Blame - Netflix
Така гледат всички конкуренти на Netflix в момента

Цутому Нихей е японски манга художник, който съвсем наскоро на Comic-Con спечели Inkpot award. Предимно работещ във футуристичния жанр с челно-бял арт, Нихей е най-известен с мангите си „Blame!”, „Biomega” и „NOiSE”. Сега, благодарение на Anime News Network, научаваме, че Netflix са добавили „Blame!” в каталога си, с премиерна дата през 2017-а година. Филмът ще бъде адаптация по киберпънк историята на Kodansha Comics, разгърната в десет тома от 1998 до 2003 г.

Действието в „Blame!”се развива в дистопично бъдеще, в което самотникът Кили е на мисия да спаси цивилизацията с помощта на изключително мощно оръжие, наречено Gravitational Beam Emitter. Вижте първия трейлър:

Изглежда чудесно и нямаме търпение да се доберем до филма. Обичаме киберпънк фантастики и за нищо на света не бихме изпуснали тази. А и отдавна се каним да хвърлим едно око на комиксите. Ето как от „Tokyo Pop” описват историята:

Кили е мълчалив мъж. Той скита, сякаш безкрайно, през самотен гаргантюански лабирит от стомана и бетон, борейки се с киборги и други футуристични кошмари, търсейки нещо, наречено Net Terminal Genes. В употреба му влиза мощно оръжие, което той използва без да се подвоуми, когато опасността надигне грозната си глава. Кой е мълчаливият, яростен и устремен мъж и какво е това, което търси? Малките общности, които намира по пътя, скрити под високите руини на дистопичното бъдеще, почти не му дават насоки за съкровището. Това го принуждава да търси по-големи цивилизации, където хората могат да разкрият повече за света в който живее и това, което търси. Ако Кили иска да намери съкровището, ще има нужда от помощ и информация, но за да я открие, първо ще трябва да оцелее.

На панела, който се проведе в събота на Comic-Con, Нихей сподели, че е нарисувал много нови скици за предпродукцията на филма. Бяха показани и ключови герои, които изглеждат много по-различно в сравнение с оригинала. По повод промените Нихей уточни: „Дължат се предимно на факта, че по онова време нямах умението да рисувам подобни герои”. След което добави, че тези, които са чели мангата, ще забележат някои промени в новите скици, които е нарисувал. Предлагаме ви няколко от тях, които показаха на панела:

blame-img01-20160727 blame-img02-20160727 blame-img03-20160727

Както и самият Нихей с наградата си:

Нихей

Миналата година Kondasha публикуваха „master’s edition” издание на комикса в шест тома. Много бихме се радвали да се докопаме до него:

Masters edition издание на Blame в шест тома
Новите издания вече красят нечий рафт.

„Blame!” вдъхновява аниме проект, който е обявен през 2007-а от „Micott & Basara”, но така и не вижда бял свят, защото въпросните Микот и Басара банкрутират през 2011-а. Кратка част от историята е анимирана в осми епизод на „Knights of Sidonia: War of the Ninth Planet” – втори сезон на „Knights of Sidonia” (оригиналът отново е написан от Нихей), който също може да се намери в каталога на Netflix (от Vertical обещават скоро да се появи англоезична версия).

Стискаме палци на проекта, защото покрай предстоящата адаптация на „Ghost in the Shell” отново ни се гледа качествена киберпънк анимация. Не знаем какво става в Netflix, но след покъртително добрия „Stranger Things”, задаващия се „Death Note” и всички сериали за супер герои напоследък, компанията определено печели позиции сред нърд средите. С риск да се повторим, ще кажем, че нямаме търпение. Всъщност… нетърпението…. направо….. ни разкъсва.

Beware the Silicon Creatures.
Beware the Silicon Creatures.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 Comments

 1. Това което прави днешната аниме индустрия (поне по-комерсиалната и особено при сериалите) е да сере на хубави манги, много лошо. Изглежда зле, няма да кажа ужасно, щото стане ли дума за CGI и аниме нещата са грозни та дрънка – все пак имаме само някакви си секунди кадри. Мангата е жестока и се „чете“ (в кавички, щото повечето е визуален разказ) на един дъх.

  Последно филм ли е или епизодична продукция?

