Сандор Клегейн е жив и здрав. При това изобщо не го интересува, че трябва да изчака темата с началните надписи. Има дървени трупи за носене.

Оказа се, че рицарят с изгорено лице е оцелял след падането върху скалите, където Аря взе кесията му и го остави на лешоядите. Там го намира и септонът Рей (Иън Макшейн), базиран донякъде по Мерибалд от „Пир за врани”. В книгата Марибалд държи реч, позната във фенските среди като „Broken Men” speech, от която идва името на епизода. Жалко е, че не чуваме части от нея, предвид колко въздействащи са думите на Мартин (може да ги чуете тук).

В комуната на Рей, напомняща на сбирка на Анонимните Алкохолици (в случая по-удачно би било Анонимните Убийци) се проповядва мир и трудолюбие. Заобиколени от зеленина, хората в нея строят дом, далеч от кънтящата стомана на мечовете. Приятни са тези сцени. Увеличават света на Вестерос, показват ни съдби, пострадали косвено от играта на големите. Тонално, от друга страна, предлагат свежест и спокойствие, време да си отдъхнем, преди отново да се хвърлим в суровата действителност на света, изкован от огън и лед.

Сцените в комуната ни предлагат и нов поглед към религиите във Вестерос. Макар да е септон и да служи на Седемте, Рей силно се разграничава от фанатиците в Кралски чертог. Неговото послание е простичко – пълно бягство от изкушенията на света, отказ от каквато и да е власт и намеса в обществените дела. Това прави последователите му част от съвсем различен клон на вярата. Нещо като орден на францисканците. Думите на Рей може и да са близки до тези на Върховния врабец, но делата и последствията от тях са мерило за същността и началните подбуди. Походът на срама е излишен, всеки изкупва цената на греховете си, но смисълът е да бъдеш добър сега.

Силно е развитието на Хрътката, както и играта на Рори Маккан. Хареса ми колко убедително показа надеждата на Сандор. Последнияr му шанс за нормален живот без насилие напомня на уестърн сюжет. Самотният герой, който цепи дърва (вместо глави) е изтласкан отново в свят на насилие. В очите на Клегейн имаше блясък на добрина и човечност, дори сходен с наивния поглед на мормоните, които раздават брошурки по улиците. Не в някаква нелепа крайност, но достатъчно, за да видим, че Хрътката е повлиян от учението на септона.

Твърде кратко за съжаление беше участието на Иън Макшейн, който има навика да краде цели сцени. От друга страна ролята му, подобно тази на Макс фон Сюдов, няма да остане незапомнена. Тепърва предстои да видим последствията от живота и смъртта на брат Рей.

Ian-McShane-as-Brother-Ray-in-Game-of-Thrones

Дали Марджери успешно заблуждава Върховния врабец, дали умелият манипулатор се е вързал на малкото й театро, че е приела искрено вярата. Предвид способностите му да си играе с човешката психика, едва ли. Беше добре навързан цитатът от книгата на Майката със сцената, в която Марджери говори с Олена. В книгата пишеше за женската сила и издръжливост, а очевидно бабата добре е научила внучка си, която бутна символа на розата в ръката й, доказвайки предаността си към семейството. Едва ли Тирел ще се приберат за дълго у дома.

Видяхме и колко окаяно е състоянието на Церсей, която се опитва да убеди Олена да остане в столицата (без съмнение, за да я отстрани перманентно). Кратката реч на Тирел беше наистина смазваща (споменах ли колко на ниво е сценарият в този епизод – I wonder if you’re the worst person I’ve ever met). Майката на краля е обградена от врагове и няма да е изненадващо, ако смъртта й се задава зад ъгъла. Феновете все още чакат сблъсъка между братята Клегейн. Дали това няма да се случи още в този сезон под формата на trial by combat?

Пристигането на Джайм в Речен пад и поемането на обсадата от некадърните братя Фрей е демонстрация на сила, каквато не бяхме виждали скоро от едноръкия рицар. Джайм облича лъскавата броня и влиза в ролята си на арогантния, но компетентен мъж, когото познаваме от първи сезон. Любимецът Брон също се завръща. Циничният разбойник винаги носи чар, лек тон и остроумни реплики. „A Lannister always.. Don’t say it. Don’t fucking say it!“

Напереният Джайм силно контрастира с Джайм след срещата си с Черната риба (колко симпатично отстъпи, когато мостът се вдигаше). Брандън Тъли едва ли не е разочарован от видяното. Въпреки позата си, златокосият Ланистър изглежда пречупен (кой всъщност е the broken man в този епизод?) Той завинаги ще остане Кралеубиеца и клетвопрестъпника (страхотна е играта на Валдау, който показва героя си като привикнал към прякорите и същевременно чрез много леки нюанси на лицето му издава стаените гняв и непримиримост). Петното е неизлечимо, прилича на недъг, характерен като този на брат му.

got-s06e07-img03

Джон и Санса в този епизод все едно са на турне из севера. Опитите им да убедят колкото се може повече домове да ги последват са първото им съвместно усилие да демонстрират, че домът Старк все още съществува, заслужава уважение и изисква преданост от тези, които са се клели във вярност. За съжаление двамата все още приличат на деца и други вършат работата вместо тях. Диваците, останали твърде малко след загубата пред Вала, биват убедени от Тормунд, който представя Сняг като техен спасител. Чудото и жертвеготовността накланят везните, но Джон е напълно безсилен в реторичните си способности. Ценен урок, че никой не може да се справи сам.

