБ. Явно след двата интровертни образа от последните филми, отново е време за агресия и насилие. С ужасен руски акцент, който подкопава цялото изпълнение и повторение на жестове и мимики, познати от предишни филми, това е може би най-слабата му роля и поставя (поне засега) една крайна линия, очертаваща актьорския му капацитет.

Макар и нетърпеливо да очакваме „Лудия Макс: Пътят на яростта”, едва ли там ще видим нещо повече от стабилното екранно присъствие, което вече познаваме. То и не е необходимо за такъв тип филми, но все пак нека поясним за хората, които виждат в Том Харди новия Робърт Де Ниро, че ще трябва да почакат още малко.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 Comments

 1. Уникален актьор наистина с такова излъчване в някои роли, че не побиват тръпки /визирам Черния рицар/ и уникална игра в Беззаконие / Lawless. Момчето направо си върви към първия си Оскар. Но в новия Макс, не мисля, че може да мине Гипсън. Просто филма ще бъде пост-апокалиптичен визуален „стрес“

 2. Това е едно от най-надценените дървета работещи в момента! А като чуя каква „роля правел“ само с очи в „Възхода на Черния рицар“ и ми става лошо. В клиповете на „Лудия Мкас“ е същия трагик като навсякъде другаде.

 3. хахаха 98% при доматите какво ще рече? Пълна пръчка или нещо свесно? хахаххах

 4. То е ясно в IMDB гласуват само тинейджъри и там не е кой знае колко определящо, но все пак има и добри критики и анализи.

 5. За това и написах „не е особен критерий“. Не написах „не е критерий изобщо“. При всички случаи Доматите са далеч по-релевантни.

 6. Като гледам новия трейлър не мисля че ще е нещо повече от зверски постапокалиптичен екшън, но със страшна визия…John Seale е много голям!

 7. Ето един фрапиращ пример за разликата между IMDB и Доматите:

  http://www.imdb.com/title/tt1959490/

  http://www.rottentomatoes.com/m/noah_2014/

  …като това далеч не е съвършен филм, но е филм, който много харесвам и смятам, че заслужава поне 7/10.

  Просто по-често мнението ми съвпада с Доматите, но има и изключения, разбира се.

  PS „Mad Max: Fury Road“ cъс сигурност ще е визуален екшън фест.

 8. Реално „Ной“ се оказа голяма тояга и напълно ми съвпада рейтинга с IMDB. Големи очаквания се възлагаха на този еврейн, но напълно се оля и сега едва ли ще му дадат отново големи кинти и доверие независимо, че е един от младите таланти.Много грешна интерпретация на Библията. Просто не беше хапка за неговата уста. Същото мога да кажа и за Изход на Скот – пълен провал и то цели 3 часа продължаващ. Ужас!

 9. Като прочета „грешна интерпретация на библията“ и ми става ясно кой за какво се бори.

 10. Силно се надявам Satyr73 да не хареса четвъртия „Mad Max: Fury Road“ – това ще е гаранция, че на мен пък ще ми хареса. 😀

 11. Само като чета мнението на някои персонажи тука ме напишва смях-за целия ви мизерен живот няма да направите и милиминка от банковата сметка на Харди,така че потънете в тотална скръб,нищета и мъка

 12. Според мен едностранчива и непълна картинка-хубаво е да се коментират и роли на Том Харди във филми като „Stuart:a Life backwards“,Rocknrolla ,The Take(ТВ мини сериал)-
  гледайте ги и ще получите пълна представа за актьорските способности на това момче-според мен абсолютен талант,който тепърва ще се превъплъщава в многообразни роли.
  Е,съгласна съм за „Шпионски свалки“,от такава боза не очакваш кой знае каква актьорска игра(всъщност си наложих да го гледам само заради Харди) ,но дори и добра актьорска игра
  не можеше да го спаси.

 13. Благодаря много за статия и като цяло за краткия преглед на префесионалния път и предтавяне на Харди, въпреки че не съм съгласна напълно с автора и особено с коментарите под статията. Твърде много критика за актьор от подобна класа, сякаш говорите за треторазряден актьор. Определено има роли, които не ми допадат, някои вече изтъркани истории. Това обаче няма нищо общо с актьорските умения. Има филми, на които трябва да се обърне по- специално внимание, където Харди прави уникално представяне: The Drop, Legend, Bronson, The Take, Rocknrolla, Inception, в някои телевизонни сериали като Брулени хълмове и Оливър Туист. А какво да кажем за Revenant и номинацията за оскар за поддържаща роля. Не е случайна…….