Kойто си каже репликите правилно, получава значка
Kойто си каже репликите правилно, получава значка

Нямаше как най-епичният фентъзи сериал в историята на телевизията да отсъства от вече приключилия Comic-Con. „Игра на тронове” разтърси живо и мъртво с изминалия шести сезон и затвърди позицията си като едно от най-чаканите неща догодина. Понеже сме бедни и не можем да си позволим пътуване до Сан Диего, висим пред компютрите и с жадни погледи чакаме всяка капка информация, която се изплъзне от фен конвеншъна. Да запрятаме ръкави, защото определено има какво да коментираме.

Първо, да наваксаме с няколко новини, които не успяхме да отразим навреме. Мигел Сапочник, отговорникът за двата най-добри епизода от предишния сезон, а именно „Battle of the Bastardsи „The Winds of Winter”, най-вероятно няма да се завърне. Не знаем как да коментираме тази новина освен с прискърбие. Толкова сме впечатлени от работата на Сапочник, че направо се надявахме да му предложат да режисира целия седми сезон. Все още не знаем каква е причината за отказа му да се завърне към вселената на Джордж Р.Р. Мартин, но предполагаме, че е свързано с претоварен график. Без значение, ето имената, от които до голяма степен ще зависи качеството на седми сезон.

Алън Тейлър открива перфектния кадър
Алън Тейлър открива перфектния кадър

Алън Тейлър – ветеран, доказал се с работата си по „Семейство Сопрано” и „Рим”, който по толкова ефектен начин ни показа обезглавяването на Нед Старк, че едва ли някога ще напусе кошмарите ни. За съжаление Тейлър не се справи добре в света на високобюджетните филми и попълни филмографията си с разочарованията „Тор: Светът на мрака” и „Терминатор: Генисис”. Надяваме се да изкупи вината си с изключително обещаващата адаптация по шедьовъра на братя Стругацки „Пикник край пътя”.

Джеръми Подесва – канадецът е отговорен за чудесния „Home”, в който видяхме Месията да възкръсва, както и за отличния „Kill the Boy” от пети сезон. Основният си опит Подесва е натрупал покрай „Династията на Тюдорите” и „Престъпна империя”, които също харесваме.

Марк Майлод – доказал се с четири епизода в сериала, включително „The Broken Man”, в който се завърна Хрътката и „No One” с гонката на Аря. Работил е по „Антураж” и „Безсрамници”.

Марк Шакман – ново попълнение за сериала. Най-известната му работа е тази по „Слънчева Филаделфия” – комедия, която Бениоф и Уайз много харесвали. Шакман се е разписал и по отличните „Фарго”, „Добрата съпруга” и „Момчетата от Медисън авеню”.

Освен липсата на Сапочник, сме разочаровани, че няма да видим и епизоди, режисирани от Дейвид Нътър (отговорен за Червената сватба и похода на срама), Алекс Грейвс (смъртта на Джофри и сблъсъка между Оберин и Планината) и Алик Сахаров (процеса срещу Тирион и разговора му с Оберин в тъмницата). Излишно е да мрънкаме, надяваме се тримата да се разпишат в последния (поне засега) осми сезон.

Сценариите са раздадени, дали някой вече знае, че ще умре?
Сценариите са раздадени, дали някой вече знае, че ще умре?

Завръщането на Денерис във Вестерос е първото домино” – споделя Уайз – „Когато се качи на онези кораби и потегли на запад, тогава часовникът започна да отброява края на играта”. Тринадесет епизода ни делят от края на епичното пътешествие, което завинаги промени телевизията и се превърна в неизменна част от животите ни. Догодина ни очакват само 7 епизода, а през 2018 още шест. Този петък на Comic-Con Бениоф и Уайз хвърлиха светлина върху някои от полемиките около сериала. „Книгите на Джордж ще бъдат много различни в някои отношения; надяваме се сериала и книгите да бъдат изненадващи за хората, които четат и гледат” – уточни Бениоф.

