От известно време се говори и спекулира за първата западна продукция по „Death Note”, свързана с името на Адам Уингард – всякакви новини по темата са очаквани с огромен интерес от феновете на едноименната манга. Които не са никак малко – енигматичната история на младия Лайт Йагами, който открива тетрадка, способна да убие всеки, чието име бъде изписано по страниците й, се радва на култов статут и фанатични последователи из цял свят.

Базирана на мангата от писателя Цугуми Оба и художника Такеши Обата, историята на „Death Note“ вече е адаптирана в три филма, аниме, сериал и дори мюзикъл. През октомври ще излезе и четвърти филм, с не съвсем остроумното заглавие „Light Up The New World”, но предстоящият проект на Уингард ще е първи опит на Холивуд да интерпретира един от най-оригиналните детективски-трилъри, измислени през последните 20-тина години.

Мангата от писателя Цугуми Оба и художника Такеши Обата
Мангата от писателя Цугуми Оба и художника Такеши Обата

От Нетлифкс съобщават, че снимките по версията на Уингард са започнали в Канада и САЩ. В ролите ще влязат Нат Уолф („Вината в нашите звезди“) като Лайт Търнър, Маргарет Куоли („The Leftovers”) като Миа Сътън, Кейт Станфийлд („Straight Outta Compton“) като Ел, Пол Накучи („Алфа и Омега“) като Уатари и Шей Уигам („Престъпна империя”) като Джеймс Търнър. Продуценти са Рой Лий, Дан Лин, Джейсън Хофс и Маси Ока.

Не ни допадат промените в имената на главните герои (Лайт Йагами и Миса Амане с американизираните Лайт Търнър и Миа Сътън) и силно се надяваме те да са оправдани по някакъв начин. Признаваме, че Лайт Търнър ни звучи като име на стероиден герой от второразреден оседемдесетарски екшън филм.

За незапознатите, историята на „Death Note” разказва събитията около гениалния ученик Лайт Йагами, който открива тетрадка, съхраняваща способността да убива хора, когато дадено име бъде изписано върху белите ѝ страници. Това предизвиква изконната чошешка амбиция за власт у Лайт, натоварвайки го с личната отговорност да пречисти света от злото и така да се превърне в Бог на Земята. Но действията на хладнокръвен убиец скоро привличат вниманието на полицията, а когато и те се виждат неспособни да разрешат тайнствените убийства, в сюжета се появява енигматичният и тайнствен детектив единствено с инициала Ел (L). Оттук нататък действията в „Death Note” се развиват, благодарение на различни приоми, характерни за детективския роман, психологическия трилър и още половин дузина литературни поджанрове.

Кадър от „Light Up The New World”
Кадър от „Light Up The New World”

Засега няма обявено нищо за една от най-важните и трудни за аранжиране съставки от историята – шинигамитата. И най-вече – кой ще се нагърби с въплъщаването на саркастичния Риук. Fingers crossed за някой по-неизвестен актьор, макар че на един Хавиер Бардем би му прилепнал идеално идитско-зловещият характер на бога на смъртта, който проявява нездравословен интерес към човешките отношения. И към ябълките!

Продуцентите Рой Лий и Дан Лин споделят, че са готови да запознаят нови зрители с историята на Лайт, като разчитат и на разнообразен каст:

„Представата ни за Death Note винаги е била свързана с балансирането между fan-service и запознаването на целия свят с този мрачен, мистериозен шедьовър. Талантът и разнообразието, представени в нашия избор на актьори, а също и в целия творчески екип, рефлектират един от основните концептуални мотиви на историята – морала – универсален проблем, който не познава расови предразсъдъци“

Не сме сигурни доколко думите относно актьорското и творческо разнообразие (в расово отношение) ни обнадеждават – ние вярваме, че някои истории нямат нужда от чак такова расово разнообразие, при това смятаме така тъкмо защото не сме расисти.

Все още няма официална дата, но на продукцията е дадена зелена светлина и по филмът се работи. Очакваме новини в близките месеци, а вие не се съмнявайте, че ще ви държим в течение относно напредването на проекта.

И последно, докато очакваме още новини ни остава единствено да се надъхваме с феноменалния саундтрак и по-конкретно – темата на „L”:

https://www.youtube.com/watch?v=MTGlrcReWrk

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Темата на Ел е доста найс микс между Сайлънт Хил и Хелоуин 🙂