За първи път виждаме Мечия остров на Мормон, където малката владетелка Лиана (още една подсказка за важността на това име) е едно от най-яките неща в епизода. Ужасно убедително и автентично, момичето направи на парчета играта на Търнър и Харингтън. Санса и Джон не демонстрират необходимия авторитет и някой друг, в случая Давос, върши дипломатическата работа. Отново Сняг стои и гледа угнетено, докато приближените му, подобно на пророци, говорят за това, което е извършил. Забавният завършек на просията беше страхотен. Само шейсет и двама войници може да отдели скромният дом Мормон. Дали пък няма да видим елитния спартански отряд на Вестерос в действие?

Домът Гловър отказва да се включи в предстоящата битка. Силни и уважителни са доводите им. Никой северняк не би последвал копеле, което е пуснало диваците отвъд Вала. Самата идея е унизителна и предизвиква единствено гняв. Отделно стои фактът, че Роб се ожени за чужденка и допусна армията на железнородените да нахлуе и да избие членове от семейството на Гловър.

Начинът, по който армията на Джон станува, силно напомня „Завръщането на краля” , където в Дънхароу войската изчакваше да се съберат всички домове за предстоящия сблъсък. Самото място, обрадено от планина и напрежението от недостатъчната бройка прокарват паралела. Санса в случая не е съгласна с Джон, че трябва да атакуват Зимен хребет. Писмото й до Бейлиш е поредният предвиден ход от Кутрето, който му гарантира място от страната на победителите.

Горкият Теон е във Волантис и не може да се наслаждава като сестра си на плътските удоволствия. Добра е сцената между тях, говори за истинска близост, а no bullshit тонът на Яра кореспондира с този на Лиана Мормон. Твърде късно е човек да залъгва себе си и другите. Ако ще участваш, даваш всичко от себе си, в противен случай си прерязваш вените и спестяваш на околните бремето да те носят. Ще е чудесно да видим Теон възвърнал силата си. Освен това му предстои среща с Денерис и драконите й.

got-s06e07-img02

Аря сякаш влезе в „It Follows”. Възрастната дама, която се приближи до нея, се оказа неприятното момиче с лоша прическа. Твърде невероятно, предвид чудовищното обучение, през което мина, предвид умението й да се бие сляпа. Както споменах и в текста за предишния епизод, имам сериозен проблем с това колко безсмислена изглежда цялата линия в Браавос. Своеволното момиче научи твърде малко и отплатата за търпението ни не беше достатъчна, а сега смисълът допълнително се олекоти. Сцената, в която подхвърли кесиите с пари на моряка, след което си ги взе обратно, показа решителността и зрелостта й. Всичко това се разреди с невнимателното й зяпане във водата.

Винаги е шокиращо, когато намушкат главен герой. Едва ли Аря ще умре, най-вероятно ще стигне до актьорската трупа, където лейди Крейн ще се погрижи за раните й. И все пак, докато вървеше по улицата, самотата й, подобно на капките кръв, се просмукваше между плочките. Както Гловър каза на Санса, домът Старк е мъртъв.

Пречупени герои и чудесен диалог в The Broken Man. Някои от критиките срещу критиките към предишния слаб епизод бяха, че мърнкаме, когато няма кой знае какво действие. Ами, The Broken Man разчиташе предимно на драматургия и се справи отлично. Дори бих казал, че е един от най-добрите до момента. Чувствам се освежен и нямам търпение да видя какво ще стане в следващите три епизода.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 Comments

 1. Чудесен епизод, чудесен диалог. Сандор Клегейн пак ще се върне към старото си аз. А намушкването на Ария беше по-страшно и отратително от всички хорър филми.

 2. Четох интересна фен-теория, че „неприятното момиче с лоша прическа“ е тъмната страна на Ария, тази, която иска да я убие, за да може героинята окончателно да скъса с миналото си и да стане „никой“. По принцип избягвам фенските спекулации, но тази беше интересна, а и един „Боен клуб“ като развръзка на този специално сторилайн ще е по-добре от нищото, на което вече два сезона сме свидетели.