Вместо април, музиката от началните надписи ще зазвучи чак лятото. Причината е липсата на достатъчно количество сняг. Иронично е, че във Вестерос зимата най-накрая дойде, но Северна Ирландия, Испания и Исландия ще трябва да почакат. Интересно е да отбележим, че по този начин сериалът се дисквалифицира от надпреварата за наградите Еми, крайният скрок за които е 31 май. 23 от скорошните 94 номинации на HBO са единствено от „Игра на тронове”, но това по никакъв начин няма да повлияе на интереса. За справка – финалът на шести сезон е бил гледан от приблизително 23 милиона души, което го прави последния консенсусен сериал от мащаба на „Приятели”. По-дълго време за препродукция на по-малко епизоди може да се окаже благотворно за качеството. Пък и очакваме още епични батални сцени.

Актьорите, които се появяват на панела, споделят някои впечатления за героите си, като Софи Търнър коментира връзката между Санса и Джон по следния начин: „Не мисля, че тя вярва, че Джон е способен да управлява Зимен хребет и Севера; не мисли, че той разполага с интелекта, познанието и опита, които тя има и аз съм съгласна” – през смях – „Той има прекрасни морални ценности, онези ценности на Старк (поне тя така си мисли), които неизбежно ще доведат до правилния избор, но дали ще има полза за някого, е съвсем друга история”. На въпрос дали между двамата може да се получи някаква романтична връзка, Търнър е категорична: „Джон си пада по червенокоски, но Джон и Санса са отраснали заедно, те са на практика брат и сестра” – след което през смях предупреждава продуцентите – „ако направите нещо да се случи между тях, ще ви убия”.

Панелът приключва с видео, показващо работата по продукцията на седми сезон и ни дава възможност да си припомним видяното и да поспекулираме за това, което ни очаква.

Welcome home my Queen“ – първа реплика от предстоящия сезон, при това, както уточни Уайз по-горе, бележеща началото на края. Нямаме търпение! Ето някои впечатления от видяното.

screen shot 2016-07-22 at 10.00.48 pm

Детайлът от новата рокля на Церсей е призрачен и както коментира отговорника за костюмите, напомня, че „кралицата е мъртва отвътре”.

screen shot 2016-07-22 at 10.00.30 pm

Знамената на Ланистър се окачват по стените, но това едва ли е показател, че ще бъдем свидетели на някакъв възход за семейството, което все по-сигурно затъва в блато от неприятели. Със сигурност седми сезон ще отбележи тоталното разрушение на дома Ланистър и честно казано… нямаме търпение да го видим.

screen shot 2016-07-22 at 10.00.42 pm

Виждаме тронната зала пуста и мрачна. Усеща се обреченост, когато Кибърн произнася думите от коронацията на Церсей. Всъщност залата директно ни напомня на кадър от видението на Денерис:

daenerys snowing throne room vision game of thrones

Камъните с изрисувани очи може би са предназначени за всички, които загинаха в последния епизод, но можем да ги приемем и като обещание за останалите, които ще напуснат сцената в следващите седем епизода.

screen shot 2016-07-22 at 10.00.28 pm

Виждали сме камъчетата и преди. Върху очите на Мирцела, Джофри и Тивин Ланистър. Кого ли ще украсят скоро?

tywin lannister game of thrones

Планината, Санса и призрака на Рамзи, Тирион, разбира се. Силно се надяваме седми сезон да се завърти около любимото ни джудже. Нищо, че не го бива в изговарянето на някои думички…

Изключително „benevolent” от страна на Бениоф и компания да споделят тези благинки с нас. Тъкмо болката се беше притъпила и те отново отвориха раната. Предстои ни цяла година чакане, след което само седем епизода. Не е справедлив света в който живеем. При наличие на нови ъпдейти, задължително ще ви информиране. Засега имаме само един въпрос: Valyrian motherfucker, do you speak it?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Лол,

    The Queen Mother. The very best there is. When you absolutely, positively got to kill every motherfucker in the room, accept no substitutes.

    Не я пренебрегвайте, мн е луда, ей.

  2. Абе… хем му се види краят, хем не е ясно ще доживеем ли до него 😀

  3. Леко полеко взех да наваксвам, та даже и да се увличам по сериала. Сега съм на сезон 4, туко що Джофри даде фира и се замислих, това копеленце има ли спечелена награда, покрай тая истерия с Еми-тата. Играе много добре, истински го мразя, а и сцената с умирачката му беше зловещо изиграна. При другите се долавя чат пат типичното за телевизията преиграване, родената в буря, като говори на валириански, е като италианка , която ти нарежда спагети рецепти