  Ето това артси-фартси (OVA) опитче да се промотира мангата, чрез аниме форма е десет пъти по-добро, въпреки че е поне два пъти по зле от това да се гмурнеш в черно бялата кибърпънк лудница на Blame!:

  https://www.youtube.com/playlist?list=PL4cpM9TdqdX8gr7HBabXDM9ZZn4EGfELC

  Предполагам, функцията основно е била да се възбуди интерес, отколкото да се обхване мащаб, комплексност или да се следва някаква сравнително ясно определена история от първоизточника.

  За това новото не таи големи надежди.

  1. Филм е. Не знам що на едно място съм писал „епизодите“. 🙁 Явно желанието ми за серии е надделяло…

 2. Интересно ми е как ще представят колосалните размери на света в Blame, с безбройните детайли и футуристичния дизайн, но от малкото видяно определено съм надъхан. Напълно пренебрежима е замяната на черно-белите страници с цветна анимация, стига да не се изгаврят с историята 🙂

  1. Ще е бъкано със фен сървиз и калпава 3d анимация – каквато само Японската аниме индустрия може да роди. А, ский и как са озвучили главния – типичен бед ес мадър факър :D. Нямам никакъв проблем с цветното, не знам защо си направи такива изводи :).

 3. Да, бе, то и аз искам нещо по-различно от бед-ес-мадафакър и 3D, особено вземайки предвид възможностите, които мангата дава, ако се изпълни в нейния стил, но… ми е интересно накъде ще поемат и от видяното съм по-скоро обнадежден. Честно казано, както спомена по-горе, мангата сама по себе си може да се „гледа“ като сериал, толкова е визуална и последователна, така че всеки верен с оригиналната история опит за разчупване е добре дошъл.
  Засега притесненията ми са по-скоро да не се получи нещо съвсем детско. Темите на Blame, особено на моменти, са доста… мрачни 🙂

  1. Е щом, ще е филм, няма начин да покрият мангата по какъвто и да е начин просто. Вероятно ще обхванат някои по-интересни (екшън ориентирани) моменти и това ще е акцентът (вероятно ще потърсят и някаква самостоятелна завършеност в него). Кили в мангата почти не обелва дума, това че използват стандартен озвучител на култови изроди е толкова стандартно противно за нетипичен герой, че е сбъркано на много повече нива от колкото трябва и въобще е нужно. Ясно е че трябва да се печелят фенчета, същата работа и със сладкото изчервило се момиченце в бойният костюм (майко мила :D). Само дето унификацията не нещо което е сравнително оригинално, за да е „по-достъпно“, е сране на метено ама по японски.

   В най-добрият случай ще е гледаема притурка с която да се зарибят хората по мангата. Вдигам с една единица и от продукционна гледна точка – да се чете, щом ще е пълнометражно, 3d-тУ ще е малко по-добро.

   Btw не очаквай сериозните мрачни теми, да бъдат добре разгледани или разбрани, камо ли развити в подходящ за формата начин (тези времена в аниме бранша са малко или много (в) минало(то)).

  2. Срамота е, но не съм чел въпросната манга, макар от години да ми е в списъка. Есента започват да издават на английски език лека-полека шестте тома, дето ги има на снимка горе в новината. Та, като нищо ще започна да си ги поръчвам.

 4. Точко, не знам кой си, ама много подло ми попари всякакъв ентусиазъм. Гъз. Планирам обаче да си прегледам отново цялата манга, макар да си спомням немалко неща доста ярко 🙂

 5. Отлична новина ! Не ме кефи 3D аниме, но ако работи, защо не ?

  За феновете на мангата също има добри новини. Тези, които са я чели знаят, колко е трудно да се намери на книжен носител на английски език, томовете на Tokyo Pop са с колекционерска стойност след толкова години липса на преиздаване и струват стотици долари. Тези, които още не са, сега ще имат страхотен шанс да го направят, защото Vertical (издават една от поредиците на Нихей, на английски) са взели лиценз за луксозните издания, за които спомена автора на статията и започват да излизат от Септември. Има опция за pre-order в по-големите он-лайн книжарници. Good things are happening !

  1. Ще се поръчва. 🙂 Мисля първо обаче да си взема един УЗУМАКИ, по страстна препоръка на един колега. 😀

  2. Точно така, това е мъдро решение, Мартс. 🙂 Иначе за изданията на Vertical и аз писах по-горе в коментарите – ще се поръчват, то се е видяло. Щеше ми се да са на Viz Media, които са най-великите издатели на манга евър, ама и ракът ще е риба явно.