 3. Друга теория е, че това не е Аря, а самия Джакен Хагар, който изпитвал довереницата си, дали ще изпълни заповедта Аря да не страда… което ми е малко вероятно… но от друга страна Аря се държеше тотално неразумно и открито в град който знае, че може да бъде открита по всяко време.. Все едно нарочно привличаше внимание… В първия момент много се ядосах, че е толкова евтино изпълнено (да има напрежение около малката Старк и всички да охкат и да си снимат реакциите)… на втори план, наистина може би има някаква недоизказаност която ще стане ясно следващия епизод.

 4. Любимият ми герой от ГоТ се завърна!!! Не ми хареса обаче историята с Макшейн. Донякъде се повтаря ситуацията с Аря, когато бяха двамата.Той вярва в суровата реалност, а тя в доброто у хората. Сегмента от този епизод потвърди неговото виждане за нещата. И къде са беше наврял да сече клони на 100км от лагера- Като на кино
  Мормон са големи пичове. Силни жени с грубовати черти. Като цяло обиколките по домовете си е запълване на време, не беше нито зле, нито кой знае какво.
  На Речен пад ще става интересно следващия епизод когато Бриен дойде.
  Пак малко нагласено я боднаха в корема Арчето, цопна във водата и за толкова малко създание доста кръв ще пусне, докато и помогне някой. Пак малко нагласено,би трябвало да се крие тия 2 дни, ама реши да се разхожда из града и бабата кой да се окаже че е ? Има вече теория из нета как ще я намери актрисата, ще й помогне от благодарност, ще и даде актьорски съвети, безликата кучка ще убие актрисата и Аря ще масти за нея. Или може би РР Мартин ще ни изненада.

  1. вярно се беше наврял много навътре 😀 тревожили са го екзистенциални проблеми.

 5. Неблагодарни Гловър. Не помнят ли че Роб ги избра да водят авангарда вместо Ъмбър 🙂 (голяма сцена) Мислех че ще са на страната на Джон и Санса ама се скатаха. Както би казал септон Рей – Cocksuckers

 6. Той, Хрътката, верно беше много далеч в гората, но пък ще го защитя и ще кажа, да не забравяте, че крака му все пак има тежка травма и не може да се движи особено бързо. 😛

 7. В контекста на Аря, „лице, което трябва да се прибави към стената“ е не само могъщо заклинание по бургаските кръчми, но и нещо, което трябва да се осъществи. Това, си мисля, няма да е Лоша прическа, защото е по-вероятно нейното лице да не е много нейно. Въобще там яко всички правят фасони, поради това някой от театъра ще трябва да си ходи… към стената.

  Птуп за ревюто! Много е секси.

 8. Бабата, кояот наръга Аря я има в Залата с лицата в пети сезон в един кадър. Т.е. Аря трябва да знае какво си навлича и коя точно е бабата. Ако Аря го знае, значи има театър и инсценировка. С каква цел – сигурно ще разберем в следващия епизод. Няма да се учудя ако някаква червена жрица спаси Аря. Нали Мелисандра я срещна във Вестерос, ще е интересно друга червена да я изпрати от Есос.

 9. Брех, последните 5 мнения за Аря ми бяха по-интересни отколкото сцените с нейно участие в последните 2 сезона 😉 Страхотни предложения и теории, дано историята й не се развие в някоя тривиална насока.
  Имайки предвид къде лагеруват Джон, Санса и останалите, очаквах развитие около арката на Давос и разнищване на убийството на Ширийн, даже бях останал с впечатление,ч е видях подобен кадъе в някое превю за този епизод. Пък и вече втори или трети такъв не виждаме Мелисандра.

  В типичен стил за поредицата, Хрътката ще се изправи срещу зомби-брат ти и Планината ще го убие по най-бруталния възможен начин. True GoT.

 10. Ако някой заслужава хепи енд то това е Сандор Клегейн. Супер тъпо ще е да го убие брат му, а какъв е смисъла да го върнеш от смъртта и да не си получи отмъщението. После да тръгва на север и да взима Санса за жена. 🙂

 11. Да, и аз не виждам смисъл Планината да убива Сандор. Твърде отчайващо ще бъде. GoT е нестандартен сериал, но не чак толкова. Следват се определени стереотипи, както възкресението на Сняг демонстрира. Иска ми се да светят маслото на Планината (както и на Церсей : ) )

 12. Относно сцената където тримата пича с конете се срещнаха с групата на Хрътката, тоя по средата бил от книгата. Някой си Лем Лемоновия Плащ, който е от отбора на ЛСХ. В края на епизода септон Рей бива обесен – запазена марка на ЛСХ. И така, за 1 епизод – две тийзвания. Може би си правят само бъзик с феновете, дори РР Мартин бил казал че няма да има ЛСХ в шоуто. И все пак не се знае, на нищо не може да се вярва и изненади са възможни. Щом чичо Бенджен се завърна от нищото.

  1. Той е от Братството без знамена. Те обесиха Рей (или поне част от тях).