Години след като чухме за последния опит за нов живот в адаптацията на Хрониките на Нарния,сега за първи път получаваме новини, които звучат наистина обещаващо. Представяме си, че именно Netflix, които са платили кой знае какви пари, за да станат първата компания, която държи правата за адаптация на цялата поредица на К. С. Луис, ще се постараят много, за да излезе инвестицията им успешна. Вероятно първата стъпка вече е направена с избирането на режисьор.

Разбираме, че Грета Гъруиг, бидейки по средата на абсолютната маркетингова буря от промоция за предстоящия Барби, все пак е направила следващата си сделка за високопрофилна адаптация – тя ще режисира първите два филма в новата поредица по Хрониките на Нарния.

Знаем какво си мислите – каква нужда има от нова адаптация на тези книги? И докато всъщност сме съгласни, че първият филм продължава да е доста приятен, той вече е на 18 години и макар че е далеч от остарял, няма как историята да се продължи със същия актьорски състав или въобще в същата „поредица“. А това е интелектуална собственост, от която може да се изкарат още пари, така че естествено, че отиваме към нова адаптация. Освен това първият Лъвът, вещицата и дрешникът може да беше стабилен филм, но оттам нататък всичките ставаха все по-зле като качество, като приходи и като отзвук от публиката – виждаме защо някой си мисли, че може да се справи по-добре.

Грета Гъруиг вече започва да се установява като изключително сериозен режисьор на високобюджетни адаптации, предизвикващи голям интерес. С Малки жени тя показа, че има усет към историите в епоха и че може да изкара най-доброто от голям актьорски състав, пълен с талантливи хора. Предполагаме, че с Барби ще ни покаже и усета си за мащаб и използване на грамадни бюджети. Все пак обаче тя запазва и разпознаваемия си глас като установен независим артист, заради което предполагаме, че няма и да е просто „нает“ режисьор, който ще свърши работа – ще остави собствения си почерк върху проекта.

Нужда от нови Хроники на Нарния може и да няма, но ако ще го правят така или иначе, поне можем да се радваме, че Netflix са наели креативен и интересен глас като Гъруиг, която да започне адаптацията им и то с два филма, което ще наложи стила на цялата поредица. Креативен архитект на цялата Нарния операция в Netflix пък е Матю Oлдрич, сценарист на Тайната на Коко.

Още сме далеч от старт на продукцията, но определено ще се оглеждаме за още новини, защото си представяме, че това ще бъде от проектите, около които ще се завърти сериозен интерес в идните години.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *